ریزش مو (Hair loss) به حالتی می گویند كه به صورت غیرطبیعی و بیشتر از حد نرمال موها بریزد و موی جایگزین آن رشد نكند. در حقیقت تعادل بین ریختن موی سر و رویش مجدد به هم خورده و از تعداد موهای موجود روی سر به تدریج كاسته می شود، ریزش بیش از اندازه مو مشکلی شایع است که می تواند هم مردان و هم زنان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد.
این عارضه زمانی رخ می دهد که پوست سر و فولیکول های مو از برخی تغییرات رنج می برند. این شرایط می تواند در نتیجه یک بیماری یا تغییراتی مشخص در محیط شکل گرفته باشد. در نتیجه حالت بی مویی یا طاسی بعد از مدتی بروز می كند.
بیشترین نوع طاسی معمولا ریزش موی آندروژنیك آلوپسی است. این نوع ریزش مو در ابتدا از پیشانی و شقیقه ها شروع شده و سرانجام در قسمت پس سر به هم رسیده و تمامی نواحی جلوی سر تا پشت سر طاس می شود. در مردان و زنانی كه زمینه ژنتیكی در خانواده آنها وجود دارد این حالت از اواخر دوران بلوغ شروع شده و شقیقه ها و پیشانی شروع به خالی شدن می كند.
این ریزش نهایتا تا سن 45 سالگی ادامه پیدا می كند. این نوع ریزش آندروژنیك و ژنتیكی در زنان نیز دیده می شود، ولی فرق آن با مردان این است كه در زنان ریزش موها به طور یكسان و پراكنده كم پشت می شود. تارهای مو در آنان بسیار نازك و شكننده تر از حالت عادی می شود. ژن ریزش موی مردانه و زنانه می تواند از یكی از والدین به فرزند منتقل شود. از خصوصیات ریزش موی آندروژنیك، پایدار و ثابت بودن موهای پشت سر است.
تست کشش یا pull test این تست کمک می کند که استحکام موها ارزیابی شود. کشش خفیفی به گروهی از موها (۴۰ تا ۶۰ عدد) در سه قسمت مختلف وارد می شود. تعداد موهای کنده شده در زیر میکروسکوپ شمرده می شود. حالت نرمال آن ۳ مو در هر قسمت است و بیشتر از آن حالت سستی مو را نشان می دهد.
تست انقباض یا pluck test این تست با بیرون کشیدن مو از ریشه و بررسی آن در زیر میکوسکوپ انجام می شود برای تعیین تلوژن یا آناژن بودن موها.نمونه برداری از پوست سر یا Scalp biopsy این تست وقتی که علت بسیار مبهم است انجام می گیرد. این تست معمولاً از اطراف مرز شروع مو انجام می شود.
شمارش روزانه موهای ریخته شده یا Daily hair counts این تست معولا هنگامی که نتیجه آزمایش کشش منفی است انجام می شود و با شمارش روزانه موهای ریخته شده همراه است. این تست با جمع آوری تمامی موهای ریخته شده طی شستن و شانه زدن مو در ۱۴ روز متوالی می باشد. اگه این تعداد بیشتر از متوسط ۲۵۰ مو در روز بود ریزش موها غیرعادی است.دستگاه سنجش مو یا Trichoscopy این یک تست غیر مخرب برای مو بوده و شامل ابزاری برای بزرگ نمایی و ارزیابی پوست سر و موها می باشد.
ریزش مو کششی
ریزش موی کششی به دلیل کشیدن بیش از اندازه مو ایجاد می گردد، حالت ریزش مو بر اثر کشش زیاد مو به مرور ایجاد می گرد و به دلیل کشیده شدن موی سر بر اثر بافت محکم ، استفاده مداوم از گل سر ، استفاده از هدبند و پیچاندن بیش از اندازه مو در هنگام بستن مو ایجاد می شود، عادت دائمی و بستن محکم موی سر باعث می گردد تا پیاز مو ضعیف گردد و موها به مرور نازک شوند و سپس تمام ریشه مو سست گردد و مو دچار ریزش مخصوصا در ناحیه شقیقه سر گردد.
مو به دلیل زنده بودن دائما در حال رشد می باشد و نحوه رشد مو توسط پیاز مو و فولیکول های مو تنظیم می گردد ، هنگامی که مو تحت فشار و کشیدن قرار بگیرد ریشه مو یا همان پیاز مو در واکنش به فشار ایجاد شده دچار سستی می گردد و بعد از مدتی فولیکول مو از بین می رود و مو به مرور زمان دچار ریزش می شود.
روش های درمان ریزش مو کششی
چنانچه درمان ریزش موی کششی به موقع صورت گیرد، به مرور شاهد رشد موهای از دست رفته خود خواهید بود. اما در مرحله ای که فرد در مراحل شدید تری از این بیماری قرار داد، گزینه های متفاوتی برای درمان توسط پزشکان پیشنهاد می شود. اولین قدم برای درمان ریزش مو کششی مشورت با پزشک متخصص است؛ وی پس از معاینات لازم، دلایل احتمالی را بررسی می کند. توجه داشته باشید که درمان اصلی ریز مو کششی، تغییر مدل بستن موهاست.
- پیش از خواب حتما موهای خود را باز کنید تا تحت تنش نباشند.
- مدلی برای موهای خود بیابید که با آن راحت تر هستید.
- طبیعتا موهای بلندتر، وزن بیشتری دارند و خود دلیلی برای ریزش موی کششی هستند؛ آنها را کوتاه کنید.
- شامپوهای ضدقارچ، آنتی بیوتیک ها، ماینوکسیدیل و مکمل های بیوتین از داروهایی است که معمولا توسط پزشک تجویز می شود.
- در حالت شدیدتر و زمانی که موهای زیادی از دست داده اید، که رشد نمی کنند، کاشت مو گزینه ی آخر درمان است. کاشت موی طبیعی به روش های پیشرفته ای انجام می شود؛ افرادی که تحت این عمل ها قرار می گیرند، موهایی کاملا طبیعی و بدون هیچ اثری از غیر طبیعی بودن خواهند داشت. موهای کاشته شده در پروسه ی زمانی یک ساله به طور کامل رشد می کنند.