این گیاه بیش تر در کنار آب بندها ، نهرها و مرداب ها هم چنین در روی چمن ها و باغ ها به صورت خودرو می روید ; این گیاه در ایران انتشار دارد و در مناطق جنوب غرب ، اشتران کوه ، کوه رزوند ، سیلا خور ، شوش کنار رودخانه شور; در آذربایجان شرقی بین مراغه و مرحمت آباد در مناطقی که اب های راکد وجود دارد، در آذربایجان غربی; در آب های گودال های جونگواری دیده می شود. نام های دیگر گیاه غازیاقی ; باغازی – پای غازی – پاغازه – پای زاغان – پنجه ی غازیاقی – کلاغ پا – بار تنگ آبی – اطریلال – رجل الوز – رجل الطیر ; رجل الغراب – حشیشته العرز – حضرت الشیاطین – خزرالشیاطین – غاز ایاغی.
خواص غازیاغی (پای غاز) در طب سنتی
غازیاغی گیاهی خودرو بوده و نام یک گونه از چتریان می باشدطبع این گیاه گرم و خشک بوده و ارتفاع غازیاغی 20 تا 30 سانتی متر است و برگ های آن خوراکی می باشد و ترک زبان ها به این گیاه غاز ایاغی ( پای غاز) هم می گویند. در برخی از کتب گیاه شناسی قدیم به این گیاه با نام آطریلال اشاره شده است و خواص درمانی بسیاری برای غازیاغی ذکر شده است.
خواص کلی غازیاغی
در طب سنتی برای این گیاه، خواصی را معرفی کرده اند؛ از جمله:
خاصیت ادرار آوری غاز ایاغی
در برخی مواقع بدن نیازمند افزایش ادرار بوده و تا از جمع شدن آب اضافی و بروز آماس در بدن جلوگیری کند. گیاه غازیاغی بطور طبیعی ادرار آور بوده و مصرف آن توصیه شده است.
قازیاقه موثر در درمان بی اشتهایی
گیاه قازیاقه گیاهی معطر و خنک می باشد و در تحریک اشتها به ویژه در کسانی که بی اشتها هستند بسیار موثر است به همین جهت می توان این گیاه را به شکل های مختلف دارویی (جوشانده، دم کرده، شیره گیاه تازه و شربت آن) استفاده نمایید.
خواص قازیاقه برای دفع حشرات
گیاه قازیاقه به جهت بوی مطبوعی که دارد ابزار مفیدی برای دفع و فراری دادن مورچه ها و حشرات از محیط هستند (زیرا مورچه ها و حشرات از بوی این گیاه فراری می باشند) برای اثربخشی مفیدتر می توانید شاخه قازیاقه را در محل تجمع مورچه ها بگذارید.
خاصیت بادشکنی غازا یاغی
نفخ شکم از عارضه های شایع بوده و علل مختلفی در سیستم گوارشی دارد. از راه های درمان خانگی نفخ می توان به غازیاغی اشاره کرد.
قازیاغی موثر در درمان برص
برص (لکه های سفید پوستی) یکی از بیماری های رایج پوستی در برخی از افراد است که تقریبا بدون درمان است، شخص مبتلا به برص اول باید از طریق تنقیه یا مسهل روده ها و معده خود را پاکسازی کرده و سپس به مدت پانزده روز متوالی هر روز مخلوط 10 گرم بذر قازیاقه و مقداری عسل را میل کند. بهتر است در تابستان و روزهای گرم این معالجه را انجام دهید بعد از مصرف این ترکیب قسمت های مبتلای پوست را در معرض نور خورشید قرار دهید تا عرق کند، توجه کنید که نباید آب بنوشید، همچنین به جای نور خورشید از حمام سونا نیز می توان استفاده کرد.
غازا یاغی حاوی هورمون های گیاهی
غازیاغی حاوی هورمون های گیاهی بوده که ترشحات داخلی بدن را تنظیم می کند، هورمون های گیاهی بذر غازیاغی خواص بسیاری داشته و ترشحات داخلی را تقسیم می نماید.
درمان گزیدگی حشرات باغازا یاغی
برگ های غازیاغی خواص بسیاری برای سلامتی دارند. در گزیدگی حشرات، اگر برگ های تر غازیاغی را له کرده و روی محل گزیدگی حشرات قرار دهید.
رفع گلودرد شدید باغازا یاغی
غازیاغی دارای طبیعت گرمی بوده برگ های آن مصرف خوراکی دارد، شیره تهیه شده از برگ های غازیاغی تازه را در مواقع گلو درد شدید به بعنوان غرغره استفاده می کنند و بسیار مفید است. به صورت محلی جوشانده این گیاه به صورت خوراکی به منظور درمان التهاب روده و زخم معده و نیز التهابات گوارشی و کولیت روده مصرف می شود.
جلوگیری از بیماری لثه باغازا یاغی
بیماری لثه در اثر عواملی مانند رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، تنش های عاطفی، سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب ایجاد می شود.
گیاه غازیاغی از بروز بیماری لثه جلوگیری می کند.
تصفیه خون باغازا یاغی
خون در بدن وظیفه انتقال مواد مغذی و گازهای تنفسی را دارد. برگ ها و ساقه های غازیاغی به میزان زیادی ویتامین C دارد که در تصفیه خون بسیار موثر می باشد.
ازدیگر خواص غازا یاغی شامل:
● غازیاغی را می توان با پلو مانند سبزی پلو پخت و خورد
● جویدن غازیاغی باعث خوشبو شدن دهان و استحکام لثه می گردد
● چنانچه خون قاعدگی بدون دلیل قطع شده باشد 100 گرم غازیاغی در 3 لیتر آب جوشانده در ظرفی ریخته و در آن بنشینید.
● برای فرار مورچه چند برگ غازیاغی با گوجه فرنگی را در محل بگذارید
● غازیاقی خواص درمانی اثبات شده ای بر روی زخم معده دارد
● برای بیماری رماتیسم و نقرس 30 تا 60 گرم غازیاغی را در یک لیتر آب جوشانده و دم کرده روزی 3 فنجان میل شود
● برای تسکین درد بواسیر غازیاغی را کوبیده با کمی سرکه بپزید در محل بواسیر بگذارید
● خوردن غازیاغی عمر انسان را طولانی می کند.
خواص درمانی ریشه ی گیاه غازیاقی یا غازیاغی
- خوردن آن چشم و گوش را تیز و حساس می کند ; رنگ رخسار را درخشان می نماید ، عمر را طولانی می کند ، وزن بدن را کم و انسان را سبک می سازد.
- اگر زن باردار موقع وزن حمل ریشه غازیاغی را بخورد، برای کاهش درد ، تسهیل زایمان و تسریع تولد بچه نافع است.
- آب دم کرده ی ریشه غازیاقی را بنوشید. مدر، خنک کننده، محلل و قابض است; ترشح شیر را افزایش می دهد، معده را تقویت می کند، بیماری های کلیه ، قند ، استسقا و سوزاک را درمان می کند.
غازا یاغی همچنین دارای اسانس خیلی فرار و انواع پروتئین و نشاسته است.
موارد منع مصرف غازیاغی
- خوردن جوشانده آن سبب سقط جنین می باشد. پس زنان باردار از مصرف این گیاه به طور جدی خودداری کنند.
- زیاده روی در خوردن این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه می گردد و در مواردی که یرقان و یا ضعف کلیه وجود دارد زیانبخش می باشد.