سندرم سوزش دهان نام های دیگری هم دارد و بدون در نظر گرفتن نام آن می توان گفت که این سندرم سوزش دردناک در زبان، لب ها، لثه ها و داخل دهان را شامل می شود. اگر هیچ علامت قابل مشاهده ای را تجربه نکنید، دردتان می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در برخی موارد شدت درد شما می تواند شبیه درد ناشی از درد دندان باشد. این سندرم می تواند به مدت چند هفته، چند ماه و حتی چند سال ادامه بیابد. در حقیقت درمانی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد
اگر شخصی احساس ناراحتی، سوزش یا درد روی زبان، لبها یا دیگر بخشهای دهان داشته باشد باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کند. ممکن است نیازمند همکاری هر دو باشد تا برای علت و برنامه ریزی برای درمان موثر برای وی تصمیم گرفته شود.
علائم سندرم دهان سوخته ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس سوزش یا ریختن آب جوش که اغلب روی زبان تاثیر می گذارد اما ممکن است بر لبها، لثه ها، سقف دهان، گلو یا کل دهان اثر می گذارد
- احساس خشکی دهان با افزایش تشنگی
- تغییرات طعم همانند احساس مزه فلز یا مزه تلخی در دهان
- احساس نکردن طعم و مزه
ناراحتی ناشی از سندرم دهان سوخته معمولا چندین الگوی متفاوت دارد. ممکن است به صورت زیر باشد:
- نوع ۱: موقع بیدار شدن از خواب سوزش ندارد اما علائم در طول روز افزایش می یابد. افراد مبتلا به دیابت که سندرم دهان سوخته دارند احتمالا از این نوع هستند.
- نوع ۲: افراد علائم مشخصی را در طول روز دارند اما در شب هیچ علامتی ندارند. این اغلب همراه با اضطراب مزمن رخ می دهد
- نوع۳: علائم موقتی هستند و می آیند و می روند و این ممکن است مربوط به آلرژی غذایی باشد.
صرفنظر از اینکه چه الگوی دردی داشته باشد، سندرم دهان سوخته ممکن است برای ماه ها یا سالها طول بکشد. در موارد نادری، علائم ممکن است خودشان از بین بروند یا تکرار آنها کمتر شود. بعضی حسها ممکن است به طور موقت موقع خوردن یا نوشیدن بروز کند. سندرم دهان سوخته معمولا موجب تغییرات فیزیکی قابل توجه در زبان یا دهان نمی شود.
درمان های خانگی سندرم سوزش در دهان
درمان های خانگی یکی از گزینه های درمانی این سندرم بوده و می توانند علائم ناشی از آن را تا حد بسیار زیادی کاهش داده و یا کنترل نمایند.
مصرف خوراکی های سرشار از ویتامین B12
همانطور که قبلا هم ذکر کردیم، کمبود ویتامین B12 به دلایل متفاوت یکی از عوامل ایجاد کننده سندرم سوزش دهان بوده و با مصرف غذاهای حاوی این ویتامین تا حد زیادی تسکین می یابد.
مصرف خوراکی های حاوی آهن
کمبود آهن، بویژه در خانم ها در سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی بسیار شایع بوده و در دوران قاعدگی، بارداری و پس از زایمان نیز افزایش می یابد. این مشکل یکی از دلایل بروز سندرم سوزش دهان بوده و با مصرف مواد خوراکی حاوی آهن و اسیدفولیک برطرف خواهد شد.
استفاده از جوش شیرین
جوش شیرین یک ماده قلیایی بوده و می تواند سوزش ها، خارش و درد ناشی از این عارضه را بهبود بخشیده و در تسکین این حالات بسیار موثر باشد.
استفاده از ژل آلوئه ورا
این ژل، یک ترکیب بسیار خنک کننده و معجزه آسا بوده و می تواند سوزش های شدید داخل دهان را تسکین بخشیده و یک احساس خنکی و سردی در دهان ایجاد نماید.