بر خلاف تصور عده ای از افراد آشپزی یک کار حرفه ای و سخت است. زیرا هنگام آشپزی باید شش دانگ حواس شما پیش غذایی باشد که قرار است آن را با چاشنی عشق برای اعضای خانواده خود سرو کنید. بنابراین باید علاوه بر دقت و حوصله، مهارت های آشپزی خود را نیز تقویت کنید. زیرا گاهی به فوت و فن هایی نیاز دارید تا بتوانید غذای خوش طعمی را به خانواده خود هدیه دهید. این فوت و فن ها معمولا شامل بهترین روش پخت هر ماده غذایی، از بین بردن تندی غذا ، رفع تلخی و شوری و … را در بر می گیرد که هر یک به نوبه خود می تواند گرهی را از کار شما باز کند. از این رو در این مطلب تصمیم داریم راهکارهایی را برای از بین بردن تندی غذا در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
آیا فلفل عامل اصلی تند شدن غذاهای ما است؟
همه ما کم و بیش از فلفل برای طعم دار کردن غذاهای خود استفاده می کنیم. اما سوال اینجاست که آیا فلفل عامل اصلی غذاهای ما است؟ و یا چه عاملی باعث می شود که فلفل باعث تندی غذاهای ما شود؟ در ادامه پاسخ این سوالات و راهکارهایی برای رفع تندی غذا آورده شده است.
جالب است بدانید که کپسایسین یک ماده ی شیمیایی از گروه کپسیکوم است که در فلفل های تند وجود دارد. از این رو تند بودن فلفل نیز به دلیل وجود همین ماده است که با گیرنده های حسی حرارت درون دهان و پوست ارتباط برقرار می کند. سلول های عصبی نیز در برابر حرارتی که به بافت بدن آسیب می رساند از خود واکنش نشان می دهند. و از آنجایی که مزه ای به نام تندی وجود ندارد، وقتی کپسایسین با مخاط دهان آغشته می شود مغز به طور اشتباه در آن قسمت احساس داغی می کند که این داغی بسته به نوع فلفل، و درصد کپسایسین موجود درآن تفاوت دارد. با پاک کردن کپسایسین از محل اتصال و یا رقیق کردن آن، می توان از سوزش ناشی از آن جلوگیری کرد.
راه های رفع تندی غذا
شاید برای شما هم اتفاق بیفتد که در هنگام طبخ غذا ناخواسته مقدار زیادتری ادویه تند وارد غذا شود و شما یا اعضای خانواده هم تمایلی به خوردن غذای تند نداشته باشید.در این مطلب شما را با چگونگی برطرف کردن تندی غذا آشنا میکنیم.
- برای رفع تندی غذا از لبنیات پرچرب استفاده کنید .کپسایسین به راحتی در چربی موجود در لبنیات حل میشود. مثلا اضافه کردن شیر به سس تند باعث میشود تندی سس کم شود.به همین دلیل است که به همراه غذاهای مکزیکی خامه ترش و به همراه غذاهای هندی ماست رایتا سرو میشود.
- اگر هم کسی به لاکتوز حساسیت داشت میتوان از جایگزین لبنیات استفاده کرد و به جای آن از شیر نارگیل ، شیر سویا ، شیر برنج و یا شیر بادام استفاده کرد.
- همچنین میتوانید غذا را به همراه غذاهای نشاسته ای مثل برنج و نان سرو کرد. تا تاثیر تندی غذا کاهش یابد.
- اضافه کردن آب لیمو و یا سرکه به غذای در حال پخت و یا لاکتیک اسید موجود در شیر هم میتواند تاثیر زیادی در برطرف کردن تندی غذا داشته باشد.
- روش دیگر هم اضافه کردن مواد اولیه غذاست . یعنی اگر در حین پخت غذا متوجه شدید غذا خیلی تند است و وقت کافی داشتید مقداری از مواد غذایی اولیه برای پخت را به نسبت غذا به آن اضافه کنید .
- مواد غذایی جدید که به طعم غذا آسیب نرساند مانند اضافه کردن سبزیجات ، حبوبات و یا گوشت میتواند تندی غذا را از بین ببرد.
- اگر هم با شیرین شدن غذا مشکل ندارید میتوانید به آن مقداری عسل و یا شکر اضافه کنید.
اضافه کردن کره بادام زمینی برای رفع تندی غذا
کره بادام زمینی همراه با انواع مواد غذایی مانند میوه، کرفس، ژله و … قابل مصرف است.این کره گیاهی در فروشگاه های مواد غذایی موجود می باشد. کره بادام زمینی سرشار از چربی های غیر اشباع تک زنجیره و مواد مغذی است.این چربی ها با جلوگیری از اتصال کپسایسین موجود در فلفل به گیرنده های عصبی روی زبان تندی غذا را کاهش می دهند.
از بین بردن تندی غذا با شیر
افزودن لبنیات پرچرب به غذا های تند مانند اضافه کردن شیر به سس تند موجب حل شدن کپسایسین موجود در فلفل در لبنیات و کاهش طعم تند غذا می شود.غذا های تند مکزیکی و هندی هم با پیروی از این تکنیک به همراه خامه ترش و ماست رایتا سرو می شوند.توصیه می شود افرادی که به لاکتوز موجود در شیر و فرآورده های آن حساسیت دارند از شیر برنج، شیر بادام، شیر سویا و شیر نارگیل به عنوان جایگزین لبنیات جهت رفع تندی غذا استفاده کنند
نوشیدن شیر خنک همراه با غذا
پروتئین کاسئین موجود در شیر مانع اتصال کپسایسین به اعصاب و گیرنده های چشایی زبان می شود.با توجه به اینکه نوشیدن آب پس از خوردن غذا های تند سوزش زبان را افزایش می دهد، نوشیدن شیر خنک و تازه به صورت چرخاندن آن در تمام دهان و بلعیدن آن جهت رفع سوزش زبان و دهان و تسکین گلو به علت تندی غذا بهترین گزینه است.خوردن بستنی به عنوان دسر بعد از غذا هم همین تأثیرات را به دنبال دارد.
خواص فلفل
انواع فلفل مانند فلفل دلمه ای، فلفل سیاه، فلفل سبز و قرمز دارای خواص زیادی هستند و استفاده از آنها می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها موثر باشد:
- فلفل دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از سلول ها در مقابل رادیکال آزاد محافظت می کند.
- خاصیت ضد باکتریایی دارد و با تحریک ترشح آنزیم های گوارشی در معده، سیستم هاضمه را تقویت می کند.
- تندی فلفل، سیستم قلبی عروقی را تحریک می کند و تسکین دهنده درد مفاصل و آرتروز است.
- این ماده غذایی سرشار از ویتامین ث و کاروتن است.
مضرات فلفل
فلفل در کنار تمام خواصی که دارد، دارای مضراتی نیز برای بدن است:
- تماس فلفل با پوست باعث درد، قرمزی و تورم می شود.
- خوردن فلفل و غذاهای تند، مي تواند به بافت های دهان و معده آسیب برساند و باعث تشدید زخم معده و در برخی افراد ريفلاکس اسید معده شود.
- تماس فلفل یا بخار ناشی از غذای تند می تواند منجر به سوزش، قرمزی و ورم چشم شود.
- مصرف مداوم غذاهای تند می تواند به غدد چشایی آسیب برساند و باعث شود فرد طعم غذاها را تشخیص ندهد. بنابراین فرد دیگر متوجه شدت تندی غذا نمی شود و تندی غذا آزارش نمی دهد.