ضرب المثل مگه دست هات حنا است؟
داستان ضرب المثل
شبي دزدي به خانه زن بيوه ثروتمندي مي رود. وقتي كه دزد وارد خانه مي شود متوجه مي شود كه زن هنوز بيدار است. خودش را به پشت پنجره اتاق مي رساند و مي بيند كه زن مشغول خمير كردن حنا است كه دست هاي خود را حنا ببندد. در اين موقع دزد وارد اتاق مي شود و با خنجري كه در دست داشته زن را تهديد مي كند كه اگر كوچكترين صدايي بكند او را خواهد كشت.
بيوه ثروتمند كه از ماجرا باخبر مي شود به روي خود نمي آورد و لبخني مي زند و مي گويد چكار دارم كه سر و صدا بكنم من سال هاست كه شوهرم را از دست داده ام و از آن به بعد تنها مانده ام. دنبال شخصي مثل تو جوان برازنده مي گشتم. ترا حتماً خدا براي من فرستاده كه با تو ازدواج بكنم. دزد كمي به خود مي آيد مي بيند كه اين زن بيوه هم ثروتمند است و هم با جمال.
كم كم با زن اخت مي شود و پيش زن مي نشيند و با او درباره ازدواج خودشان شروع به صحبت مي كند. زن به او پيشنهاد مي كند كه همين امشب بايد عروسي سر بگيرد. دزد مي گويد: «در اين نصب شبي ملا و آخوند از كجا پيدا كنيم كه صيغه عقد را بخواند؟»
زن بيوه در جواب دزد مي گويد: «اصل كارت رضايت طرفين است وقتي هر دوي ما رضايت داشته باشيم عقد بسته شده است، من راضي تو راضي گور باباي قاضي، بيا از حالا من و تو عروس و داماد بشويم» دزد قبول مي كند. زن مي گويد: «چه بهتر از اينكه حنا هم حاضر است بيا دست ها و پاهايت را حنا ببندم چون بايد داماد بشوي» دزد غافل قبول مي كند، موقعي كه بيوه ثروتمند دست ها و پاهاي دزد را كاملاً حنا مي بندد به پشت بام خانه مي رود و داد مي زند «آي ديد ـ آي دزد» مردم به خانه زن بيوه مي ريزند و دنبال دزد مي كنند.
دزد مي خواهد فرار كند اما پاهاي او ليز مي خورد و نقش زمين مي شود. خلاصه خود را به ديوار حياط خانه مي رساند. به محض اينكه ديوار را مي چسبد كه بالا برود و خود را به كوچه برساند دست هايش از ديوار ليز مي خورد و دو مرتبه به حياط مي افتد و نمي تواند فرار كند و مردم او را دستگير مي كنند. حاكم از او سؤال مي كند كه چرا و چطوري دستگير شدي دزد در جواب مي گويد: «دستام حنا بود».
صورت دیگر ضرب المثل
البته این ضرب المثل به صورت دیگری نیز بکار می رود و می گویند: دست کسی رو تو حنا گذاشتن.
حنا چیست؟
ضد باکتری، ضد قارچ، ضد تب، ضد اسپاسم، ضد ویروس، ضد آفتاب، قابض، تهوع آور، ادرارآور، قاعده آور، ملین، خلط آور، محافظ کبد، کاهش دهنده ی پرفشاری خون، سقط کننده، حساسیت زا، مهار کننده ی نیترات ردوکتاز و مسکن از خواص مفید حنا است.
حنا گیاهی درختچه ای و با ارتفاع تا 7 متری می باشد. برگ های این درختچه، ساده، بیضی، نوک تیز و به طول تا 3 و به عرض تا 1 سانتی متر هستند. این برگ ها به طور متقابل بر روی ساقه قرار می گیرند.
گل های حنا سفید یا مایل به گلی کوچک و به صورت مجتمع خوشه مانند، با ظاهری زیبا بر روی ساقه قرار دارند.
درختچه ی جوان بدون خار، ولی درختچه های مسن، دارای خار هستند.
قسمت مورد استفاده ی حنا برگ آن است.
درختچه ی حنا در مناطق جنوبی ایران از جمله اطراف بندرعباس و بوشهر، استان سیستان و بلوچستان (اطراف چابهار)، استان کرمان (کرمان، بم و نرماشیر)، استان خوزستان (اطراف اهواز) و یزد رویش دارد.
حنا، بومی نواحی مدیترانه است. در نواحی شرق نزدیک و هندوستان نیز کاشته می شود و از نواحی استوایی هند و مصر به نقاط دیگر صادر می گردد. در ایران نیز در مناطق جنوبی کشور، استان های کرمان، هرمزگان و بلوچستان کاشته می شود.