لبخند لثه ای به حالتی گفته می شود که بخش زیادی از بافت لثه هنگام لبخند زدن مشخص شود و نسبت بین لثه به دندان متناسب نباشد.اگر چه لبخند لثه ای گونه ای عادی از آناتومی انسان محسوب می شود،اما بسیاری از افراد دارای لثه های بزرگ لبخند خود را با خجالت می پوشانند،از چهره خود رضایت ندارند و از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند.چنین افرادی همواره در آرزوی راهکاری برای تغییرلبخندشان هستند.خبر خوش ما برای این عزیزان این است که خوشبختانه لبخند لثه ای اصلاح ناپذیر و بدون درمان نیست.
لبخند در صورتی لثه ای توصیف می شود که بخش قابل توجهی از بافت لثه هنگام لبخند زدن به چشم بیاید.لبخند لثه ای به خودی خود خطرناک نیست و آسیبی به سلامت دندان ها وارد نمی کند و مدت ها است که دندانپزشکان آن را گونه ای طبیعی از آناتومی انسان به شمار می آورند.با این حال توصیه می شود که علت لبخند لثه ای را پیدا کنید و برای درمان آن و برخورداری از لبخندی زیبا اقدام کنید
لبخند لثه ای علل مختلفی دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشد بیش از حد بافت لثه (هیپرپلازی) به دلیل مصرف داروهایی مانند دیلانتین، سیکلوسپورین و انواع مسدود کننده های کانال کلسیم
- رشد بیش از حد بافت لثه به دلیل درمان ارتودنسی
- التهاب ناشی از کوتاهی در رعایتبهداشت دهان و دندان، بیماری لثه یا نقص درمان های ترمیمی دندان
- بزرگ بودن مادرزادی لثه به دلیل وراثت و اختلال های متابولیک
- تغییرات رشدی استخوان فک بالا
- بیش فعال بودن عضله لب بالا باعث می شود لب بالا بیش از حد طبیعی هنگام لبخند زدن از روی دندان ها بالا برود.
- مال اکلوژن (اختلال بایت و روی هم قرار نگرفتن دندان ها)
- رشد بیش از حد استخوان (اگزوستوز) روی سطح خارجی استخوان فک بالا
درمان لبخند لثه ای بدون استفاده از جراحی
روش های غیر جراحی برای درمان لبخند لثه ای در اغلب موارد به صورت سرپایی می باشد. این روش ها در مطب دندانپزشکی قابل انجام است و فرد در کوتاه ترین زمان ممکن به کارهای روزمره خود باز می گردد.
یکی از روشهای دیگر استفاده از بوتاکس می باشد. در این روش، عضلاتی که در فرآیند لبخند زدن، باعث کشیده شدن لب ها می شوند، به وسیله سم رقیق شده بوتولینیوم دچار فلج کنترلی می شوند. در نتیجه هنگام لبخند، عضلات لب به درستی عمل نکرده و لبخند لثه ای درمان می شود. توجه کنید این روش بر اساس تشخیص متخصص ارتودنسی برای گروه درمانی خاصی کاربرد دارد.
نکته ای که در هنگام تزریق بوتاکس باید به آن توجه ویژه ای داشت، میزان دوز سم بوتاکسی می باشد که قرار است به داخل عضلات اطراف دهان تزریق شود. در صورتی که مقدار سم پایین تر از حد مورد انتظار باشد، اثر بخشی لازم را نخواهد داشت و در صورتی که این مقدار سم تزریقی به صورت کنترل نشده و خود به خود تزریق شود، می تواند باعث به هم ریختگی توازن اجزای صورت و فلج غیر ضروری عضلات اطراف دهان شود.
روش دیگر برای درمان لبخند لثه ای تزریق ژل می باشد. در این روش برای حجیم تر کردن لب ها و در نتیجه پوشش بیشتر لثه ها هنگام خندیدن، از تزریق ژل به داخل لب ها استفاده می شود. از انواع مواد تزریقی و ژل های اسید هیالورونیکی برای تزریق استفاده می شود. گاها تزریق چربی نیز می تواند به عنوان یک گزینه مد نظر متخصص ارتودنسی باشد.
البته در هنگام تزریق ژل نیز در صورتی که فرد تزریق کننده مهارت لازم را نداشته باشد، می تواند باعث ایجاد هماتوم و خونریزی شدید در ناحیه لب ها شود. آلرژی و کبودی نیز از دیگر عوارض احتمالی لبخند لثه ای می باشند. این روش نیز برای تعداد خاصی از بیماران بر اساس نظر متخصص ارتودنسی انجام می شود.
جراحی لثه برداری:
جراحی لثه برداری یک روش ساده است که برای درمان لبخند لثه ای خفیف و متوسط به کار می رود. این روش برای برداشتن بافت اضافی لثه و شکل دادن به خط لثه استفاده می شود. برای برداشتن بافت لثه اضافی از لیزر مخصوص دندانپزشکی یا روشی به نام جراحی با پرتو استفاده می شود. این روش بدون درد است و نیازی به بخیه زدن لثه در آن نیست و دو هفته پس از انجام این روش لثه ها کاملا بهبود می یابند.
جراحی افزایش طول تاج:
لبخد لثه ای شدید تر به روش های پیشرفته تری نیاز دارد. در این موارد برای کاهش بافت لثه ای از روشی به نام افزایش طول تاج دندان استفاده می شود. جراحی افزایش طول تاج تحت بی حسی موضعی انجام می شود تا بیمار دردی را حس نکند. در حین انجام این جراحی لثه بافت لثه ای کنار زده می شود تا جراح به قسمت بافت استخوانی که دندان را در بر گرفته دسترسی پیدا کند.