اگر شما هم جزو آن یک هشتم افرادی هستید که از حساس بودن دندان های خود رنج می برند پس باید بفهمید چرا چنین مشکلی دارید و چرا هر وقت غذایی خیلی گرم یا خیلی سرد می خورید دندان های تان درد می گیرند.حساس شدن دندان ها به دلیل نمایان شدن انتهای عصب ها در اثر خوردگی مینای دندان روی دندان یا روی استخوان و بافت زیر لثه است. وقتی دندان های شما در معرض یکی از بسیار فاکتور هایی که می توانند موجی از حساسیت ایجاد کنند قرار می گیرند، مثلا بستنی، نوشابه های اسیدی و یا حتی باد، انتهای عصب ها تحریک شده و درد شدیدی در پالپ دندان ایجاد می شود.دانستن این فرایند می تواند کمک تان کند متوجه شوید چه محصولات و تکنیک هایی ممکن است بتوانند دردتان را تسکین داده یا کاملا رفع شان کنند.
اولین قدم برای کنترل درد در دندان های حساس این است که به جای خمیردندان های معمولی از خمیردندان های مناسب دندان های حساس استفاده کنید. این خمیردندان ها با پُر کردن لوله های انتهای عصب ها و مهار کردن تحریک شان، تاثیر می گذارند.بهترین خمیردندان ها برای دندان های حساس حاوی فلوراید، نیترات پتاسیم یا استرونتیوم کلراید هستند. خمیردندان های مناسب دندان های حساس مهم است که حاوی سدیم لوریل سولفات نباشند.سدیم لوریل سولفات ماده ای است که در بیشتر خمیردندان ها وجود دارد و باعث می شود وقتی که مسواک می زنید، کف درست شود، اما همین ماده می تواند دندان ها و لثه های حساس را تحریک کند.پتاسیم نیترات می تواند تحمل دندان ها را نسبت به سرما و گرما تدریجا افزایش بدهد. همین روش ساده، یعنی جایگزین کردن خمیردندان معمولی با خمیردندان مناسب دندان های حساس می تواند در خیلی از افراد، حساسیت دندان ها را به طور کلی رفع کند.
حساسیت دندان ها یکی از علل شایع مراجعه به دندانپزشکان است. در این حالت دندان ها به سرما، گرما، شیرینی و حتی هوا حساس می باشد.
استفاده بیش از حد از دهان شویه ها
آیا شما جز آن دسته افرادی هستید که دوست دارید همیشه دهانی خوشبو داشته باشید و دهانتان طعم نعنا داشته باشید؟ اگر در طول روز به دفعات زیاد از دهان شویه ها و یا اسپری های خوشبو کننده استفاده کنید مخاط دهان شما آزرده خواهد شد. بعضی از دهان شویه ها به خصوص دهان شویه هایی که مخصوص خوشبو کردن دهان هستند ممکن است دارای اسید باشند و این اسید باعث حساسیت دندان ها می شود. سعی کنید نهایتا روزی دو بار از این دهان شویه ها استفاده کنید و از مصرف بی رویه آنها بپرهیزید. اگر دندان هایتان حساس شده مصرف دهان شویه را متوقف کنید و چنانچه چند روز پس از قطع مصرف دهان شویه هنوز دندان هایتان حساس بود با دندانپزشک مشورت کنید. دندانپزشک احتمالا دهان شویه های حاوی فلوراید و یا دهان شویه دندان های حساس را برایتان تجویز خواهد کرد و دهان شویه های نامناسب برای وضعیت تان را به شما معرفی خواهد کرد.
مصرف خوراکی های ترش و اسیدی
آیا از خوردن مواد غذایی ترش مثل گوجه سبز، مرکبات، آب میوه های ترش لذت می برید؟ اگر خوراکی های ترش را زیاد دوست دارید و آنها را زیاد مصرف می کنید لازم است بدانید که پوشش خارجی دندان شما که مینای دندان نام دارد با این کار دچار سایش شده و در نتیجه لایه زیرین مینا که عاج می باشد بدون محافظ قرار می گیرد، در این حالت علاوه بر اینکه دندان ها ظاهری نازیبا پیدا می کنند به سرما، گرما، شیرینی و حتی هوا هم حساس می شوند. برای کاهش عوارض ناشی از مصرف خوراکی های اسیدی می توانید پس از مصرف این مواد یک تکه پنیر بجوید و یا یک لیوان شیر بنوشید. لازم به ذکر است مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد اسیدی کار صحیحی نیست زیرا باعث سایش مینای دندان می شود.
مواد سفید کننده دندان ها
یکی از راه های سفید کردن دندان ها استفاده از خمیر دندان های سفید کننده است. خمیر دندان های سفید کننده به دلیل وجود مواد حاوی پراکسید حالت لایه بردار دارند تا تمیز کنندگی بیشتری داشته باشند. مصرف مداوم این خمیر دندان ها به دلیل سایش مینای دندان توصیه نمی شود زیرا باعث حساسیت دندان ها می شود. بهتر است برای سفید کردن دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت تمایل به استفاده از خمیر دندان های سفید کننده فقط دو بار در هفته از آنها استفاده کنید.
عواملی که حساسیت دندانی ایجاد می کنند:
مواد غذایی، روش اشتباه مسواک زدن، بیماری های لثه منجر به تحلیل لثه که می توانند منشأ ژنتیکی داشته باشند یا بهداشت ناکافی دهان و دندان ها علت آن ها باشد مهم ترین عوامل شناخته شده ای هستند که منجر به حسایت دندانی می شوند. به علاوه استرس های طبیعی زندگی روزمره از راه ایجاد دندان قروچه و متعاقب آن ایجاد ترک های ظریف مینای دندان در ناحیه طوق می تواند موجب حساسیت دندانی شود؛ بنابراین استرس به طور غیرمستقیم می تواند موجب حساسیت دندانی شود.
مواد غذایی که موجب حساسیت دندانی می شوند:
- غذاهای اسیدی مانند آب لیمو، سرکه و … با سایشی که روی مینای دندان ها اعمال می کنند می توانند موجب حساسیت های دندانی شوند.
- نوشیدنی های گازدار مانند سودا، نوشابه ها، شربت های انرژی زا و … می توانند محرک حساسیت دندانی باشند. به علاوه قند موجود در برخی از این نوشیدنی ها هم عامل محرک درد حساسیت دندانی است.
- خوردن یخ و بستنی محرک حساسبت دندانی است. علی الخصوص عادت هایی مانند جویدن یخ و بستنی های یخی بسیار برای مینای دندان ها مضراست. قند بستنی ها هم به طور مستقل عامل تحریک درد است.