پوشیدن کفش مناسب در مواردی که شرایط خاص کف پا و انواع دیگر مشکلات پا را دارید، گاهی اوقات کافی نیست. در این صورت ممکن است به کفش طبی احتیاج داشته باشید. کفش های طبی کفش هایی هستند که به طور خاص برای پشتیبانی یا بهبود وضعیت مکانیک و ساختار پا، مچ پا و کف پا طراحی شده اند. اگر فکر می کنید ممکن است به کفش طبی احتیاج داشته باشید، برای انجام ارزیابی کامل از اندام تحتانی خود، با ما مشورت کنید و با ما تماس بگیرید تا به شما بگوییم کدام یک از ویژگی های کفش های طبی را برای نوع و وضعیت پای خود نیاز دارید.
آیا به پوشیدن کفش طبی نیاز دارید؟
اگر مکانیک و ساختار پای شما غیر طبیعی باشد، احتمالاً به پوشیدن کفش طبی احتیاج خواهید داشت. در صورت داشتن موارد زیر ممکن است به یک کفش طبی مناسب احتیاج داشته باشید:
- ناهنجاری پا یا انگشتان پا
- آسیب دیدگی پیچیده یا شدید پا
- پاهایی که دارای برآمدگی و پهنای بیش از حد زیادی هستند
- زخم پا
- مکانیک ضعیف پا
- یک بیماری عصبی که بر روی پای شما اثر می گذارد، مانند دیابت
- یک بریس که به جای کفش معمولی به کفش های مخصوصی نیاز هست تا آن بریس را در داخل آن جا داد.
کفش طبی یا اصطلاحا کفش ارتوپدی، کفشی است که زیر نظر کارشناسان ارتوپدی فنی (ارتوز و پروتز) با انجام معاینه بالینی و ارزیابی کامل متناسب با شرایط پای شما ساخته شود.کفش طبی تهیه شده برای شما، با رویه و آستری چرم طبیعی است.کفی طبی تهیه شده در داخل کفش شما برای توزیع مناسب فشار روی سطوح پا و اصلاح مشکلات بیومکانیکی بدن شما تهیه شده است.
نکات مهم برای انتخاب کفش طبی مناسب
برای انتخاب کفش طبی مناسب باید حتما نکاتی را در نظر گرفت. کفش طبی خانم ها باید ۲ الی ۳ سانتیمتر لژ داشته باشد که این پاشنه از عقب به سمت جلو به مرور حذف شود. پاشنه کفش آقایان کمتر است و حدود ۲ سانتی متر پاشنه کافی است. قسمت پشت کفش باید بلندتر باشد تا وقتی کفی طبی داخل کفش قرار می گیرد پا از کفش بیرون نیاید. جلوی کفش باید حالتی داشته باشد که انگشت ها به هم فشرده نشوند این فشار انگشت ها ممکن است باعث هالوکس والگوس و بدشکلی انگشتان پا شود. بهتر است جنس کفش چرم باشد زیرا کفش چرم برای پا مزایای خاص خود را دارد. کفش باید زبانه ای داشته باشد که باز شود، کفش هایی که زبانه ندارند به علت فضای محدودشان برای درمان مشکلات پا مناسب نیستند. بهتر است کفشی که انتخاب می کنید بندی باشد تا بتوان اندازه آن را طبق حالت پا تنظیم کرد. در صورت لزوم می توان از کفی طبی نیز داخل کفش برای تسریع روند درمان استفاده کرد. دیگر نکات مهم برای خرید کفش طبی مناسب عبارت اند از:
شما می توانید به منظور انتخاب بهترین کفش متناسب با شرایط پاهای خود از نکات زیر استفاده کنید:
- سایز کفش ها استاندارد نیست. سایز کفش ها در برندها و انواع مختلف کفش یکسان نیست به عنوان مثال کفشی که تحت عنوان شماره ۳۸ توسط یک تولید کننده به بازار ارائه می شود با کفشی که تحت عنوان همین شماره توسط یک تولید کننده دیگر وارد بازار می شود متفاوت است. به همین دلیل شما باید در هنگام خرید کفش به این مسئله کاملا دقت کنید و به تهیه یک کفش مناسب بپردازید.
- هنگام خریدن کفش حتماً هر دو جفت آن را بپوشید و کمی راه بروید. در طول عمر اندازه و شکل پاها تغییر می کند. تعداد زیادی از افراد پاهای کشیده و برخی دیگر پاهای پهن تری را دارند و باید در هنگام خرید کفش این مسئله را مورد نظر قرار دهند و کفشی را تهیه کنند که به خوبی با پای آنها تناسب دارد و پاسخگوی نیازهای جسمانی آنها نیز است.
- کفشی را انتخاب کنید که با شکل پای شما مطابقت دارد. در صورتی که کفش مورد نظر شما به خوبی با پای شما تناسب داشته باشد می توانید سلامت پاهای خود را تضمین کنید.
- هنگامی که قصد خرید کفش را دارید انواع مختلفی از کفش ها را امتحان کنید و به دنبال کفش باشید که به خوبی با پای شما تناسب دارد. از انتخاب کردن کفش هایی که خیلی تنگ، خیلی بزرگ یا پاشنه بلند هستند خودداری کنید. در صورتی که کفش شما در لحظه انتخاب بسیار تنگ یا بزرگ باشد بعداً باعث آسیب دیدگی پای شما خواهد شد.
- باید طول و عرض کفش با پای شما تناسب داشته باشد. در صورتی که در هنگام راه رفتن یا دویدن پاهای شما با زمین تماس پیدا کند شما دچار درد پا و آسیب دیدگی خواهید شد.
- اطمینان حاصل کنید که قسمت سینه کفش به خوبی با پای شما تناسب دارد زیرا مطابقت صحیح کفش با پا به شما برای خم کردن پاهای خود کمک می کند و می توانید به راحتی راه بروید یا بدوید.
- باید پاشنه شما به خوبی درون کفش قرار بگیرد و به همین دلیل از پوشیدن کفش هایی که پاشنه خیلی بلندی دارند یا کفش بدون پاشنه خودداری نمایید. در صورتی که در هنگام پوشیدن کفش متوجه شدید پای شما به سمت پایین کشیده می شود از خریداری آن خودداری نمایید و به سراغ یک کفش بهتر بروید.
- کفی طبی بر نحوه تناسب کفش با پا تاثیر می گذارد به همین دلیل شما باید در هنگام خریدن کفش به این مسئله دقت کنید. در صورتی که باید از کفی طبی استفاده کنید باید کفش شما کمی بزرگتر باشد تا فضای کافی برای حرکت کردن پا فراهم شود در غیر این صورت کفی طبی عملکرد صحیحی ندارد و شما دچار مشکل خواهید شد.
- باید کفش شما با نوع فعالیت جسمانی و زمان انجام فعالیت ورزشی تان تناسب داشته باشد زیرا شکل و اندازه پا در طول روز و در شرایط مختلف تغییر می کند به عنوان مثال پس از ورزش کردن، در هوای گرم، در صورت افزایش وزن یا نشستن و ایستادن به مدت طولانی شرایط پا تغییر می کند. هنگام خریدن کفش به خاطر داشته باشید که به طور کلی پای شما پس از فعالیت ورزشی بزرگتر می شود به همین دلیل باید کفش خود را با در نظر گرفتن این نکته خریداری کنید.
- با کفشی که انتخاب کرده اید کمی راه بروید تا از راحت بودن آن اطمینان حاصل کنید. امتحان کردن کفش به این معنا نیست که با آن بدوید بلکه قدم زدن در اطراف کفایت می کند. کفشی که انتخاب می کنید بر فعالیت جسمانی و سلامت بدن شما تاثیرات بسیار زیادی می گذارد و به همین دلیل باید کفش خود را عاقلانه انتخاب کنید.
برای مراقبت از کفش طبی شما توصیه های زیر ارائه می شود :
- چرم طبیعی پس از مدتی دچار چروک، تغییر شکل و تغییر رنگ می شود. این تغییرات به علت طبیعی و ارگانیک بودن ساختار چرم اجتناب ناپذیر است.
- چرم طبیعی همانند پوشت بدن، نیاز به رسیدگی دارد. به صورت هفته ای به پولیش کردن سطح آن با استفاده از پولیش های گیاهی اقدام نمایید. واکس های بر پایه محصولات نفتی باعث آسیب به چرم می شوند.
- سعی کنید برای زمان طولانی پا در کفش نماند و پس از هر بار پوشیدن کفش تا نوبت بعدی استفاده، اجازه دهید رطوبت کفش به طور طبیعی خشک شود.
- از قرار دادن کفش نزدیک منبع گرمایی یا زیر نور مستقیم آفتاب خودداری کنید.
- برای هر با استفاده از کفش، از جوراب تمیز استفاده کرده و پس از خارج کردنپا از کفش، پای خود را کاملا شستشو دهید.
- بندهای کفش را محکم بسته تا پا اجازه حرکت داخل کفش را نداشته باشد.
- در ابتدای دوره استفاده، کفش را به مدت یک ساعت پوشیده و به مرور زمان ساعات استفاده از کفش را افزایش دهید.
- کفش طبی را برای بازبینی شرایط، در بازه های ۳ ماهه به مرکز ارجاع دهید.