کاکتوس دارای گونه های بسیار مختلفی بوده که هر کدام از انواع گل کاکتوس، ظاهری متفاوت دارند. این گیاهان در آب و هوایی خشک و گرم رشدکرده و بر خلاف تعداد زیادی از گیاهان، به آب زیادی نیاز ندارد. کاکتوس با ذخیره آب در خود، می تواند در شرایط بی آبی و خشکسالی زنده بماند. گرچه کاکتوس ها، عاشق نور خورشید هستند، اما تعداد زیادی از آن ها می توانند در مکان های سرپوشیده نیز رشد کنند. اگر می خواهید یک کاکتوس رنگی زیبا پرورش دهید با این بخش از رازهای باغبانی در ساعد نیوز همراه ما باشید تا با اصول پیوند کاکتوس آشنا شوید.
کاکتوس پیوندی رنگی
پیوند زدن روشی است که در آن، باغبان دو گیاه را برش زده و به یکدیگر پیوند می زند تا یک گیاه واحد پرورش دهد. اگر دو گیاه پیوند زده شده با هم سازگار باشند، به یکدیگر متصل می شوند و یک گیاه واحد را به وجود می آورند. برای داشتن کاکتوس رنگی دو نوع کاکتوس برای پیوند زدن انتخاب می شوند که معمولا از کاکتوس ژیمنو کالیسیم میهانوویچی (Gymnocalycium mihanovichii) برای قسمت بالایی و از کاتوس هیلوسرئوس (Hylocereus) برای قسمت پایه استفاده می شود. کاکتوس ماه که با نام کاکتوس ژیمنو نیز شناخته می شود، یک کاکتوس پیوندی کوچک است که قسمت بالایی آن رنگ قرمز، نارنجی یا زرد دارد و قسمت پایینی آن سبز رنگ است.این ژیمینوها تغییر رنگ یافته به این علت که کلروفیل ندارند توانایی ریشه سازی و زندگی بر روی خاک را نیز ندارند و بر روی سایر کاکتوس ها به صورت انگلی و به صورت پیوندی می توانند زندگی کنند.
نحوه کشت کاکتوس رنگی
برای کاشت و پرورش یک کاکتوس رنگی در ابتدا بایستی کاکتوسی میهانوویچی در رنگ های قرمز، زرد یا نارنجی سال همراه با یک کاکتوس هیلوسرئوس سالم که بزرگی آن تا حدی است که بتوان آن را پیوند زد تهیه نمایید. حال یک چاقوی تیز بردارید و برای کاهش خطر عفونت در گیاه آن را کاملا ضدعفونی نمایید. با استفاده از چاقو قسمت بالایی کاکتوس هیلوسرئوس را برش دهید به گونه ای که اندازه قسمت برش داده شده با اندازه کاکتوس ژیمنو کالیسیم میهانوویچی که قرار است با آن پیوند داده شود یکی باشد. در ادامه بایستی گوشه های کاکتوس نوع هیلوسرئوس را بچینید و این کار را به گونه ای انجام دهید که گوشه های آن به سمت پایین شیب دار شوند. یک لایه نازک دیگر را از قسمت بالایی هیلوسرئوس برش دهید و همچنین یک لایه نازک از پایین زیمنو کالیسیم میهانوویچی را نیز برش بزنید. حال بایستی دو کاکتوس را بر روی هم قرار دهید تا آوند های آن ها در تماس با یکدیگر قرار بگیرند. توجه داشته باشید آوند در واقع لوله های دایره ای شکلی هستند که اغلب در مرکز کاکتوس ها قرار می گیرند و با برش کاکتوس قابل مشاهده هستند. در این مرحله بایستی با استفاده از یک نوار لاستیکی دو کاکتوس را به هم بچسبانید البته که نباید نوار را خیلی محکم و یا خیلی شل ببندید. پس از این کار اجازه دهید هر دو کاکتوس به مدت دو تا سه هفته با یکدیگر در تماس باشند و سپس نوار لاستیکی را به آرامی باز کنید. دقت داشته باشید که کاکتوس ها را باید در محیطی با دمای بالای ۶۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید و همچنین در فصول رشد یعنی بهار و تابستان کوددهی را به صورت ماهانه انجام دهید. نکته مهمی که بایستی بدانید این است که طول عمر گیاهان کاکتوس تنها چند سال خواهد بود.
نحوه پرورش کاکتوس رنگی
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم نمایید و به همین منظور در ادامه به بیان برخی از اصول و شرایط لازم برای پرورش گیاه کاکتوس رنگی پرداخته ایم همراه ساعد نیوز باشید:
- نور مورد نیاز: نور مستقیم خورشید به این گیاه صدمه می زند و کاکتوس ماه به نور غیر مستقیم نیاز دارد پس این گیاه را طولانی در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
- خاک و کوددهی: توصیه می شود که گیاهتان را در طی فصول رشد یعنی فصل بهار و تابستان به صورت ماهانه تغذیه نمایید تا دچار کمبود مواد مغذی نگردد. معمولا پیشنهاد می شود که از خاک کوکوپیت به منظور سبک بودن، عدم ریختن خاک در اثر جابه جایی، ارزان بودن و همچنین ممنوع بودن صادرات با خاک برای صادرات انواع گیاهان استفاده نمایید. البته از آنجایی که کوکوپیت رطوبت زیادی را در خود نگه می دارد و در مقابل کاکتوس ها نسبت به رطوبت حساس هستند به تدریج دچار پوسیدگی خواهند شد و ریشه آن ها از بین خواهد رفت. به صراحت می توان گفت که بهترین خاک برای بستر این گیاه ترکیب ۶۰ درصد ماسه به همراه ۳۰ درصد پیت ماس و باقی ورمی یا کوکوپیت ترکیبی است.
- آبیاری: کاکتوس ماه را کامل آبیاری کنید . بین دو آبیاری کاکتوس ماه باید فاصله باشد طوری که خاک آن کاملا خشک شود .
- کود دهی: در فصل رشد این گیاه (بهار و تابستان) هر ماه به آن کود مخصوص دهید.
- دما: در دمای پایین کاکتوس ماه را نگه داری نکنید و در فصول سرد آن را در فضای باز نگهداری نکنید.
دلیل مرگ سریع کاکتوس رنگی چیست؟
تغییرات آب و هوایی یکی از عوامل خراب شدن این کاکتوس ها تغییرات آب و هوایی است زیرا این کاکتوس ها در کشورهایی مانند هلند و ترکیه در شرایط گلخانه خاص پرورش داده می شوند و همچنین خاک گلدان از خاک کوکوپیت به دلیل سبک بودن، عدم ریختن خاک در اثر جابه جایی، ارزان بودن و ممنوع بودن صادرات با خاک برای صادرات انواع گیاهان استفاده می کنند . کوکوپیت رطوبت بالایی در خود نگه می داردبنابراین همانطور که پیش از این هم در ساعد نیوز گفتیم کاکتوس ها که به رطوبت زیاد حساسند دچار پوسیدگی ریشه می شوند و ریشه آنها از بین می رود . بنابراین خاک گلدان مهم ترین علت مرگ کاکتوس های وارداتی رنگی است. پس بعد از خرید خاک گیاه را با خاک مخصوص کاکتوس عوض کنید . خاک مناسب برای کاکتوس ترکیب 60 درصد ماسه 30 درصد پیت ماس و بقیه ورمی یا کوکوپیت ترکیبی است. چند روز گیاه را پس از تعویض خاک آبیاری نکنید تا ریشه بزند.
مزایای گل کاکتوس رنگی و معمولی:
- از تیغ های موجود در گل کاکتوس برای تولید انواع قلاب، شانه و سوزن استفاده می شود.
- از آب ذخیره شده کاکتوس می توانید برای مصارف آشامیدنی استفاده کنید.
- آب گل کاکتوس از ایجاد لکه های زخم و همچنین عفونت زخم جلوگیری می کند.
- طبق تحقیقات به عمل آمده برگ های پهن و تیغ دار گیاه کاکتوس در جذب امواج الکترومغناطیسی موثر است.
- کاکتوس علاوه برای اینکه گل تزئینی است دارای گونه های خوراکی نیز می باشد.
- دارای ویتامین b ,c و کلسیم می باشد. رشد خون را بهبود می بخشد و خاصیت سم زدایی و ضد التهابی دارد.
- مصرف کاکتوس بعد از غذا باعث کاهش جذب انسولین می شود. گرسنگی را مهار می کند.
- در کاهش کلسترول خون موثر است و از عفونت های کلیوی جلوگیری می کند.
- گیاه کاکتوس به خوبی می تواند امواج و تشعشعات مضر را جذب کرده و مانع از بروز بیماری سرطان می شود.
- کاکتوس می تواند هر نوع پارازیت ماهواره ای را هم جذب کند.