سندروم سوزش دهان چیست؟
سندروم سوزش دهان (Burning mouth syndrome) نامی است که به نوعی سوزش دردناک دهان گفته می شود که دلیل شناخته شده ای ندارد. در بیش تر مواقع فرد درد را در نوک زبان و یا در سقف دهان خود احساس می کند. اما برخی اوقات هم فرد در جلوی دهان یا روی قسمت داخلی لب خود احساس سوزش می کند. این حالت اغلب چندین سال طول می کشد. تقریباً یک سوم افراد مبتلا به سندروم سوزش دهان می گویند که این نوع درد دهانی بعد از انجام برخی کارهای دندان پزشکی، بیماری و یا یک دوره مصرف دارو ایجاد می شود. اما در بیش تر موارد نمی توان این عارضه را به هیچ کدام از رویدادهای غیر معمول ربط داد.
حتما گاهی اوقات برایتان پیش آمده که در زبان خود احساس خاصی دارید. ممکن است گاهی افراد سوزن سوزن شدن در زبانشان را احساس کنند. همزمان کمی بی حسی هم در زبان به وجود می آید. آیا برای این مسئله جای نگرانی وجود دارد؟ سوزش زبان اغلب جای نگرانی ندارد و احتمالاً به زودی برطرف می شود.
دلایل زیادی برای سوزش زبان وجود دارد. یکی از آن ها مشکل سندروم رینود است. این سندروم یک نوع اختلال است که معمولاً روی جریان خون در انگشتان دست و پا و گاهی اوقات در موارد نادر جریان خون لب و زبان تاثیر می گذارد.
زمانی که زبان شما سرد می شود و یا تحت فشار و استرس هستید، رگ های کوچکی که خون را جابجا می کنند، باریک تر می شوند و در نتیجه جریان خونی که به این قسمت ها می رسد، به طور موقتی کاهش پیدا کرده و باعث تغییر رنگ، آبی شدن، قرمز شدن و یا رنگ پریده شدن زبان می شود که در طول این فرآیند یا بعد از آن، احساس سوزن سوزن شدن در زبان برای مدت زمان کوتاهی برای فرد ایجاد می شود.
سندروم رینود کلافه کننده است اما خطرناک نیست و چنانچه پیش از این در بخش سلامت نمناک گفتیم علت شناخته شده خاصی هم برای آن وجود ندارد اما چیزی که در مورد آن مطمئن هستیم، این است که نشان دهنده مشکل جدی در بدن نمی باشد. اگر این علائم را در زبان خود دارید، با نوشیدنی های گرم یا ریلکس کردن بدن می توانید آن را بهبود ببخشید.
اگر این اتفاق مکرراً برای شما رخ داد، می توانید با مراجعه به پزشک تشخیص خوبی داشته باشید تا متوجه شوید که سندروم رینود ثانویه را تجربه نخواهید کرد. رینود یک نوع اختلال است که باعث ایجاد علائم مشابه می شود و اغلب مشکلاتی را در سیستم ایمنی مثل لوپوس، اسکلرودرما ایجاد می کند.
علائم سندروم سوزش دهان چیست؟
احساسی که افراد مبتلا به این سندروم دارند، مانند احساس ایجاد شده در دهان بعد از نوشیدن یک قهوه گرم و یا خوردن یک سوپ داغ است. با این همه احساس ناشی از این عارضه در افراد مختلف متفاوت است. در حالت کلی، علائم سندروم سوزش دهان عبارتند از:
- احساس سوزش روی زبان، سقف دهان، لثه، داخل گونه ها و پشت گلو که ممکن است بعد از خوردن یا آشامیدن خود را نشان دهد.
- بی حس شدن زبان که احساسی گذرا است.
- بلع دشوار
- خشکی دهان
- گلو درد
- تغییر مزه و احساس چشایی، مانند مزه بد فلز در دهان
علل
علت سوزش سندرم دهان می تواند به عنوان اصلی یا ثانویه طبقه بندی شود:
سندروم سوزش دهان اولیه
هنگامی که هیچ ناهنجاری بالینی یا آزمایشگاهی قابل شناسایی نباشد، این بیماری سندروم سوزش دهان اولیه یا ایدیوپاتیک (ناشناخته) نامیده می شود. برخی تحقیقات نشان می دهد که سندرم سوزش دهان اولیه مربوط به مشکلات مربوط به چشایی و اعصاب حسی سیستم عصبی محیطی یا مرکزی است.
سندروم سوزش دهان ثانویه
گاهی اوقات سندروم سوزش دهان به دلیل یک بیماری پزشکی اساسی ایجاد می شود. در این موارد، آن را سندروم ثانویه سوزش دهان می نامند.