آشنایی با مناطق حفاظت شده در استان بوشهر
پارک ملی دریایی نایبند
پارک ملی نایبند نقطه اتصال کوههای عسلویه به دریای خلیج فارس است و از جاهای دیدنی عسلویه به شمار میآید. با داشتن پوشش گیاهی مناسب و حیات وحش متنوع و جلوهای زیبا از طبیعت کوه و دریا، این منطقه مقصدی دوستداشتنی برای طبیعتگردان است. پارک ملی نایبند به عنوان اولین پارک ملی دریایی کشور شناخته میشود. حدود 27 هزار هکتار این منطقه دریایی و بقیه خشکی است. وجود چشماندازهای بینظیر طبیعی، تپههای مرجانی، تخمگذاری لاکپشتان دریایی و... پارک ملی نایبند را به بهشتی برای گردشگران تبدیل کرده است.
پارک ملی دیر نخیلو
پارک ملی دریایی دیر نخیلو یکی از مناطق حفاظت شده استان بوشهر است که به بهشت پرندگان شهرت یافته است. مساحت این منطقه بکر و زیبای حفاظت شده حدود 34 هزار هکتار است. بهشت پرندگان که از مناطق مهم زیست و تولید مثل پرندگان است، زیستگاه گونههای متنوعی از پرندگان نیز میباشد. پارک ملی دریایی دیر نخیلو از مهمترین جزایر چهارگانه حفاظت شده است که محل تولید مثل پرستوهای دریایی نیز میباشد. اواخر بهار و اوایل تابستان، زمان تخمگذاری پرندگان در این پارک ملی است. گونههای متنوعی از پرستوهای دریایی مانند کاکلی کوچک، کاکلی بزرگ، پشت تیره و گونه سفید، ابتدای بهار برای تخمگذاری به این منطقه آمده و تا انتهای تابستان که زمان رشد جوجهها میباشد، در این منطقه سکونت دارند. تعداد پرندگانی که در بهشت پرندگان زاد و ولد دارند حدود 100 هزار پرنده تخمین زده شده است. با توجه به وسعت پارک ملی دیر نخیلو، این منطقه به عنوان یکی از مکانهای مهم جوجهآوری پرندگان در خاورمیانه شناخته شده است. پرندگانی از خانواده باکلان، کاکایی، لک لک، غاز، پلیکان، حواصیل، آب چلیک، درنا و بسیاری دیگر از جمله پرندگانی هستند که در این منطقه زیست میکنند.
کوه نمک جاشک
گنبد نمکی جاشک که با نامهای کوه نمک جاشک و گنبد نمکی دشتی نیز شناخته میشود، ناحیه وسیع و مرتفعی در کوه جاشک است. این گنبد از بزرگترین، فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار میآید و به عنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر، در سال 1388 به ثبت رسید. گنبد نمکی جاشک از جاهای دیدنی بوشهر است و در بخشهای کاکی و بردخون، حدفاصل دو شهرستان دشتی و دیر واقع شده است و شرق روستای گنخک، در شهرستان دشتی و شمال روستای جاشک، در شهرستان دیر قرار دارد. این گنبد نمکی در دل کوه جاشک، در نزدیکی انتهای شمالی آن، جا خوش کرده است و مرتفعترین قسمت کوه را تشکیل میدهد. غرب آن روستای گنخک، شرق آن روستای کردلان و شمالشرقی آن روستای درویشی و جنوب آن روستای جاشک قرار دارد.
جزیره حفاظت شده خارکو
جزیره خارکو در خارک که از توابع استان بوشهر است نیز قرار دارد. پناهگاه حیات وحش خارک و خارکو در فاصله 54 کیلومتری شمال غربی بوشهر در آبهای ساحلی واقع شده است. مساحت جزیره خارکو حدود 8 کیلومتر و پهنای آن 400 نیز میباشد. این جزیره در فهرست آثار طبیعی ملی ایران عزیزمان به ثبت رسیده است. سطح جزیره خارکو فاقد هر گونه پستی و بلندی است و به صورت پشتهای بسیار کم ارتفاع در زاگرس جنوبی میباشد، از همین رو هیچ گونه کوه یا تپه و یا ناهمواری در آن وجود ندارد.
منطقه حفاظت شده مند
منطقه حفاظت شده مند با 46هزار و 500هکتار وسعت، از مقاصد طبیعتگردی و جاهای دیدنی بوشهر است. مند با دو اکوسیستم آبی و خشکی، منطقهای جلگهای و کویری است و یکی از زیستگاههای مهم آهو در استان بوشهر بهشمار میرود. علاوهبر آهو، خرگوش، روباه، گراز، کفتار، گرگ و جوجهتیغی به وفور در منطقه حفاظت شده مند زندگی میکنند. برخی از پرندگان ساکن در این منطقه نیز شامل باکلان، اگرت ساحلی، فلامینگو، چکاوک، ماهی خورک، زنبورخوار، دراج و پرستوی دریایی میشود. اجتماعات کوچکی از جنگلهای حرا نیز در این نواحی وجود دارند. منطقه زیبای مند از نظر زیست جانوری و پوشش گیاهی بسیار متنوع و زیبا است.
منطقه حفاظت شده حله
منطقه حفاظت شده حله از مقاصد طبیعتگردی و جاذبههای گردشگری بوشهر است و در سواحل خلیج فارس و در فاصله 10 کیلومتری شمال شرقی بندر بوشهر قرار دارد. با 42600 هکتار مساحت، حدود نیمی از این منطقه تالابی است و آب آن از رود حله تامین میشود. این تالاب در سال 1343 بر اثر طغیان رودخانه تشکیل شد. گیاهان آبزی متعددی در این تالاب وجود دارند و این منطقه زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی مختلفی است. همچنین گونههای جانوری متعددی مانند شغال، گرگ، روباه، درنا، فلامینگو، حواصیل و انواع اردک در این نواحی زندگی میکنند.
منطقه حفاظت شده شاهزاده ابراهیم، تنگ باهوش
منطقه شکار ممنوع شاهزاده ابراهیم، تنگ باهوش برای اولین بار در سال 1390 منطقه شکار ممنوع معرفی شد. این زیستگاه به مساحت 60 هزار هکتار در دو شهرستان دشتستان و تنگستان قرار دارد و با دارا بودن رودخانه دائمی باهوش و تعداد زیادی چشمه و پـــوشش گیاهـی مطلوب از اهمیت زیستگاهی بسیار بالایی بر خوردار اسـت. انواع پستانداران مثل پلنگ، کل، بز، قوچ و میش از گونههای جانوری این منطقه میباشد.
منطقه شکار ممنوع کوهمند
این منطقه در شهرستانهای دشتی و تنگستان از توابع استان بوشهر و نزدیکترین شهر از شمال بندر دلوار میباشد. وسعت این منطقه در حدود 61000 هکتار میباشد. حیات وحش کوهمند دارای کل و بز، قوچ، میش لارستان، گربه وحشی، گرگ، شغال است. همچنین پرندگانی همانند کبک، تیهو، بالابان، بحری، شاهین سارگپه، عقاب، چکچکها و... در این منطقه مشاهده شدهاند.
منطقه شکار ممنوع کوه سیاه
این منطقه در شهرستانهای دشتستان و دشتی از توابع استان بوشهر قرار گرفته و نزدیکترین شهر از شمال شهر بوشکان میباشد. وسعت این منطقه در حدود 50000 هکتار است. پوشش گیاهی منطقه کوه سیاه متشکل از بادام کوهی، بنه، کلخونگ، انجیر کوهی، تنگس، کنار ریالقیچ، گون، آویشن و شگرشفا میباشد. گونههای جانوری مشاهده شده در این ناحیه همانند: کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، کفتار، گرگ، روباه، شغال، سمور سنگی و... میباشد. همچنین پرندگانی همچون کبک، تیهو، کمد کولی، دارکوب سوری، بالابان، شاهین، بحری، ساگپه، عقاب، کرکس، زنبورخوار، لیکو و... نیز در این منطقه زندگی میکنند.