بارداری دوران حساسی است که در آن حتی مصرف داروهای معمولی نیز میتواند با عوارض خطرناکی همراه باشد، لذا توصیه میشود فقط به داروهایی که پزشک تجویز میکند بسنده کنید.بسیاری از داروهای موجود در بازار میتوانند برای جنین مضر و یا با عوارض جانبی همراه باشند. بنابراین باید از مصرف داروهای بدون نسخه اکیداً اجتناب نمود، زیرا از چگونگی تاثیر آنها بر جنین اطلاع ندارید، یکی از این داروها ایبوپروفن، همان مسکن رایج است.
ایبوپروفن چیست و چرا مصرف می شود؟
ایبوپروفن متعلق به دسته ای از داروها به نام داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) است و با نام های تجاری مختلفی مانند Nurofen ،Ebufac ،Rimafen ،Arthrofen ،Brufen و Fenbid در داروخانه ها به فروش می رسد.این دارو در برای تسکین تب، درد، سردرد و آرتروز مورد استفاده قرار می گیرد و بدون نیاز به نسخه پزشک قابل خریداری می باشد. به همین دلیل شما باید درباره مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری و اقدامات احتیاطی مرتبط با آن را بهتر بشناسید.
آیا مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری بی خطر است؟
ایبوپروفن فقط در صورت تجویز پزشک باید در زنان باردار استفاده شود. علاوه بر این به خصوص در سه ماهه سوم باید از مصرف دارو خودداری کنید، مگر اینکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد زیرا ممکن است برای جنین مضر باشد و باعث ایجاد عوارض در هنگام زایمان شود.
چرا مصرف ایبوپروفن در بارداری خطرناک است؟
در این قسمت قصد داریم تا به چند مورد از عوارض جانبی مصرف قرص بروفن در بارداری اشاره کنیم:
مصرف ایبوپروفن در در اوایل بارداری یا شش ماهه اول
- مصرف ایبوپروفن در سه ماهه اول و دوم بارداری ممنوع است؛ زیرا در این بازه زمانی، اندام های بدن جنین شکل می گیرند و کودک در برابر سموم و داروها حساس است. مصرف این دارو در دوران بارداری منجر به نواقص مادر زادی، سقط جنین می شود و عوارض شدید بر روی کلیه بر جای خواهد گذاشت.
- مصرف ایبوپروفن در سه ماهه دوم بارداری باعث کم شدن وزن جنین در هنگام تولد می شود.
مصرف ایبوپروفن در سه ماهه آخر بارداری
- در سه ماهه آخر بارداری، مصرف قرص ایبوپروفن فعالیت های پروستاگلاندین را محدود می کند . پروستاگلاندین ترکیبی است که تب، درد و التهاب را درمان می کند و فعالیت های دیگری نیز برعهده دارد. زمان نزدیک به زایمان، تمرکز پروستاگلاندین خون پایین آمده و منجر به مسدود شدن رگ خونی (داکتوس آرتریوزوس) در قلب جنین می شود. در نهایت خون به سمت ریه ها تغییر مسیر می دهد. اما مصرف این قرص باعث بسته شدن نا به هنگام رگ خونی شده و منجر به بالا رفتن فشار خون در ریه ها می شود که این یک شرایط برای جنین کشنده خواهد بود.
- مصرف قرص ایبوپروفن باعث طولانی شدن زمان زایمان یا تاخیر در آن و خونریزی بیش از حد در زمان به دنیا آوردن جنین خواهد شد.
- استفاده طولانی مدت و با دوزهای بالا، باعث کم شدن میزان مایع آمنیوتیک (الیگوهیدرامنیوس) خواهد شد.
خطراتی که مصرف طولانی مدت ایبوپروفن به همراه دارد
مطالعات انجام شده نشان داده است که کودکان متولد شده از مادرانی که در سه ماهه اول و دوم بارداری خود دارو ایبوپروفن مصرف کرده اند، در اوایل دوران کودکی شان احتمالا به آسم مبتلا خواهند شد.مادری که در سه ماهه دوم بارداری خود از قرص های مسکنی مثل ایبو بروفن استفاده کرده و فرزند او پسر است، احتمال این که پسرش نازا شود یا به بیماری سرطان بیضه مبتلا شود، زیاد خواهد شد. در نهایت این شرایط بر تولید تستوسترون تاثیر خواهد گذاشت.پزشک تنها در شرایطی قرص ایبوپروفن را تجویز می کند که هیچ گزینه بی خطر دیگری وجود نداشته باشد و خطرات آن، کمتر از خطراتی باشد که تا آن لحظه برای مادر پیش آمده است.البته از آن جایی که این دارو را بدون نیاز به نسخه پزشک می توان تهیه کرد، امکان دارد خودسرانه آن را مصرف کنید.
اگر ایبوپروفن قبل از بارداری استفاده می شد چه اتفاقی می افتاد؟
شما باید پزشک خود را در مورد مدت زمان مصرف ایبوپروفن مطلع کنید. اگر آن را برای مدت طولانی تری مصرف کرده اید پزشک ممکن است رشد جنین را ارزیابی کند.
جایگزین های ایمن تر برای ایبوپروفن در دوران بارداری چیست؟
قبل از مصرف هر گونه داروی ضد درد در دوران بارداری باید با پزشک خود مشورت کنید. استأمینوفن یا پاراستامول ممکن است برای درمان درد و تب در دوران بارداری تجویز شود. در تمام مراحل بارداری بی خطر در نظر گرفته می شود.
آیا می توانم از ژل ایبوپروفن در دوران بارداری استفاده کنم؟
اگر بیش از شش ماه باردار هستید ژل ایبوپروفن توصیه نمی شود. قبل از استفاده از ژل ایبوپروفن در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
آیا مصرف ایبوپروفن خطر سقط جنین را افزایش می دهد؟
دقیقاً مشخص نیست که آیا ایبوپروفن در صورت استفاده در اوایل بارداری خطر سقط جنین را افزایش می دهد یا خیر. مطالعاتی وجود دارد که افزایش خطر را نشان می دهد در حالی که دیگران شواهدی علیه آن ارائه می دهند. شما ممکن است رویکرد هایی مانند فیزیوتراپی، ورزش، حرکات کششی، ماساژ و درمان های جایگزین مانند طب فشاری را تحت راهنمایی متخصص برای مدیریت درد در بارداری امتحان کنید. اگر در دوران بارداری برای تسکین درد به دارو هایی نیاز دارید با پزشک خود صحبت کنید.
مصرف ایبوپروفن هنگام شیر دادن
ایبوپروفن در دوران شیردهی در دوزهای متوسطی ایمن است زیرا تنها مقدار کمی از این دارو به شیر مادر منتقل می شود.مطالعه ای در سال ۲۰۱۴ به دنبال غلظت ایبوپروفن در شیر مادر نشان داد که نوزادان کمتر از ۰٫۳۸ درصد از دوز تجویز شده برای مادر را دریافت می کنند.حتی اگر مادر ایبوپروفن را از طریق مکانیزم های سریع تری مانند شیاف دریافت کند باز هم حدود کمتر از ۱ درصد آن به نوزاد منتقل می شود.ممکن است کمی گیج کننده باشد زیرا ممکن است افراد معتقد باشند داروهایی که در حین بارداری ناامن هستند همچنین هنگام شیردهی نیز خطرناک اند. با این حال، داروهایی که از طریق جفت قدامی بر روی یک جنین در حال رشد تاثیر می گذارد، از طریق شیر مادر به طور بسیار متفاوت تری عبور می کنند.