سندرم سوزش دهان یک حالت بسیار آزار دهنده و نامطلوب به شکل احساس سوزش، خشکی، خارش و درد خفیف تا شدید در دهان و مخاط پوشاننده آن است. با اینکه عوامل و دلایل ایجاد این سندرم تا کنون به طور کامل شناخته نشده است، اما پزشک ها معتقد هستند عوامل روحی و روانی و برخی از فاکتورهای سیستمیک، بویژه بیماری های زمینه ای مانند چاقی و دیابت می توانند این مشکل را ایجاد و یا تشدید نمایند. ما در این مقاله، به بررسی و راه های درمان این سندرم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
استعمال دخانیات و نوشیدن الکل:
استعمال سیگار و نوشیدن الکل ممکن است عامل این عارضه باشد. واضح است که دلایل زیادی برای ترک سیگار و الکل وجود دارد اما ممکن است این مشکل شما را وادار به ترک آن ها کند.چنانچه دائما مشروبات الکلی مصرف می کنید و دچار سوزش دهان و زبان هستید، سعی کنید به طور کلی مصرف آن را قطع کنید تا تأثیر آن را در رفع علائم مشاهده کنید.
سوزش دهان ناشی جرم دندان و استفاده از دندان مصنوعی:
از عوامل دیگری که موجب این عارضه می شود، جرم دندان و دندانهای مصنوعی نامناسب هستند.در صورتی که دندانهای مصنوعی دارید، باید بدانید که چسب به کار رفته در آن در عده ای از افراد باعث حساسیت میشود که در این صورت باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.همچنین برای جرم گیری و معاینه کلی دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
سوزش دهان ناشی از داروها:
گاهی داروها نیز باعث گلوسوداینیا (سوزش دهان و دندان) می شوند. اگر به طور مرتب از داروی خاصی استفاده می کنید، احتمال اینکه سوزش دهان شما عارضهٔ جانبی آن دارو باشد وجود دارد پس آن را با پزشک خود درمیان بگذارید.
سوزش دهان ناشی از کمبود ویتامین ها:
پس برخی کمبودهای ویتامین و مواد معدنی در ایجاد این مشکلی تاثیرگذار هستند.همچنین تورم و سوزش سقف دهان ممکن است به دلیل چندین عامل باشد که بیشتر آن ها با حداقل درمان حل خواهند شد. در مواردی که کمتر رایج است، این تورم و سوزش ممکن است به دلایل شرایط جدی تری نیز اتفاق بیفتد.
علایم دیگری که ممکن است با تورم همراه شوند عبارتند از:
- تاول و یا زخم های دیگر
- خشکی دهان
- اسپاسم عضلانی یا انقباض ماهیچه
- درد یا ناراحتی
سوزش یا گزگز کردن نوک زبان
گزگز کردن نوک زبان یا احساس سوزن سوزن شدن و یا بی حسی زبان معمولا بخاطر از دست دادن حساسیت در اثر فشار یا آسیب به اعصاب به وجود می آید. مهم است که در چنین شرایطی با علائم هشدار دهنده برای بیماری های جدی مانند سکته آشنا شوید.گزگز کردن یا سوزن سوزن شدن زبان ممکن است پس از نشستن در یک موقعیت ناراحت کننده برای مدت طولانی و یا خوابیدن بر روی یک بازو اتفاق بیفتد.یکی از شرایطی که معمول نیست، احساس سوزن سوزن شدن و گزگز نوک زبان است که معمولا نتیجه یک فرآیند خاص مثل واکنش های آلرژیک است.
عوامل خطر سندرم سوزش دهان
سندرم سوزش دهان شایع نیست برخی از عوامل می توانند خطر بروز بیماری را افزایش دهند، از جمله:
- سن بالای 50 سال
- جنسیت، این بیماری در زنان بیشتر دیده می شود.
- یائسگی، BMS در زنان مسن به ویژه زنان یائسگی شایع تر است. همچنین می تواند در زنان یائسه تأثیر بگذارد. BMS در 18 تا 33 درصد از زنان یائسه دیده می شود. علت ایجاد BMS در درجه اول ناشی از عدم تعادل هورمون یا به طور خاص تر افت سطح استروژن است. این کاهش هورمون می تواند تولید بزاق را کاهش دهد، باعث ایجاد طعم فلزی در دهان و ایجاد سوزش در دهان شود. برخی از زنان یائسگی نیز حساسیت بیشتری به درد دارند.
سندرم سوزش دهان معمولاً بطور خودبخود و بدون عامل محرک شروع می شود. با این وجود، برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به سندرم سوزش دهان را افزایش دهند، از جمله:
- داروها
- استرس
- اضطراب
- افسردگی
- برخی از بیماری ها
- وقایع زندگی آسیب زا
- حساسیت به مواد غذایی
- سابقه درمان های دندانپزشکی
- برخی از اختلالات پزشکی مزمن مانند فیبرومیالژیا، بیماری پارکینسون، اختلالات خود ایمنی و نوروپاتی