سندروم سوزش دهان یک اصطلاح پزشکی است برای تعریف نوعی بیماری که در آن احساس سوزش دهان بدون هیچ علت مشخصی به شکل پیشرونده (مزمن) یا عود شونده وجود دارد. این بیماری ممکن است بر زبان، لثه ها، لب ها، سطح داخلی گونه ها، سقف دهان (کام) و یا مناطق گسترده ای از دهان را تحت تاثیر قرار دهد. احساس سوزش می تواند شدید باشد، مثل زمانی که آب جوش دهان را سوزانده است. سندروم سوزش دهان معمولا ناگهان ایجاد می شود و به تدریج پیشرفت می کند. متاسفانه نمی توان دلیل خاصی برای سندروم سوزش دهان تعیین کرد و همین مسئله درمان را مشکل می کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
گاهی اوقات بی حسی و سوزن سوزن شدن زبان نشان دهنده یک نوع حمله در بدن است که به آن سکته های خفیف می گویند. در چنین شرایطی اگر علائم زیر را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- بی حسی در بازو، ساق پا، صورت و یک طرف بدن
- پرش نقاطی از صورت
- مشکلات تکلم
- احساس گیجی و سردرگمی
- کاهش بینایی
- سرگیجه یا از دست دادن تعادل
- سر درد شدید
علائم سکته های خفیف ممکن است فقط چند دقیقه طول بکشد اما باید آن ها را جدی بگیرید و به اورژانس مراجعه کنید.
تشخیص
هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند مشخص کند که آیا فرد سندرم سوزش دهان دارد یا خیر. در عوض پزشک یا دندانپزشک سعی خواهد کرد که قبل از تشخیص سندرم دهان سوخته، علل دیگر را رد کند.
پزشک یا دندانپزشک سابقه پزشکی شخص و داروهایی که مصرف می کند بررسی خواهد کرد، دهان را معاینه می کند و سوالاتی می پرسد تا علائم عادات دهانی و مراقبت معمول دهان توضیح داده شود. علاوه بر این دکتر احتمالا یک معاینه کلی انجام خواهد داد تا به علائم بیماریهای دیگر توجه کند.
ممکن است تستهای زیر برای بیمار انجام شود:
- آزمایش خون. آزمایش خون کامل (CBC)، اندازه گیری سطح گلوکز خون، عملکرد تیروئید، عوامل تغذیه ای و عملکرد سیستم ایمنی را بررسی کند که همه آنها ممکن است سرنخهایی را در مورد منشا ناراحتی بیمار بدهند.
- کشت دهانی یا نمونه برداری. گرفتن و آنالیز نمونه ها از دهان می تواند تعیین کند که آیا شخص عفونت قارچی، باکتریایی یا ویروسی دارد.
- تست آلرژی. پزشک شما ممکن است تست آلرژی را برای اینکه ببیند آیا ممکن است نسبت به غذاهای خاص، مواد افزودنی یا حتی موادی در پروتزهای دندان حساسیت داشته باشید.
- اندازه گیری بزاق. علاوه بر سندرم دهان سوخته ممکن است احساس کنید که خشکی دهان دارید. آزمایش بزاق می تواند ثابت کند که آیا جریان بزاق کاهش یافته است یا خیر.
- تست ریفلاکس معده: این آزمایشهای می توانند مشخص کنند که آیا ریفلاکس معده دارید.
- تصویربرداری: ممکن است پزشک یک MRI، سی تی اسکن یا روشهای تصویربرداری دیگر را برای بررسی مشکلات دیگر سلامتی توصیه کند.
- توقف مصرف داروها به طور موقت: اگر داروهایی که مصرف می کنید باعث ناراحتی دهانی شما شوند، پزشک ممکن است پیشنهاد کند موقتا مصرف آنها را در صورت امکان متوقف کنید تا ببیند آیا ناراحتی شما برطرف می شود. سعی نکنید این کار را خودتان انجام دهید چون متوقف کردن بعضی از داروها ممکن است خطرناک باشد بخصوص افرادی که بیماریهای خاصی دارند.
- پرسشنامه روانشناسی: از بیمار خواسته می شود تا پرسشنامه هایی را پر کند که می توانند به تعیین اینکه علائم افسردگی، اضطراب یا مشکلات روانی دیگر داشته باشد، کمک می کند.