به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،زنان بارداری که قصد سفر کردن دارند باید در مورد زمان مناسب و مصرف غذا و نوشیدنی ها در سفر دقت زیادی داشته باشند. از نکات مهم سفر در دوران بارداری، دور ماندن از عوامل بیماری زا و فعالیت هایی است که سلامت بارداری شما را تحت تأثیر قرار می دهد. انتخاب پوشش مناسب و همراه داشتن وسایل مورد نیاز می تواند سفری بی دردسر را برایتان مهیا کند. همچنین رعایت نکاتی در خصوص سفرهای خارجی می تواند نگرانی هایتان را کاهش دهد. در این مطلب با نکات بسیار مهمی در رابطه با سفر کردن هنگام بارداری آشنا خواهید شد.
زمان مناسب برای رفتن به سفر
بهترین زمان سفر برای زنان باردار، نیمۀ بارداری یعنی حدود هفته های ۱۶ تا ۲۴ است. در سه ماهۀ اول بارداری تا هفتۀ ۱۲ به این دلیل که زنان باردار دچار حالت تهوع هستند و همچنین احتمال سقط جنین نیز زیاد است، رفتن به سفر توصیه نمی شود. در سه ماهۀ سوم نیز به این دلیل که خانم باردار ممکن است به راحتی قادر به حرکت نباشد و همچنین به دلیل بالا بودن خطر سقط جنین یا آسیب دیدن او، سفر کردن خیلی امن نیست. بهتر است مقصد سفر را با توجه به هوای آن منطقه انتخاب کنید؛ در فصول گرم به مناطق گرم و مرطوب سفر نکنید یا فصول سرد را در مناطق سردسیر سپری نکنید. در هر حال زنان بارداری که قصد سفر کردن دارند، بهتر است قبل از هر چیز در این مورد با پزشک خود مشورت کنند.
توصیه های معقول درمورد سفر در دوران بارداری، در هر زمان و با هر وسیله ای، این است که:
- حتما از بیمهٔ مسافرتی استفاده کنید. دکتر نای معتقد است: «در دوران بارداری اصلا نمی توانید پیش بینی کنید که چه پیش می آید؛ بنابراین، بهتر است مجهز باشید و بیمه ای را انتخاب کنید که در شرایط کنسل شدن سفر هم بتواند خسارتتان را جبران کند.»
- قبل از سفر، حتما وقت ملاقاتی با پزشکتان بگیرید و نظر او را درمورد سفر بپرسید.
- حتما در هنگام سفر، پروندهٔ پزشکی و نمونهٔ تمامی نتیجه آزمایش های سونوگرافی خود را به همراه داشته باشید. در ضمن مکمل های غذایی، ویتامین ها و دیگر داروهای موردنیازتان را حتما در کیف دستی و کنار خودتان نگه دارید.
- شمار تلفن پزشکتان را حتما در موبایلتان ذخیره کنید.
- شماره تلفن و آدرس متخصص زنان و زایمان در شهر مقصد را همراه داشته باشید.
سفر هوایی در دوران بارداری
دکتر کنت جانسون (Kenneth Johnson)، متخصص زنان و زایمان و استاد دانشگاه نووا (Nova Southeastern University)، معتقد است: «سفر هوایی در دوران بارداری هیچ منعی ندارد؛ اما عقل سلیم حکم می کند زنانی که بارداری پرریسک دارند نباید با هواپیما سفر کنند، مثلا زنانی که بارداری دوقلو، بیماری فشار خون بالا، حالت تهوع شدید، جفت سرراهی، زایمان زودرس و دیگر مشکلات مربوط به بارداری را دارند.»
البته بیشتر شرکت های هواپیمایی فقط تا یک ماه قبل از تاریخ زایمان به زنان باردار اجازهٔ پرواز می دهند.
دکتر چروناک (Frank A. Chervenak) متخصص زنان و زایمان در نیویورک نیز معتقد است: «سفر هوایی در دوران بارداری مانعی ندارد. فقط خانم های باردار باید هر یک ساعت یک بار از جای خود بلند شوند و قدم بزنند. تلاش برای ننشستن مداوم و راه رفتن در هواپیما برای همهٔ افراد مهم است، چون باعث بهبود گردش خون می شود.
بارداری می تواند منجر به مشکلات گردش خون شود و پرواز با هواپیما، احتمال ایجاد لخته های خونی کشنده را افزایش می دهد. حرکت کردن و قدم زدن، خون را در گردش نگه می دارد و از ایجاد لخته های خونی جلوگیری می کند. بعضی از افرادی که مستعد ایجاد لخته های خونی هستند، شاید لازم باشد جوراب های مخصوصی (جوراب واریس) بپوشند که گردش خون را بهبود می بخشند و از احتمال ایجاد لخته می کاهند.
انتخاب صندلی در هواپیما
صندلی کنار راهرو هواپیما را انتخاب کنید تا بدون رد شدن از جلوی بغل دستی تان، بتوانید راحت تر بلند شوید. همچنین، با این کار می توانید خودتان را سریع تر به دست شویی برسانید. این مورد در هنگام سفر با اتوبوس هم توصیه می شود.
ردشدن از گیت بازرسی فرودگاه
دکتر نای همچنین می گوید: «نگران ردشدن از دستگاه فلزیاب گیت بازرسی فرودگاه هم نباشید، زیرا اشعهٔ آن به اندازه ای نیست که به شما آسیب برساند.» در ضمن، برداشتن بار سنگین در دوران بارداری مضر است؛ به همین دلیل حمل بار سنگین در فرودگاه توصیه نمی شود.
خوردن و آشامیدن در سفر هوایی
دکتر جانسون نیز اشاره می کند که حتما قبل و در طول سفر، نوشیدنی های بدون کافئین بنوشید؛ چون سفر هوایی آب بدن را کم می کند. مایعات زیاد همچنین انقباض های کاذب دوران بارداری را نیز از بین می برد.
علاوه بر نوشیدنی، خانم های بارداری که می خواهند با هواپیما سفر کنند، باید خوراکی های سالمی نیز به همراه داشته باشند که اگر نتوانستند غذای هواپیما را بخورند، گرسنه نمانند.
همچنین، از خوردن غذاهای نفخ آور در قبل و در طول سفر نیز بپرهیزید.
مناسب ترین زمان برای سفر هوایی در دوران بارداری
بهترین زمان برای سفر هوایی در اواسط بارداری، بین هفته های چهاردهم و بیست و هشتم، یعنی سه ماههٔ دوم است. در این دوران، زنان باردار انرژی شان را دوباره به دست آورده اند و تهوع صبحگاهی تقریبا از بین رفته است. به خاطر داشته باشید که بیشترین موارد مشکلات اضطراری، در سه ماههٔ اول و آخر بارداری روی می دهند؛ پس بهتر است در این دوران سفر نکنید.
نکتهٔ مهم آخر در هنگام سفر هوایی این است که حتما فراموش نکنید درصورت بروز انقباض های دردناک، کادر پرواز را در جریان بگذارید.
سفر جاده ای در دوران بارداری
خیلی از خطرها و قوانین مربوط به سفر هوایی، درمورد سفر جاده ای نیز صدق می کند. دکتر نای می گوید: «مهم ترین مشکل برای سفر در دوران بارداری، لخته شدن خون است. اگر می خواهید با خودرو مسافتی طولانی را طی کنید، حتما هر چند ساعت یک بار پیاده شوید و راه بروید. اگر اختلال لخته شدن خون دارید، شاید مجبور باشید جوراب های مخصوص بپوشید تا خطر لخته شدن کم شود.» ورزش ساق پا هم برای بهبود گردش خون مفید است. برای این کار کافی است کف پاهایتان را بالا ببرید و مچتان را بچرخانید.
بستن کمربند ایمنی در سفر جاده ای و البته سفر هوایی بیش از اندازه اهمیت دارد. قسمت بالای کمربند را بالای شکم قرار دهید (به شکلی که از بین سینه هایتان رد شود) و قسمت پایینی را در قسمت بالای ران ببندید (به شکلی که از روی استخوان کفلتان رد شود). در تمام طول سفر، کمربند را بسته نگه دارید.
سفر دریایی در دوران بارداری
شاید سفر دریایی در دوران بارداری به نظر خیلی آرامش بخش برسد؛ اما اگر تاکنون با کشتی سفر نکرده اید، دوران بارداری اصلا زمان مناسبی برای امتحان کردن آن نیست. چرا؟ به این دلیل که زنان باردار معمولا حالت تهوع دارند و سوار کشتی شدن احتمالا حالشان را بدتر می کند.
دکتر نای می گوید: «ما معمولا در دوران بارداری برای کنترل حالت تهوع دارو تجویز می کنیم، ولی فکر نمی کنم ارزشش را داشته باشد که در چنین شرایطی سفر کنید. علاوه بر این، معمولا گزارش هایی از ویروس های معده ای وجود دارند که در کشتی گسترش پیدا می کنند. این ویروس ها می توانند خیلی خطرناک باشند، چون می توانند سلامتی جنین تان را تهدید کنند. کم آبی و ازدست دادن تعادل الکترولیت می تواند باعث زایمان زودرس شود؛ پس به مقدار زیاد مایعات بنوشید، به خصوص اگر حالت تهوع یا بیرون روی دارید. بعضی از داروهای ضد اسهال در دوران بارداری بی خطر هستند. حتما قبل از سفر با پزشکتان مشورت کنید.»
برای سفر در دوران بارداری آماده باشید
علاوه بر نحوه سفر در دوران بارداری، اینکه کجا می روید و در چه زمانی از بارداری قصد سفر دارید، مهم است. دوران پایانی بارداری زمان مناسبی برای رفتن به سفرهای طولانی نیست؛ زیرا هرقدر به پایان بارداری نزدیک تر باشید احتمال زایمان بیشتر است و شاید مجبور شوید در مکانی نامناسب زایمان کنید.
مهم نیست با چه وسیله ای سفر می کنید؛ مهم این است که همهٔ نکات ذکرشده در بالا را رعایت کنید و تمامی داروها، ویتامین ها و مقادیر زیادی آب و خوراکی های مفید به همراه داشته باشید. البته رعایت تمامی این موارد، به مقصد سفرتان هم بستگی دارد. اگر به شهری سفر می کنید که امکانات لازم را دارد، شاید لازم نباشد تا این حد مجهز باشید؛ اما درصورتی که به روستا یا مکان های ناشناس سفر می کنید، حتما باید از همه نظر مجهز باشید.
سعی کنید تاحدامکان در رستوران های بین راهی غذا نخورید. حتما از آب معدنی و آب میوه های صنعتی استفاده کنید و شیر پاستوریزه بنوشید. سعی کنید تاحدامکان از خوردن میوه ها و سبزی های خام بپرهیزید (مگر اینکه پوست کنده باشند). همچنین حتما از کامل پخته شدن گوشت، مرغ و ماهی مطمئن شوید.