به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اکسل جزیی از جلوبندی خودرو بوده و وظیفه آن مدیریت خودروی شما در حین عبور از دست اندازها و پیچ ها و چاله ها می باشد که جلوبندی ساز خودرو وظیفه تعمیر و نگهداری آن را برعهده دارد.
حال برای تعریف ظاهری اکسل می توان گفت که از محور مرکزی یک چرخ یا دنده است که برای نصب چرخ ها مورد استفاده قرار می گیرد که در عین سادگی از پیچیدگی زیادی برخوردار است که اگر دچار آسیب شود در سرعت بالا خودروی شما دچار ارتعاش و لرزش می گردد.
یک خودرو چند اکسل دارد؟
طبق نظرات شرکت فروش خودرو به نام Car From Japan، تعداد اکسل خودرو ها بسته به نوع وسیله نقلیه مشخص می شود. در اکثر موارد، خودرو ها دو اکسل برای چرخش چرخ ها دارند. وسایل نقلیه بزرگتر که حامل مسافرهای بیشتری هستند و تعداد چرخ هایشان بیشتر است ممکن است از تعداد اکسل های بیشتری برخوردار باشند.
مشخص کردن تعداد اکسل های موجود در خودرو شما و یا هر وسیله نقلیه دیگری کار آسانی است. کافی است از بغل به خودرو خود نگاه کنید، سپس تعداد جفت تایر ها را بشمارید. بیشتر خودرو ها در مجموع چهار تایر، یا دو جفت تایر دارند. یکی در جلو و یکی در عقب. دو سری تایر معادل دو اکسل می باشد.
عوامل تعیین کننده نوع اکسل ماشین
عوامل متعددی تعیین می کند که یک وسیله نقلیه به چه نوع اکسل نیاز دارد. به عنوان مثال، نیازهای فنی و میزان نیروی تولید شده در انتخاب نوع اکسل تاثیر بسزایی دارد.
برخی از وسایل نقلیه، اکسل های از پیش طراحی شده (pre-designed axles) در قالب های استاندارد دارند. وسایل نقلیه دیگر اکسل های سفارشی (customized axles) دارند که متناسب با نیازها و ویژگی های خودرو هستند.
اکسل های سفارشی کمک می کنند تا خودرو ها بهتر کار کنند، زیرا اجازه می دهند راننده کنترل بیشتری روی چرخ ها داشته باشد. این اکسل ها می توانند سرعت و گشتاور چرخ ها را تا حد بهتری تنظیم کنند.
انواع اکسل خودرو
- اکسل فرمان پذیر
این اکسل به چرخ های جلو متصل می شود و تیرک اصلی آن نیز برای جلوگیری از برخورد با قسمت پایین موتور به شکل منحنی ساخته می شود. چرخ ها و لوازم ترمز نیز بر روی سگ دست قرار می گیرند. این نوع اکسل بر روی اتوبوس ها نصب می شود.
- اکسل عقب محرک
این نوع اکسل برای انتقال قدرت به چرخ های عقب اتوبوس و کامیون ها مورد استفاده قرار می گیرد و دارای یک بدنه یا پوسته اصلی است که پلوس ها و کله گاوی بر روی آن نصب می شوند.
کله گاوی در اکسل ماشین های سنگین وظیفه تبدیل حرکت طولی گاردان به حرکت عرضی را بر عهده دارد. همچنین ترمزها، توپی، کمک فنر و چرخ ها هم بر روی همین پوسته اصلی قرار می گیرند.
با توجه به اینکه وزن اعمال شده به این نوع اکسل بالا می باشد، گاهی از دو اکسل به صورت تاندوم یا جفتی استفاده می کنند.
- اکسل جلو محرک
این نوع اکسل خودرو نیز نظیر مدل عقب محرک دارای یک پوسته اصلی برای قرارگیری پلوس و کله گاوی است با این تفاوت که انتقال قدرت به چرخ های جلو پایداری بیشتری برای خودرو به همراه دارد و امکان مانورهای پیچیده تری را در جاده های ناهموار به آن می دهند.از این رو، بر روی خودروهای نظامی و آفرود از اکسل جلو محرک استفاده می شود.
انواع اکسل عقب
اکسل های عقب همه مثل هم نیستند. نوع اکسل با توجه به نحوه تکیه گاه بودن و نصب مشخص می شود. سه نوع اکسل عقب وجود دارد:
- اکسل نیمه شناور
این اکسل عقب، چرخ را به فلنج (Flange : قطعات یا صفحات دیسکی مدوری هستند که روی آنها سوراخ هایی قرار داده شده که معمولا به صورت جفتی توسط پیچ و مهره دو قطعه را به یکدیگر وصل می کنند.) بخش خارجی شفت اکسل (پلوس) متصل می کند و ایمنی آن را حفظ می کند.
یک یاتاقان، تکیه گاه شفت اکسل (پلوس) است و دیگری به داخل لوله جداری اکسل می رود. از آنجا که این خودرو دو یاتاقان دارد، یک اکسل نیمه شناور باید برای تولید گشتاور یکسان، بزرگتر از گزینه های دیگر باشد.
اکسل های نیمه شناور برای خودرو ها، خودرو های شاسی بلند و کامیون های سایز متوسط از قبیل پیکاپ وانت های نیم تنی و سبک به کار می روند.
- اکسل شناور کامل
همانطور که از اسمش پیداست، این نوع اکسل به کمک دو یاتاقان به طور موثری در جای خودش شناور بوده و موقعیت خود را حفظ می کند.این نوع اکسل فقط برای انتقال گشتاور محرک طراحی شده است.
اکسل های کامل شناور برای وسایل نقلیه بزرگتر مانند کامیون های سنگین، بهتر عمل می کنند. برخی از کامیون های سایز متوسط که ظرفیت بکسل بیشتری دارند یا آنهایی که چهارچرخ محرک (4WD) هستند، می توانند از اکسل های کامل شناور استفاده کنند.
- اکسل های سه چهارم شناور
این نوع از اکسل ها پیچیده تر از اکسل نیمه شناور بوده و البته قابل اطمینانتر هستند. این اکسل کمک می کند تا تراز چرخ حفظ شود و نیروی محرکه جانبی و گشتاور محرک را متعادل می کند.
انواع اکسل های جلو
به گفته وبسایت خدمات خودرویی meineke، وسایل نقلیه دو نوع اصلی اکسل جلو دارند. از جمله:
- اکسل جلو مرده
این اکسل ها ثابت هستند و با چرخ ها نمیچرخند. بیشتر اکسل های جلو مرده و دیفرانسیل ها غلاف دارند که از تماس آنها با آب یا خاک جلوگیری می کند.
- اکسل جلو زنده
اکسل های جلو زنده، برعکس اکسل های جلو مرده، نیروی محرکه را از گیربکس به چرخ های جلو می فرستند.