سیگنال دهی در بورس چیست؟
سیگنال دهی در واقع می توان گفت، تعدادی از متخصصصان و کارشناس بازارهای مالی یکسری بررسی ها و آنالیز بر روی سهام انجام می دهند و در نهایت فرآیندی را منتشر می کنند و در اختیار سرمایه گذاران می گذارند. این افراد دستورالعمل های خرید و فروش سهام در چه بازه ی زمانی و با چه قیمتی را ارائه می دهند.
آیا بهتر است تمامی تریدر ها از سیگنال دهی استفاده کنند؟
به طور کلی باید گفت، بله. سرمایه گذار از هر نوع سیستم معاملاتی که استفاده می کند، بهتر است از سیگنال دهی برای انجام معاملات خود بهره ببرد. این سیستم به سرمایه گذار اطلاع می دهد که در چه بازه ی زمانی خاصی به یک شرکت وارد شود و در چه بازه ی زمانی از شرکت مورد نظر خارج شود که متحمل ضررهای گزاف نشود.
شاید اغلب سرمایه گذاران بر این باور باشند که ورود و خروج در یک سهم بدون دریافت سیگنالی برای آن ها رخ داده است، در واقع چنین نیست و هر کاری که صورت گرفته دست خوش یکسری از سیگنال های خاص بوده است. در بسیاری از موارد مشاهده شده که اکثر این معامله گران از طریق یک خبر از پوزیشنی خاص اتخاذ کرده اند، در برخی موارد دیگر، در این جور مواقع معاملات می تواند براساس تحلیل تکنیکالی خود فرد باشد یا می تواند از طریق بررسی بنیادین یک سهم صورت پذیرد یا حتی در مواردی دیده شده با توجه به تبلیغات افراد مختلف درباره ی یک شرکت صورت پذیرفته است.
در هر صورت، هیچ معامله گری بدون دلیل در یک شرکت به خرید و فروش سهام خود نپرداخته است. دلیل برای هر پوزیشنی هر چیزی می تواند باشد اما در هر صورت معامله گر از سیگنالی استفاده کرده است.
چگونگی صادر شدن سیگنال ها به بازار بورس؟
اگر بخواهیم پاسخ قطعی به این سوال بدهیم باید گفت، صدور سیگنال و دلایل صدور سیگنال بستگی تام به منبع آن دارد. به طور مثال فرض کنید، سرمایه گذاری با خواندن خبرها دست به خرید و فروش سهم بزند. این سرمایه گذار در زمانی که خبرها رو خوانده، به دنبال سود و ضرر اصلی شرکت مورد نظر بوده است. سرمایه گذار در صورتی که از خبرها بیانات خاصی را دریافت کند، تصمیم به خرید و فروش سهم شرکت مورد نظر را خواهد گرفت. حال سرمایه گذار دیگری را در نظر بگیرید که برای خرید و فروش سهام خود از تحلیل های تکنیکالی بهره می برد. این فرد با توجه به ابزارهای تحلیلی، شرکت های مختلف را مورد بررسی قرار می دهد و در نتیجه، با توجه به ابزارهای تحلیلی خود، تصمیم به خرید و یا فروش سهم از آن شرکت را می گیرد. سرمایه گذار دیگری که از طریق بررسی های بنیادین (فاندامنتال) اقدام به معامله می کند را در نظر بگیرید، این فرد با بررسی بنیادین سهم شرکت در نهایت به این نتیجه می رسد که آیا قیمت فعلی سهم نسبت به قیمتی که باید این شرکت داشته باشد، پایین تر یا بالاتر از حال حاضر آن سهم است. سرمایه گذار بر مبنای نتیجه گیری از طریق بررسی های بنیادین تصمیم قطعی برای خرید و یا فروش سهم از شرکت را می گیرد.
چگونگی تشخیص سیگنال های خوب و بد
سرمایه گذارانی که از طریق خبرها اقدام به خرید و فروش سهام خود می کنند معمولا با مشکلات زیادی رو به رو می شوند. یکی از اصلی ترین مشکلات این افراد، ناتوانی از پیدا کردن راه خروج بعد از ورود به وسیله خبر است. سرمایه گذارانی که از طریق ابزارهای تحلیلی، تصمیم به ورود و خروج سهم از یک شرکت می کنند، احتمال زیادی دارد موفق شوند و یا در مقابل موفقیت چشم گیری در شرکت مورد نظر نداشته باشند. زیرا همان طور که می دانید هر ابزار سیستم تحلیلی، موارد خاصی را در تحلیل خود قرار می دهد. شرایط به طور کلی یکسان نیست در برخی مواقع بعضی از ابزارهای تحلیلی در شرایط خاصی از شرکت ها عملکرد موفقی را از خود نشان می دهند و در شرایط دیگر ممکن است اصلا موفقیتی را کسب نکنند. بعضی از ابزارهای تحلیلی ممکن است در بسیاری از موارد موفق باشند اما درصد سود کمتری نسبت به ابزارهای تحلیلی از خود ارائه دهند و بسیاری از موارد مشابه دیگر وجود دارد. اما سرمایه گذارانی که از طریق تحلیل های بنیادین (فاندامنتال) معامله می کنند، در بسیاری از مواقع نمی توانند در معامله های کوتاه مدت به راحتی ورود و خروج کنند، زیرا سرمایه گذار می داند برای ورود و خروج در یک بازه ی زمانی کوتاه، باید صبر کند تا شرکت تغییری بنیادی ایجاد کند. همان طور که می دانید تغییرات بنیادی در یک شرکت معمولا بسیار کند بوده و در مدت زمان طولانی رخ می دهد.
معضلات سیگنال دهی خرید و فروش سهام
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می آید، این موضوع است که چرا با وجود سیگنال های فراوانی که روزانه ارائه می شود و در اختیار عموم قرار می گیرد و در نظر اولیه کاملا درست به نظر می رسد، اما سرمایه گذارانی هستند که با توجه به این سیگنال ها باز هم سرمایه شون رشد چندان زیادی به خود نمی بیند؟
در پاسخ به این سوال می تواند گفت علاوه بر سیگنال های موجود، نحوه معامله و مدیریت مالی سرمایه گذار بسیار حائز اهمیت است. تعداد زیادی از کارشناسان و تحلیل گران می توانند سگنالی دهی خرید و فروش در بورس کنند اما مدیریت سرمایه کار هر کسی نیست.
افراد باید بدانند تنها سیگنال گرفتن نمی توانند سبب سود های کلان برای آن ها شود، بلکه سرمایه گذاری که معامله گری نمی داند اگر در بهترین زمان ممکن، بهترین سیگنال را به او بگویند باز هم ممکن است نتواند از آن سود کسب کند. در بسیاری از موارد دیده شده که سرمایه گذار سودی کسب کرده اما در معاملات بعدی سود و سرمایه خود را از دست داده است.
یک سرمایه گذار موفق باید بتواند سرمایه خود را مدیریت کند و بر اصل پول خود تسلط کامل داشته باشد. بسیاری از معامله گران خبره بر این باورند که یکی از با اهمیت ترین بخش از برنامه ریزی معاملات، مدیریت مالی توسط سرمایه گذار است و حتی از اقدام به معامله با شرکت های بزرگ هم مهم تر است. در کل می توان گفت هر معامله گر خوبی می تواند در بازه ی زمان زیاد سود کسب کند اما با مدیریت درست سرمایه خود می تواند در معاملات بیشتری سود کند.
سیگنال تضمینی بورس!
در حال حاضر بسیاری از این پلتفرم های انتشار سیگنال های معاملاتی بازار بورس، عنوان سیگنال تضمینی بورس را برای پیشنهادات خود مطرح نموده و از این بابت، مبالغ بسیار هنگفتی از مشتریان خود دریافت می نمایند! اما طبق پژوهش های مالی گسترده ای که توسط تعداد زیادی از معامله گران موفق طی دوره های زمانی مختلف انجام شده است؛ اصولاً بازارهای مالی به دلیل ماهیت پرنوسان خود، امکان پیش بینی قطعی ندارند. متغیرهای آماری فراوان، تعدد معامله گران خرد و کلان و…، پتانسیل نقدشوندگی و تحرک قیمتی بالایی را برای این بازار فراهم آورده است، که همین موضوع سبب شده پیش بینی قطعی و زمان بندی بازار ناممکن باشد. حتی معامله گران موفق و بسیار شناخته شده نیز، هیچ گونه تضمینی در موقعیت های معاملاتی خود نداشته و صرفاً روی برآیند مثبت سرمایه گذاری در بلندمدت متمرکز هستند. در واقع عملکرد معاملاتی هیچ کس عاری از خطا و اشتباه نیست. با این وجود، برخی از افراد مجهول الهویت سیگنال تضمینی در سطح بازار مالی منتشر می کنند!
سیگنال فروشی از نگاه قانون
بر اساس قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، اقدام به انتشار عمومی پیشنهادات خرید و فروش مرتبط با دارایی های مالی موجود در بازار سرمایه، بدون داشتن مجوزهای مربوط به مشاوره سرمایه گذاری در بورس و اوراق بهادار مصداق عمل مجرمانه بوده و پیگرد قانونی خواهد داشت! به عبارت دیگر، تمام فعالیت های مشاوره سرمایه گذاری پیرامون بازار بورس توسط نهادهای نظارتی نظیر نیروی انتظامی (پلیس امنیت اقتصادی و فتا)، سازمان بورس و… به دقت رصد شده و در صورت مشاهده افراد حقیقی و حقوقی که به صورت غیررسمی اقداماتی نظیر فروش سیگنال تضمینی و سبدگردانی انجام دهند، بر اساس مفاد قانونی با آن ها برخورد خواهد شد.
اهداف سیگنال فروشان غیرمجاز
از عمده دلایل ممنوعیت مشاوره سرمایه گذاری بدون مجوز سازمان بورس، جلوگیری از جهت بخشی به بازار توسط افراد و گروه هایی است، که عمدتاً به هدف سفته بازی و نوسان گیری از سرمایه گذاران مبتدی وارد بازار می شوند. سیگنال فروشان در سطح کلان، معمولاً با دریافت مبالغ سنگین بابت پیشنهادهای به اصطلاح تضمینی و دست کاری قیمت در نمادهای کوچک بازار، سودهای هنگفتی بدست می آورند؛ که این روند در مدت کوتاهی منجر به نابودی سرمایه گذاران تازه وارد به بورس خواهد شد! در واقع فعالیت بدون محدودیت این افراد، ناامنی سرمایه گذاری را در پی دارد. از دیگر معضلات در رابطه با این مشاوران غیرمجاز می توان به ارائه حجم زیادی از اطلاعات، اخبار و سیگنال های معاملاتی در طول روز اشاره نمود، که در عوض راهنمایی سرمایه گذاران، موجب سردرگمی آن ها می شوند! در بسیاری از مواقع، با بررسی دقیق پیشنهادات معاملاتی این افراد متوجه می شویم؛ که بسیاری از سیگنال های منتشر شده توسط آن ها، بر اساس اندیکاتورهای تکنیکالی ساده می باشند، که یادگیری و نحوه استفاده از این ابزار در زمانی کوتاه برای اغلب افراد امکان پذیر بوده و عملاً در این مورد نیازی به پرداخت هزینه نیست، زیرا در تمام پلتفرم های تحلیلی به صورت رایگان و پیش فرض تعبیه شده اند. در تبلیغات این پلتفرم های مشاوره ای نیز، همیشه صحبت از سوابق درخشان و بازدهی معاملاتی عالی است، که با توجه به عدم ثبت در سامانه های رسمی و نظارت از سوی نهادهای مالی ذی صلاح، مرجع مشخصی برای تأیید صحت اطلاعات مذکور در دسترس نمی باشد.
بحث در معضلات سیگنال خرید و فروش سهام
سوالی که برای خیلی از معامله گرها پیش می آد اینه که چرا با وجود این همه سیگنال هایی که داده می شه و به نظر می رسه درست هستن، افرادی که با این سیگنال ها خرید و فروش می کنن آیا سرمایه شون رشد زیادی میکنه؟
صرفا سیگنال گرفتن دلیلی بر کسب سود نیست و کسی که معامله گری بلد نباشه در بهترین زمان، بهترین سیگنال رو هم بهش بدن نمی تونه ازش سود بگیره یا اگرم ازش سود بگیره توی معاملات بعدی از دستش میده.
مدیریت مالی اینه که معامله گر سهام بتونه سرمایه اش رو اداره کنه و بر اون تسلط داشته باشه. خیلی از معامله گرای حرفه ای اعتقاد دارن که مدیریت مالی بااهمیت ترین بخش از برنامه ریزی معاملاتی هست و حتی از اقدام به معامله مهم تره. هر معامله گر خوبی می تونه در بلندمدت سود کسب کنه ولی مدیریت مالی، شانس معامله گر رو برای باقی موندن و انجام معاملات بیشتر افزایش می ده. واضحه که پاسخ به نحوه اداره پرتفوی سهام پیچیده است و نظرات مختلفی ولی در این مطلب سعی می کنیم اصول ساده تری از مدیریت مالی مانند میزان تخصیص سرمایه رو مطرح کنیم.
1 – مبلغ سرمایه گذاری در بازار باید حداکثر 50% از کل سرمایه باشه. این بدین معناست که در هیچ زمانی نباید بیش از نصف سرمایه تون رو برای خرید سهام اختصاص بدید. نصف دیگه سرمایه باید به عنوان ذخیره و پشتوانه برای روزهای منفی بازار نگهداری بشه. برخی این مقدار رو 30 درصد از کل سرمایه می دونن و نظرات متفاوت هست.
2 – مبلغ درگیر در هرمعامله باید به 10 تا 15% از کل سرمایه محدود بشه. مثلا اگر سرمایه شما 10 میلیون تومان است، برایهر معامله فقط باید 1 تا 1.5 میلیون تومان اختصاص بدید.
3 – مبلغ ریسک در هر معامله باید به 5% درصد از کل سرمایه محدود بشه، این 5% مبلغی هست که یک معامله گر می توانه در یک معامله از دست بدهد.
در تعیین حدضرر به اصل فوق توجه کنید.
4 – کل سرمایه درگیر در هرگروه بورسی رو باید به 20 تا 25% از کل سرمایه محدود کنید. هدف از این اصل اینه که از اختصاص سرمایه زیاد به یک گروه بازار جلوگیری بشه. البته استراتژی افراد در معاملات سهام متفاوته و ممکنه شخصی با استفاده از تجربیات خودش یک استراتژی و سیستمی را مختص خودش طرح ریزی کرده باشه که درصد معاملات موفق را به میزان زیادی افزایش بده.
در مورد این درصدهای ذکر شده نظرات مختلفی وجود دارد.
مشخص است که هیچ راه میانبری وجود نداره که بتوانید بدون تلاش موفق بشید، فقط باید برای یادگرفتن و کسب تجربه تلاش کنید. سیگنال گرفتن می تونه به شما کمک کنه اما خود شما هم باید برنامه ای برای یادگیری خودتون داشته باشید.
در نهایت ...
سرمایه گذاران و معامله گران در طول روز با حجم بسیار زیادی از اطلاعات روبرو هستند و آن ها مجبورند از بین این حجم عظیم اطلاعات تصمیم درست و نهایی را بگیرند.
این اطلاعات فراوان و انواع تحلیل های صورت گرفته می تواند توسط اخبار، تحلیل گران، شایعات و نظرات افراد مختلف و … وارد بازار بورس شوند. این اطلاعات انبوه سبب سردرگمی بسیاری از معامله گران می شود.
در این راستا در چند سال اخیر نرم افزارهای زیادی برای معامله گران در بازارهای مالی ارائه شد. همان طور که می دانید که نرم افزارها به سرمایه گذاران کمک می کنند از بین حجم انبوه اطلاعات ضد و نقیض تصمیم نهایی در جهت خرید و فروش را بگیرند.
یکی از این نرم افزارها سیگنال دهی خرید و فروش در بورس را ارائه می دهد و به معامله گران کمک می کند که دچار سردرگمی نشوند و بهترین تصمیم را بگیرند. بنابراین معامله گر پس از گرفتن سیگنال ها از طریق این نرم افزار ها باید تصمیم نهایی خود را بگیرد.