برفک که به عنوان کاندیدیازیس نیز شناخته می شود، یک عفونت قارچی است که از نوعی مخمر به نام کاندیدا ایجاد می شود.برفک می تواند دهانی (کاندیدیازیس دهانی) یا برفک پوشک (کاندیدیازیس پوست) باشد.این قارچ معمولاً بر حفره دهانی، از جمله لب ها و قسمت های گلو تاثیر می گذارد اما گاهی اوقات می تواند بر روی پوست، به ویژه در نزدیکی اندام های تناسلی و باسن که گرم و مرطوب است، تاثیر بگذارد، که باعث جوش مخمری می شود و همچنین جوش کاندیدا پوشک یا برفک های زننده نیز نامیده می شود.
دلایل ایجاد برفک
مادران در دوران بارداری ممکن است یک عفونت قارچی واژن داشته باشند که از آن آگاه نباشند و گاهی تماس نوزادان هنگام عبور از مجرای زایمان هنگام زایمان طبیعی با این قارچ ها ممکن است باعث ایجاد برفک در دهان آنها شود که همیشه هم این اتفاق نمی افتد. آنتی بیوتیک های مصرف شده توسط شما پس از تولد نوزاد یا تجویزی توسط پزشک برای خود نوزاد نیز می تواند باعث افزایش بروز برفک شود، زیرا آنتی بیوتیک به شیر شما نیز راه پیدا می کند و باکتری های مفید را که کنترل کنندۀ قارچ هاست می کشد. به عنوان مثال، اگر بعد از جراحی سزارین به مادر آنتی بیوتیک داده شود، امکان ایجاد یک عفونت قارچی در نوزاد وجود دارد.
گاهی نیز تعیین علت دقیق برفک می تواند مشکل باشد. برخی از زنان و کودکان بیشتر مستعد ابتلا به قارچ هستند. قارچ ها در محیط های گرم، مرطوب و شیرین رشد می کنند و این دقیقاً همان محیطی است که دهان کودک و نوک سینۀ شما در طول شیردهی فراهم می کند. از آنجا که دهان کودک می تواند این قارچ و برفک را به شما انتقال دهد، مهم است که همزمان به دنبال درمان خود و نوزادتان باشید. در غیر این صورت، ممکن است شما و نوزاد عفونت را به طور متناوب به یکدیگر منتقل کنید.
علائم و نشانه های برفک دهان نوزاد
نشانه ها ممکن است که به صورت ناگهانی ظاهر شوند. این نشانه ها شامل:
- پلاک های سفید رنگ و یا متمایل به زرد بر روی زبان، سقف دهان، کام، داخل گونه ها و حتی لثه ها
- زیر و اطراف پلاک ها به صورت متورم و قرمز است و خیلی راحت دچار خونریزی می شود.
- لبه ها و یا حاشیه های پلاک برجسته و ملتهب است.
- این ضایعه ها معمولاً دردناک هستند.
- این پلاک ها شبیه به دلمه های شیر هستند و محکم به بسترشان چسبیده اند.
اگر این عارضه نادیده گرفته شده و درمان نشود، تعداد و اندازه ی پلاک ها به سرعت افزایش می یابد. با شروع درمان نیز خلاصی از شر پلاک ها ساده نخواهد بود.
معمولاً وجود آنها در دهان نوزاد بسیار آزاردهنده بوده و مکیدن شیر را برایشان دشوار خواهد کرد.
ارتباط برفک دهان نوزاد با بیماری ها
همانطور که گفتیم، بسیاری از بیماری های عفونی ممکن است کودکان را در معرض ابتلا به برفک دهان قرار دهد یا این بیماری را در آنها تشدید کند. خطر ابتلا به این بیماری معمولا گریبان کدام نوزادان را می گیرد؟ بیایید تا با هم بیشتر بررسی کنیم:
نوزادان نارس
نوزادان نارس ایمنی رشد نیافته ای دارند و بیشتر از دیگر کودکان مستعد عفونت هایی مانند برفک هستند.
برفک دهان و ایدز
کودکان مبتلا به ویروس اچ آی وی (ایدز) ایمنی کمتری دارند و قطعا بیشتر از دیگر افراد در معرض عفونت های قارچی از جمله برفک دهان هستند.
کودکان مبتلا به دیابت
دیابت هم انواع مختلفی دارد که البته دیابت بارداری ممکن است نوزادان را هم درگیر کند. دیابت نوع ۱ مادرزادی احتمال ابتلا به عفونت های قارچی را افزایش می دهد.
کودکان و نوزادان سرطانی
شاید از اولین تأثیرات شایع سرطان تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن باشد؛ این مسئله در نوزادان و کودکان خطر بیشتری دارد؛ چون مقدار و حجم مخمر کنترل نشده در آنها بیشتر می شود.