بیماری گال یا جرب چیست؟
گال (Scabies) یک نوع بیماری است که در اثر نفوذ انگلی به نام سارکوپتس در پوست ایجاد شده و باعث ایجاد دانه های قرمز و خارش شدید در ناحیه مورد نظر می گردد. میزان خارش پوست در این بیماری می تواند در شب ها بسیار آزاردهنده و شدید شود.
بیماری گال شدیدا مسری بوده و می تواند سریعا از طریق ارتباطات نزدیک در جاهایی از جمله خانواده، پرستاران کودک، کلاس های درسی، پرستاران خانگی یا زندان ها منتقل گردد. به دلیل واگیردار بودن و انتقال سریع این بیماری، پزشکان معمولا روش های درمانی را برای تمامی افرادی که با شما ارتباط نزدیک دارند (مانند خانواده یا جمع هایی که در آن ها قرار دارید) تجویز می کند.خبر خوبی که در مورد بیماری گال وجود دارد این است که به راحتی قابل درمان است. در صورت اعمال داروهای مناسب روی پوستتان، انگل هایی که باعث ایجاد این بیماری شده اند به همراه تخم هایشان نابود خواهند شد؛ البته ممکن است خارش پوست شما تا چند هفته پس از درمان نیز باقی بماند.
همان طور که گفته شد، گال نوعی بیماری مسری و خارش آور است که ازطریق نوعی انگل در پوست ایجاد می شود. انگل هایی که این بیماری را ایجاد می کنند، نوعی بندپا با ۸ عدد پا هستند (برخلاف سایر حشرات که ۶ پا دارند). انگل های گال بسیار کوچک اند و طول آنها فقط یک-سوم میلی متر است. انگل های مذکور روی پوست تونل هایی ایجاد می کنند و با تخم گذاری در تونل ها باعث خارش شدید پوستی به ویژه در شب ها می شوند. انگل های انسانی گال مؤنث هستند و طول آنها ۰/۳ تا ۰/۴ میلی متر است. طول اندازه ی انگل های مذکر نصف این مقدار است. برای دیدن این موجودات باید از میکروسکوپ یا ذره بین استفاده کرد.
این انگل های پوستی قادر به پریدن یا پرواز کردن نیستند و فقط روی پوست می خزند. آنها در دمای زیر ۲۰ درجه ی سانتی گراد منفعل هستند، ولی باوجوداین در چنین دمایی برای مدتی طولانی زنده می مانند. گال در سراسر جهان شایع است. بیماری گال ممکن است در هر سن وسال و هر نوع نژادی از انسان ها رخ بدهد. گزارش ها حاکی از آن است که سالانه ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به گال مبتلا می شوند.
بنا به تاریخ، قدمت گال در این دنیا ۲۵۰۰ سال است. بیمارستان ها، خانه های سالمندان و سایر مراکز این چنینی برای شیوع گال بسیار مستعد هستند. در برخی کشورها مانند آمریکا، گال در افراد بی خانمان بسیار زیاد دیده می شود. البته سایر گروه های اجتماعی و اقتصادی هم ممکن است به گال دچار بشوند.
علائم و نشانه های بیماری گال
خارش پوست، یکی از بارزترین علائم ابتلا به بیماری گال است. این بیماری با درد همراه نیست، اما خارش ناشی از آن ممکن است طی چندین هفته شدیدتر و شدت آن در شب ها بیشتر شود. خارش پوست می تواند باعث بروز زخم و جراحت پوستی شود. زمانی که فرد به نوع شدید بیماری گال مبتلا شود، خشکی و سخت شدن پوست را تجربه می کند.
روش تشخیص بیماری گال چیست؟
به دلیل شباهتی که گال با دیگر بیماری ها دارد، تشخیص آن قدری دشوار است. پزشکان به منظور تشخیص این بیماری پوست فرد را با لایه ای از روغن های معدنی می پوشانند و پس از برداشتن لایه نازک از پوست، آن را از نظر وجود انگل ها، تخم انگل ها و سایر ذرات ریز بیماری زا بررسی می کنند. در اغلب موارد برای تشخیص بیماری از روش نمونه برداری پوست استفاده می شود؛ در این صورت نمونه ای از پوست به آزمایشگاه منتقل شده و با استفاده از میکروسکوپ، تشخیص قطعی انجام خواهد شد.