بیرون آوردن زبان یکی از عادات مخرب دهان است که کودک زبان خود را به قسمت جلو رانده و بین دندانهای بالا و پایین قرار می دهد. عادت فوق تا 2 سالگی کاملا طبیعی است ولی از این سن به بعد باعث ایجاد مشکلاتی می شود. این عادات اغلب به دنبال مکیدن انگشت که باعث فاصله افتادن بین دندان های بالا و پایین می شود بوجود می آید. درمان آن به وسیله دستگاه متحرک ارتودنسی است که به راحتی توسط متخصص ارتودنسی بر روی فک بالا قرار گرفته و مانع از بیرون آمدن زبان می شود. با تشخیص به موقع این مشکل، می توانید با مراجعه به یک متخصص ارتودنسی نسبت به ترک این عادت و جلوگیری از نامرتب شدن دندان های کودکان اقدام نمایید. تشخیص این که بیرون آوردن زبان توسط کودک شما نیاز به درمان دارد یا خیر و این که در صورت نیاز به درمان، کدام درمان مناسب است، توسط یک متخصص ارتودنسی تعیین می شود.بیرون آوردن زبان در نوزادان می تواند به دلایل زیر باشد:
رفلکس های تغذیه با شیر مادر
بیرون آوردن زبان در بعضی از نوزادان مربوط به رفلکس های تغذیه با شیر مادر است. در واقع نوزادان شیر خواره با بیرون آوردن زبان گرسنگی خود را به مادر نشان می دهند. این دسته از کودکان به محض اینکه غذا خوردن با قاشق را یاد گرفتند انجام این کار را متوقف می کنند.
تقلید از اطرافیان
نوزاد شما در حدود دو ماهگی شروع به تقلید می کند. او والدین و خواهر و برادرهای خود را دیده و تلاش می کند حرکات آنها را تقلید کند و یکی از آسان ترین کارها برای تقلید، بیرون آوردن زبان است! نوزاد برای انجام این کار نه به دندان نیازی دارد و نه به حرف زدن بلکه فقط کافی است زبانش را بیرون بیاورد. پس بهتر است پیش از نگران شدن دنبال یافتن فردی از اطرافیانتان باشید که زبانش را برای نوزاد درمی آورد و آنوقت متوجه خواهید شد که نوزاد این کار را برای اولین بار از چه کسی تقلید کرده است.
اکتشاف نا شناخته ها
بسیاری از کارهایی که نوزاد با دست ها و یا صورتش انجام می دهد برای آن است که می خواهد با بدن خود بیشتر آشنا شود. فراموش نکنیم که او هنوز خیلی چیزها را باید یاد بگیرد و این کار را با دست ها، پاها و صورتش شروع می کند. درست همان طور که نوزاد گاهی انگشتان دستش را آنقدر در دهانش فرو می کند که حالت تهوع به او دست می دهد. به همین ترتیب هم ممکن است گاهی زبانش را بیرون بیاورد. البته نوزادانی هم هستند که موقع تمرکز زبان خود را بیرون می آورند که این پدیده هم کاملاً طبیعی است.
برفک دهان
اگر موقعی که نوزاد زبانش را بیرون می آورد بر روی زبان او لکه های سفیدی شبیه شیر دلمه بسته دیدید احتمالاً نوزادتان دچار برفک شده است. برفک نوعی عفونت قارچی است که معمولاً در عرض چند روز خود به خود برطرف می شود، ولی در صورتی که این مساله در شیر خوردن نوزاد ایجاد اشکال کرد بهتر است سریعاً با یک پزشک مشورت کنید. درمان ها در روند بهبودی بسیار اثر بخش هستند.
گرفتگی بینی
گرفتگی بینی نوزاد نیز می تواند یکی از علل بیرون آوردن زبان نوزاد باشد، چون بیرون آوردن زبان، تنفس از دهان را برای نوزاد آسان تر می کند. فراموش نکنید که در صورت ابتلا به سرماخوردگی آب کافی برای نوشیدن به نوزاد بدهید، چون بیرون آوردن زبان باعث خشکی بیشتر دهان شده و در نتیجه منجر به ناآرامی و بدخلق شدن او خواهد شد.
گلو درد
اگر نوزاد موقع بیرون آوردن زبان چهره ای کاملاً جدی و ظاهری رنجور و بیمار داشته باشد احتمالاً مشکل مهمتری مطرح است. ممکن است نوزاد به دلیل ابتلا به عفونت گلو دچار گلودرد شده و یا مشکل دیگری در دهان و گلو داشته باشد. در این صورت بدون معطلی با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک با یک معاینه ساده و چند پرسش و پاسخ به شما کمک می کند که بفهمید آیا این مساله نگران کننده است یا خیر.
اندازه دهان:
برخی از بیماری های ناشی از نقص در ژن ها باعث کوچک بودن دهان می شود که در نتیجه منجر به خارج کردن مکرر زبان از طرف نوزاد می شود.
دندان در آوردن:
نوزادان به دلیل روند دندان درآوردن که از ماه ششم تا پانزدهم رخ می دهد، زبانشان را زیاد بیرون می آورند.
تنفس دهانی:
نوزاد با تنفس از راه دهان ممکن است زبان خود را از دهان خارج کند.
گازها:
نوزادان به دلیل تجمع گاز در سیستم گوارش و احساس ناراحتی دهان خود را باز کرده و زبان را بیرون می آورند.