لحظه ای که یک نوزاد کوچک را که در قنداق زیبایی پیچیده شده، می بینید تمایل دارید او را در آغوش بگیرید و غرق در بوسه کنید. بوسیدن نوزاد احساس خوشایندی به ما می دهد. همگی این کار را از روی عشق و محبت انجام می دهیم، اما نمی دانیم ممکن است به طور ناخواسته به نوزاد آسیب برسانیم. پژوهش ها نشان داده است که بوسیدن نوزاد بر روی لب ها و یا نزدیک به دهان می تواند موجب انتقال ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV ۱) شود، زیرا یکی از رایج ترین میکروب های موجود در دهان انسان است. این ویروس برای بزرگسالان بی ضرر است، اما در نوزادان ممکن است منجر به تبخال و تب برفکی در داخل و یا اطراف دهان و در موارد شدیدتر موجب عفونت در مغز، ریه و کبد شود.
خطرات بوسه زدن به نوزاد چیست؟
نوزادان تازه متولد شده برای رشد مناسب به محبت احتیاج دارند. بوسیدن کودک خود کار اشتباهی نیست اما باید در مورد خطرات آن نه تنها احتیاط کنید، بلکه می توانید بر اساس آن به دیگران مشاوره دهید. هرگز نوزادی را در نزدیکی دهان او ببوسید. با این کار خطر انتقال میکروب و بیماری افزایش می یابد. بیایید سریع بدانیم که خطرات واقعی بوسیدن یک کودک چیست:
۱- زخم های سرد
اگر فردی مبتلا به تبخال باشد که به آن تبخال دهانی و تاول تب نیز گفته می شود، می تواند آن را به کودک منتقل کند حتی اگر فقط نوک روی دست بگذارد. این بیماری به دلیل HSV ۱ (ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱) ایجاد می شود و با تاول های دور لب و دهان شروع می شود و سپس به گونه ها و چانه گسترش می یابد.
۲- بیماری های تنفسی
رشد کامل ریه ها حدود ۸ سال طول می کشد بنابراین فقط می توانید تصور کنید که سیستم تنفسی نوزاد تازه متولد شده چقدر ریز و کم رشد است. هر نوع ویروس بیماری تنفسی که با بوسه به نوزاد متولد می شود می تواند خطرناک باشد. عفونت می تواند باعث تورم در لوله های بسیار ریز هوا در ریه های کودک شود و تنفس را برای او دشوار کند.
۳- بیماری دست، پا و دهان
این بیماری می تواند منجر به زخم در اطراف دهان کودک و در سراسر بدن او شود. هر نوع تماس از جمله بوسه می تواند منجر به شیوع این بیماری شود.
۴- حفره ها
می دانیم که مصرف زیاد قند و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند باعث ایجاد حفره شود. به عنوان والدین جدید باید از این واقعیت آگاه باشیم که می توان باکتری به نام استرپتوکوک موتانس را از طریق بزاق فردی که از حفره رنج می برد به نوزاد منتقل کرد. در حالی که بوسیدن کودک می تواند منجر به انتقال شود، حتی موارد ساده مانند فوت کردن غذا برای خنک شدن آن برای کودک می تواند منجر به این امر شود.
۵- خطر مرتبط با محصولات مراقبت از پوست
بسیاری از بزرگسالان از محصولات مراقبت از پوست استفاده می کنند. در حالی که ما از خطرات فوری این محصولات مصون هستیم، اما در مورد نوزادان نیز چنین نیست. این محصولات حاوی مواد شیمیایی سمی هستند که می توانند باعث ایجاد مشکلات شدید پوستی در کودک شوند و یا حتی او را در معرض خطر سرطان قرار دهند. همچنین باید توجه داشته باشید که یک نوزاد تازه متولد شده می تواند به طور خود به خودی به هر عنصری که در رژ لب یا مرهم لب شما استفاده می شود واکنش آلرژیک نشان دهد.
6-بیماری بوسه
بیماری بوسه نام مستعار «مونونوکلیوز» است. این بیماری عفونتی است که از راه بوسیدن و به وسیله بزاق دهن منتقل می شود. این بیماری در نوزادان و کودکان منجر به ریزش آب بینی، بی قراری و مشکلات تنفسی می شود. بیماری بوسه، یک بیماری ویروسی است و هیچ درمانی ندارد. با گذشت زمان سیستم ایمنی بدن به طور خودکار عفونت را از بین می برد.
۷-سیستم ایمنی ضعیف
در چند ماه اول تولد نوزاد، باکتری های روده او هنوز در مرحله رشد هستند. به همین دلیل، هر کودک یا بزرگ سالی که با نوزاد تماس دارد باید دست های خود را به خوبی بشوید و نشانه های بیماری نیز نداشته باشد. در برخی موارد بزرگ سالانی که از بیماری خود بی اطلاع هستند، نوزاد را در آغوش می کشند و می بوسند. این گونه نوزاد در معرض میکروب قرار می گیرد و باید با سیستم ایمنی ضعیف خود با میکروب مبارزه کند.
۸-عفونت معده
اگر نوزاد دچار دل درد، اسهال و استفراغ شود، اوضاع به شدت بهم می ریزد. تنها یک بوسه از فرد آلوده به ویروس کافی است تا کودک را مبتلا کند. این بیماری برای نوزادان بسیار خطرناک است و منجر به از دست دادن مایعات بدن آنها می شود.
۹-سیاه سرفه
سیاه سرفه یک بیماری مسری است که می تواند از طریق بوسه از شخص آلوده به نوزاد منتقل شود. ابتلا به این بیماری، وضعیت دشوار و خطرناکی را به بار می آورد و می تواند منجربه بستری شدن نوزاد به شفاخانه شود.علایم سیاه سرفه اغلب بعد از روزها و هفته ها نمایان می شود و به همین دلیل ممکن است کودک بزرگ تر یا بزرگ سالان آلوده هیچ علامتی از آن نشان ندهد. در چنین مواقعی، اگر کودک کوچک شما را ببوسد، کودک در معرض میکروب هایی قرار می گیرد که می تواند برای شش های کوچک او خطرناک باشد.
اقدامات احتیاطی هنگام بوسیدن نوزاد
در هر بخشی از بدن باکتری ها و ویروس هایی حضور دارند که بیشتر آن ها برای بزرگ سالان بی ضرر هستند، اما می تواند نوزادان را تحت تاثیر قرار دهند. زیرا سیستم ایمنی نوزادان هنوز تکامل پیدا نکرده است. به همین دلیل توصیه می شود که در هنگام بغل کردن یا بوسیدن نوزاد، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- مراقب سلامتی و پاکیزگی شخصی خود باشید.
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
- قبل از تماس با نوزاد، دست های خود را بشویید.
- نوزاد را بطور منظم حمام کنید.
- از دستمال مرطوب کودک برای تمیز کردن دهان و صورت نوزاد استفاده کنید.
- اقدامات پیشگیرانه را به دوستان، خانواده و خویشاوندانی که با نوزاد تماس دارند، آموزش دهید.
- ظروف کودک و محصولات بهداشتی او را از وسایل دیگران جدا کنید.
- بسیاری از وسایل خانه محل تجمع میکروب ها هستند. بهتر است از تماس مستقیم کودک با کنترول تلویزیون، صافی های آشپزخانه، تلیفن های موبایل و کیف های دستی، اجتناب کنید.
- افراد مبتلا به هرگونه عفونت و بیماری را از نوزاد دور نگه دارید.
- به افرادی که بیماری تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا یا سرفه مزمن، و یا آبله و بیماری روده دارند، اجازه ندهید نوزاد را ببوسند.
بوسیدن نوزاد، به خصوص از روی لب ها خطرات جدی برای نوزاد در پی دارد. اما این بدان معنی نیست که شما نباید نوزاد خود را ببوسید؛ با رعایت موارد احتیاطی ذکر شده در بالا، شما آزاد هستید که نوزاد دلبندتان را بوسه باران کنید.
علائمی که والدین باید مراقب آن باشند چیست؟
در حالی که اقدامات احتیاطی لازم را انجام می دهید، بهترین کار هایی که والدین می توانند انجام دهند مراقبت از هر یا همه این علائم است.
- تب در ماه اول
- گلو درد
- تاول
- مشکل تنفس
- استفراغ
- اسهال
- تغذیه ضعیف
- کاهش وزن
- راش
- کاهش ادرار
- چرت های طولانی
- تشنج
- گریه بی وقفه
- رفتار تحریک پذیر
چه اقدامات احتیاطی توسط والدین باید انجام شود؟
در اینجا چند اقدامات احتیاطی ساده اما ضروری وجو دارد که باید توسط والدین انجام شود تا نوزاد تازه متولد شده آن ها را از عفونت و بیماری در امان نگه دارد.برنامه واکسیناسیون را دقیقاً رعایت کنید و هیچ یک از واکسیناسیون ها را فراموش نکنید و فراموش نکنید.همیشه وقتی کودک را در آغوش می گیرید دستان خود را بشویید. به ویژه به کودکان و نوجوانان باید توصیه شود قبل از لمس کودک دستان خود را بشویند زیرا باکتری های روده کودک هنوز در حال رشد است. افرادی که هرگونه اختلال تنفسی یا بیماری های مسری دارند باید از کودک فاصله مطمئنی داشته باشند. در مورد اقدامات احتیاطی که برای ایمن نگه داشتن کودک باید انجام شود به بازدید کنندگان اطلاع دهید. کودک خود را مرتبا غسل دهید. بهداشت شخصی و دهان و دندان کودک را حفظ کنید. کودک خود را همیشه مرطوب نگه دارید. در صورت لزوم از دستمال مرطوب تازه استفاده کنید.