ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

هشدار جدی به پدر و مادرها/ شاید ندونسته ولی فقط با همین اشتباه تمام زندگی کودک رو نابود می کنین

هشدار جدی به پدر و مادرها/ شاید ندونسته ولی فقط با همین اشتباه تمام زندگی کودک رو نابود می کنین
ساعد نیوز: اگر آینده بچه هات واست مهمه حتما بخون/ هشدار که فقط همین یک اشتباه کودک را تباهی می کشد!

به گزارش سرویس مجله خانواده ساعد نیوز، طرحواره «اطاعت» یکی از الگوهای رفتاری است که در آن افراد به دلایل مختلف مانند ترس از طرد شدن، تنبه یا نارضایتی دیگران نمی‌توانند "نه" بگویند و به‌طور مداوم تسلیم خواسته‌های دیگران می‌شوند و بله و چشم می‌گویند. در این حالت ممکن است به دلیل مطیع بودن سبب محبوبیت و دوست داشته شدن فرد شود اما در حقیقت، ریشه در ترس و عدم اعتماد به نفس دارد.

تله‌ای که ناشی از ترس است

.

یک نگرانی دائم و مسامحه و مصالحه، کوتاه آمدن از ایستادن پای حق و حقیقت، کنار کشیدن از تمایلات و دوست داشتنی ها همه و همه از سر ترس و نگرانی!کیانی می‌گوید:«افرادی که قدرت نه گفتن ندارند مرزهای گسترده‌ای دارند و به دیگران اجازه می‌دهند از آن‌ها سوءاستفاده کنند و از وقت یا توان آن‌ها بهره ببرند؛ بدون اینکه مخالفتی از طرف آن‌ها صورت گیرد. این الگوی رفتاری شباهتی به طرحواره« ایثار» دارد، اما منبع درونی این دو متفاوت است. در ایثار، احساس عذاب وجدان و میل به کمک به دیگران، عامل اصلی است، درحالی‌که منبع اطاعت ترس است؛ ترس از ترک شدن، پذیرفته نشدن یا ناامید کردن دیگران. به طور مثال فرد از نه گفتن در موقعیتی که دو نفر با هم بحث می‌کنند، می‌ترسد. ترس از اینکه با او جدل و دعوایشان شود و به خاطر همین وارد جر و بحث و دعوای کسی نمی شود؛ حتی اگر به حق باشد و در نتیجه مدام آنها را ساکت می‌کند یا چشم می‌گوید.»

.

مدلی از اطاعت که دوامی ندارد

این طرحواره گاهی محدود به روابط خاصی می‌شود. به عنوان مثال، ممکن است فرد فقط در برابر والدین، همسر یا افراد بالادست در محیط کار این رفتار را بروز دهد.این طرحواره تا ابد ادامه ندارد و گاه با سرکشی و فوران ناگهانی بروز پیدا می‌کند و فرد همیشه آرام و گوش به فرمان یکدفعه به هم می ریزد. در چنین مواردی، معمولاً اطرافیان متوجه الگوی رفتاری فرد نمی‌شوند تا زمانی که این سلطه‌پذیری تبدیل به خشم پنهان شده و خود را در یک رفتار سرکشی یا انفجاری نشان دهد. این خشم ناشی از فشار روانی است که طی سال‌ها در اثر انکار نیازهای شخصی انباشته شده است. این روانشناس و روان درمانگر به عنوان مثال می‌گوید:«زوج هایی را می بینیم که یکی منشا قدرت و دیگری خیلی اطاعت پذیر است و مدام «چشم» می گوید. چند وقتی که از زندگی آنها می گذرد فرد اطاعت پذیر کلافه است و حال بدی را تجریه می کند و برای همسر این سؤال پیش می آید که چرا؟ او که همیشه خوب بود و راضی! این رفتارها ناشی از چیست؟»کیانی در پاسخ به این سؤالات: می گوید:«چون آن رضایت و اطاعت‌ها درونی نبوده‌است و از ترسی ناشی بوده و وقتی در طول زمان تکرار می‌شود خشم نهان زیادی را به همراه می‌آورد. شما که به ارتباط نگاه می کنید می بینید یکی همیشه دستور می‌داد و دیگری اطاعت می‌کرد و چشم می‌گفت. حالا زوج مطیع دیگر حاضر به ادامه چنین شرایطی نیست و در نتیجه اختلافات شکل می‌گیرد و به مرور شدید می‌شود.»

خانواده هایی که محل رشد این طرحواره می‌شوند

.

شاید این مدل را در سبک سنتی و روابط میان پدر و مادرهایمان هم خیلی تجربه کرده‌باشیم. حتی در خانواده‌هایی که قدرت والدین بر فرزندان بسیار پررنگ بوده‌است، چنین الگوهایی شایع‌تر هستند. برای مثال، برخی والدین همیشه درخواست‌های همسر یا فرزندانشان را بدون چون‌وچرا قبول می‌کردند و ناگهان در دوره‌ای از زندگی دچار بحران عصبی یا ناراحتی‌های جدی می‌شدند. این واکنش نیز می‌تواند جلوه‌ای از خشم سرکوب‌شده ناشی از سال‌ها اطاعت باشد.

فرصتی برای عقده گشایی از ضعف ها

جالب است که در برخی موارد، افرادی که رفتاری کاملاً مطیعانه دارند، ممکن است در برابر کسانی که از خود ضعیف‌تر می‌بینند کنترل‌گر یا زورگو باشند. این تغییر نقش نوعی سوپاپ اطمینان برای کاهش فشار ناشی از اطاعت در روابط دیگرشان است.

.

پدر و مادر ها چه رفتاری می کنند که فرزندان در تله اطاعت گرفتار می‌شوند؟

کیانی می‌گوید:«گاهی در زندگی با الگوها و رفتارهایی روبه‌رو می‌شویم که از کودکی در ما نهادینه شده‌اند. برای مثال، وقتی بیش از حد در معرض شیوه‌های سخت‌گیرانه والدین یا احساس مسئولیت سنگین نسبت به دیگران قرار می‌گیریم، ممکن است رشد شخصیتی ما در جهتی پیش برود که همواره خود را موظف به تأیید دیگران بدانیم. مثل وقتی که والدین اختلافات خود را به فرزندان منتقل می‌کنند یا کودکان را وارد مشکلات و دل‌مشغولی‌های خودشان می‌سازند. گاهی فرزندان با والدین یک ضلع سوم می سازند. مثلا در شرایطی که پدر ومادر با هم اختلاف نظر دارند فرزندشان سنگ صبور یک طرف می شود و آن والد هم تمام درد دل هایش را به فرزندش می گوید. او می خواهد برای والدینش کاری کند یا رابط دو والد می شود.حس گناهی پیش می آید و کودک می خواهد این جنجال را حل کند اما توان و گستره فهم بالایی ندارد و مدام سعی می‌کند با چشم گفتن به دو طرف آنها را راضی کند. در این شرایط، کودک برای آرام کردن جو خانواده، مدام می‌گوید "بله، چشم!"؛ حتی اگر با درون خود سر ناسازگاری داشته باشد. این وضعیت به مرور زمان باعث شکل‌گیری نوعی اطاعت بی‌چون‌وچرا می‌شود که گاهی در بزرگسالی هم ادامه پیدا می‌کند.»

مردم چه می‌گویند؟! انتخاب براساس نظر دیگران. کسب مقبولیت عام

.

کارشناس روانشناس و روان درمانگر معتقد است این مسئله وقتی عمیق‌تر می‌شود که فرد در جامعه نیز این رفتار را ادامه دهد و از گفتار فراتر می‌رود. مثل انتخاب یک پوشش یا ممکن است شغلی را انتخاب کند که علاقه‌ای به آن ندارد یا سبکی از زندگی را برگزیند که تنها مطابق میل عموم باشد تا وارد چالش با کسی نشود که این می شود اطاعت غیر گفتاری. این در حالی است که عدم جرئت‌ورزی و ناتوانی در پاسخ و گفتن "نه" به دیگران، ریشه در همان سال‌های آغازین زندگی فرد دارد.

والدین مستبد با فرزندانشان چه می‌کنند؟

.

یک سبک تربیتی فرزند پروری به نام سبک «مستبدانه» داریم که در آن والدین هیچ پاسخگویی به فرزندان ندارند و اینطور است که والدین می‌گویند؛ هرچه من می‌گویم و هر کاری‌من می خواهم فرزندم باید چشم بگوید!در واقع فرزندانشان را جهت می‌دهند که در بزرگسالی خودش را به صورت «دگر جهت مندی» نشان می‌دهد.

* تأثیر والدین ایثارگر در اطاعت پذیری فرزندان چیست؟

.

یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار، نوع ارتباطاتی است که فرد در خانواده تجربه کرده است. برای مثال، والدینی که بیش از اندازه ایثارگر یا دل‌مشغول دیگران هستند، بالطبع فرزندان را نیز به همین سمت هدایت و وادار به، در خدمت دیگران بودن می‌کنند.

آیا اطاعت همیشه از سر ضعف است؟

این روان درمانگر تأکید می‌کند:« از سوی دیگر، احتمال دارد فردی که به‌طور کلی این طرحواره را ندارد، در موقعیت‌های خاصی، مثلاً هنگام تعامل با رئیس یا فردی که تخصص و جایگاه بالاتری نسبت به او دارد، رفتارهایی از خود نشان دهد که نزدیک به الگوی اطاعت باشند. اما این نوع رفتار برآمده از انعطاف‌پذیری موقعیتی و رعایت سلسله مراتب و احترام است و الزاماً ریشه در طرحواره ندارد. چنین فردی معمولاً توان تفکیک بین احترام متقابل و تسلیم شدن دائمی را دارد.

کلام آخر

.

شناخت و اصلاح این الگو نیازمند آگاهی از خود و تلاش برای ایجاد مرزهای سالم‌تر در روابط شخصی است تا فرد بتواند میان احترام به دیگران و ارزش قائل شدن برای نیازهای خودش تعادل برقرار کند.




دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) شهردار این شهر شمالی دستگیر شد / ماجرا چیست؟ (1 نظر) دادستان کل کشور: بدحجابی جمع خواهد شد / رفع فیلترینگ با شرط و شروط انجام شده (1 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) عکس روز | از ورود همسر ارسطوی پایتخت به دنیای بازیگری تا حضور رضا قوچان نژاد و همسرش در کنسرتی در ایران (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) شوک در اسرائیل: نتانیاهو به دام سرطان افتاد! (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) نفرین و دعاهای معکوس مردم اسرائیل بدرقه راه نتانیاهو در بیمارستان؛ یک ملت در انتظار معجزه منفی!+عکس (1 نظر) انتصاب  سرپرست هیات تکواندو شهرستان تبریز (1 نظر)
تیتر امروز   
سوریه، دیپلماسی و یک دست ندادن بزرگ؛ خانم وزیر چگونه قضیه رو ماست مالی کرد؟
یحیی گل محمدی به پرسپولیس برگشت؟
درخشش مهاجم آلومینیوم مقابل تیم سابقش
دستگیری سارق زن و شوهر اصفهانی با ده‌ها فقره سرقت، مثل آب خوردن
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز شنبه 15 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز شنبه 15 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز شنبه 15 دی 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز شنبه 15 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز شنبه 15 دی 1403 + جدول
اتهام بزرگ شریعتمداری علیه وزیر امور خارجه دولت پزشکیان: ساده لوح، دیوانه، جاسوس دشمن!
ماجرای کوتاه ولی دلخراش مادر 27 ساله‌ای که در شعله های آتش سوخت
پشت پرده ماجرای طلاسازهای کلاهبردار در بازار طلای تهران
عباس عراقچی: بدون تأخیر برای رسیدن به توافق آماده مذاکره هستیم!
قتل فجیع یک زن جوان در یکی از پارک های تهران؛ قضیه چه بود؟
جزئیات هولناک پرونده دختربچه‌ای 8 ساله‌ای که شنیدنش شما را بهت زده خواهد کرد
منتخب روز   
آلبوم روز/ شب آروزی هنرمندان، از دعاهای با بغض و اشک مادر عموپورنگ روی ویلچر تا برآورده شدن آرزوی مادر نعیمه نظام‌دوست وعکس هنری الناز شاکروست تصاویر خاص از زنان محبوب ناصرالدین شاه در زیباترین قسمت عمارت ییلاقی سلطنت آباد/ شاه قاجار عجب عکسهایی گرفته از محبوبه‌ها! سانحه هوایی دیگر با 16 کشته و زخمی در پی برخورد یک هواپیما به یک ساختمان در کالیفرنیا؛ چرا این همه حادثه هوایی! (ویدئو) ناگفته‌های امین حیایی و لادن مستوفی از پشت‌صحنه هیجان‌انگیز و چالش‌های نفس‌گیر «برف آخر»/ از بغل کردن شجاعانه گرگ تا بازی در دمای منفی 12 درجه وضعیت آب و هوا و شاخص آلودگی هوا امروز شنبه 15 دی شهر تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز اطلاعیه تعطیلی مدارس شنبه 15 دی 1403 / به‌روزرسانی لحظه‌ای جرائم برخورد با پروفایل‌های بدون حجاب در شبکه های اجتماعی بهرام رادان؛ تمام حکومتهایی که سر کار آمدند سعی در تخریب قبلی داشتند، تاریخ بسیار بی رحم است! سیس ورزشکاری نگار جواهریان و دخترش نور دخت در کوهنوردی+عکس/ماجراجویی مادر و دختری... از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس شب آرزوها و سنت‌های خاص ایرانی‎‌ها/ از "بخت گشایی" در کاشان تا "بو دَر کردن" در یزد آلبوم اکران روز: استایل شیک پارسا پیروزفر، سارا بهرامی، بانیپال شومون، ندا جبرائیلی، پوریا رحیمی در اکران مردمی فیلم «علت مرگ نامعلوم»