به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، وظیفه اصلی سیستم تعلیق ، جلوگیری از انتقال ارتعاشات به داخل کابین و قطعات خودرو و در نتیجه ایجاد راحتی سفر و همچنین مسیر دهی به خودرو می باشد. این سیستم دقیقا بین شاسی و چرخ های خودرو کار گذاشته شده است. وظیفه جلوگیری از انتقال ارتعاشات توسط فنرها و کمک فنرهای بکار رفته در خودرو انجام می پذیرد و وظیفه دوم یعنی مسیردهی و فرمان دهی به خودرو توسط چرخ ها و نگهدارنده های آن انجام می گیرد. در صورت عدم وجود این سیستم، قطعات داخلی خودرو به سبب ارتعاشات وارده به خودرو و لرزش های بسیار زیاد در هنگام حرکت، عمر کوتاهی داشته و همچنین سفر برای سرنشینان بسیار طاقت فرسا می شد. امروزه یکی از مهمترین عوامل در راحتی خودرو، نوع سیستم تعلیق و کیفیت بکار رفته در خودرو می باشد که نقش پر رنگی در جذب بازار فروش برای آن خودرو دارد. این سیستم معمولا اگر اشکالی داشته باشد از طریق دیاگ زدن خودرو قابل شناسایی می باشد.
به طور کلی سیستم تعلیق خودرو به سه بخش مهم تقسیم می شود:
- بوش و بازوها: قطعاتی که بدنه را به چرخ ها متصل می کند بوش و بازها هستند. بازوها وظیفه تثبیت حرکت چرخ ها را بر عهده دارند. بوش ها نیز قطعه ای متحرک هستند که عملکردی شبیه به لولا دارند.
- فنرها: فنرها با حرکات نوسانی خود وظیفه کاهش نیروی ضربات وارد شده به چرخ ها را برعهده دارند. هنگامی که چرخ ها به سمت بالا پرتاب می شوند فنرها وظیفه دارند تا آنها را به جای اول بازگردانند. در نتیجه بخشی از نیروی چرخ ها خنثی شده و به اتاقک خودرو وارد نمی شود.
- کمک فنرها: کمک فنرها از مهمترین لوازم یدکی هستند که بدون آنها خودرو دائما نوسان می کند. کمک فنرها در برابر حرکت مقاومت می کنند و هرچه سرعت این حرکت بیشتر باشد مقاومت کمک فنرها هم بیشتر می شود. در واقع کمک فنرها حرکت فنرها را خنثی می کنند و مانع از نوسان خودرو می شوند. برای مثال هنگامی که خودرو به سرعت از روی یک سرعت گیر عبور می کند کمک فنرها مانع از جمع شدن سریع فنرها می شوند، در مقابل وقتی خودرو به آرامی از روی سرعت گیر می گذرد کمک فنرها اجازه جمع شدن را به فنرها می دهند.
سیستم تعلیق مک فرسون چیست؟
یکی از پرکاربردترین سیستم های تعلیق که بیشتر در خودروهای سبک و متوسط نصب می شود سیستم تعلیق مک فرسون است که از دهه 1940 میلادی تاکنون مورد استفاده قرار می گیرد. در این ساختار یک لوله از بالا به کاسه چرخ و از سوی دیگر به بدنه خودرو متصل شده است. فنر و کمک فنرها نیز بر روی همین لوله سوار سوار می شوند. با توجه به اینکه این لوله به تنهایی نمی تواند پایداری خودرو را تضمین کند و چرخ ها به دلیل تمایل به حرکت در جهات مختلف ممکن است نوسان پاندولی پیدا کنند. بنابراین، از یک بازو برای تقویت این ساختار استفاده می شود. این بازو از یک طرف به چرخ و از طرف دیگر بدنه خودرو متصل می شود و با آزادی بیشتری که برای حرکت چرخ ها فراهم می کند مانع از ناپایداری آنها می شود.
یکی از معایب سیستم تعلیق مک فروسن محدود بودن حرکت عمودی چرخ هاست. بازوهایی که به سیستم تعلیق مک فرسون اضافه شده اند اگرچه حرکت افقی چرخ ها را تسهیل می کنند اما با محدود کردن حرکت افقی موجب افت هندلینگ خودرو می شوند. همچنین کمک فنرهای سیستم تعلیق مک فرسون نیز ارتفاع زیادی دارند و قرار دادن آنها در خودروهایی که از کاپوت کوچکی برخوردارند به سختی ممکن است.
سیستم تعلیق مک فرسون در مقایسه با مدل های دیگر فضای کمی را اشغال می کند. بنابراین برای خودروهای سبک و متوسط گزینه ایده آلی به نظر می رسد. از سوی دیگر سادگی سیستم تعلیق مک فرسون موجب شده تا بیشتر بر روی خودروهای اقتصادی نصب شود. پایین بودن قیمت تولید این سیستم نیز موجب شده تا هزینه خرید لوازم یدکی آن چندان بالا نباشد. این سیستم تعلیق در حال حاضر در انواع خودروهای پراید، پژو، سمند و … مورد استفاده قرار می گیرد.