به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در این متن در مورد بیت کوین، بلاک چین و ماهیت و تفاوت های آن ها به طور کامل توضیح خواهیم داد.
اما برای درک تفاوت ها باید در مورد خود آن ها کمی بیشتر بدانید.
بیت کوین
ما نمی توانیم در مورد تاریخچه بلاک چین بدون صحبت کردن از بیت کوین چیزی بگوییم.
ساتوشی ناکاموتو که هویت وی هنوز هم مشخص نشده است، در سال 2008 در یک وایت پیپر با نام “بیت کوین: یک سیستم پرداخت پول همتا به همتا” این ارز دیجیتال را به جهانیان معرفی نمود و در ژانویه 2009 نیز آن را به صورت اوپن سورس عرضه کرد.
بیت کوین نسل جدید ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز است که تنها در اینترنت وجود دارد و توسط هیچ شخص و سازمان خاصی هدایت و کنترل نمی شود. کاری که بیت کوین با پول دنیا می کند؛ همان کاری است که روزی اینترنت با دنیای ارتباطات کرد.
هیچ بیت کوین فیزیکی در دنیا وجود ندارد و همه چیز در یک دفتر کل غیرمتمرکز نگه داری می شود. به دست آوردن بیت کوین نیازمند منبع عظیمی از سخت افزار و قدرت محاسباتی است.
بیت کوین چگونه کار می کند؟
احتمالا هرکسی که به دنبال مقالات بیت کوین باشد این موضوع را بداند؛ اما گفتن آن در این مقاله ضروری است. شاید برای برخی سوال باشد که بیت کوین های جدید چگونه به وجود می آیند و جواب این سوال در یک کلمه خلاصه می شود: “استخراج”
قدرت محاسباتی زیادی به کار گرفته می شود تا یک مساله و الگوریتم فوق العاده پیچیده حل شود؛ سپس یک بلاک جدید تولید شود. بنابراین استخراج به معنی تولید بلاک های جدید در شبکه بیت کوین است.
افراد و شرکت هایی که دارای قدرت و ثروت لازم برای تامین قطعات سنگین استخراج هستند؛ معمولا با ایجاد مزرعه های استخراج شروع به تولید بیت کوین های جدید می کنند.
به این افراد اصطلاحا استخراج کننده و یا ماینر گفته می شود.
نکته: دستگاه های استخراج کننده بیت کوین را نیز ماینر می نامند.
هر بیت کوین به هشت بخش کوچکتر تقسیم می شود که کوچکترین آن با نام ساتوشی شناخته می شود. در کل شبکه تنها 21 میلیون بیت کوین وجود دارد و بعد از رسیدن به این مقدار دیگر استخراج معنایی نداشته و تنها خرید و فروش بیت کوین می تواند رونق پیدا کند. در حال حاضر 80 درصد از کل بیت کوین های دنیا استخراج شده و فقط 4 میلیون کوین دیگر باقی مانده است.
از مهم ترین ویژگی های بیت کوین می توان به غیرمتمرکز بودن، استفاده آسان، ناشناس بودن افراد و شفافیت اشاره کرد.
برای توضیح ویژگی ها و نحوه کارکرد بیت کوین می توان صدها مقاله تخصصی نوشت؛ اما در این مطلب تنها قصد داریم یک اشتباه کوچک که گاهی اوقات در بین علاقه مندان به دنیای رمزارز به وجود می آید را تصحیح کنیم؛ به همین دلیل نیازی به توضیح کامل و جامع بیت کوین وجود ندارد.
خوب اکنون که یک ایده کلی از بیت کوین به دست آوردید بهتر است نگاهی به تعریف و عملکرد بلاک چین نیز بیاندازیم.
بلاک چین چیست؟
درست مانند بیت کوین می توان چندین مقاله طولانی در مورد بلاک چین نوشت. در واقع بلاک چین فناوری ای است که می تواند زندگی ما روی کره زمین را به طور کامل متحول کند. طوری که اگر روزی بلاک چین از بین برود؛ زندگی بسیاری از افراد مختل شود.
البته هنوز بلاک چین به این مرحله از رشد و پذیرش نرسیده و فاصله زیادی با این چشم انداز دارد!
در این مقاله اما بلاک چین به معنای یک مکان برای ثبت سابقه تراکنش های بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال است. به طور خیلی ساده بلاک چین چیزی به جز یک پکیج از اطلاعات (بلاک) که در یک دیتابیس (زنجیره) ذخیره می شوند نیست. در واقع بلاک چین یا زنجیره بلوکی، یک دفترکل آنلاین است که تمام تراکنش هایی که در شبکه پرداخت همتا به همتا صورت می گیرد را درون خود ثبت می کند.
اطلاعات دیگری نیز می تواند در بلاک چین ذخیره شود و الزامی نیست اطلاعات ذخیره شده در بلاک چین صرفا تراکنش ها باشد.
این تکنولوژی به افراد در سراسر دنیا کمک می کند که بدون نیاز به یک سازمان مرکزی و نظارتی بتوانند پول انتقال دهند و این پول به راحتی توسط همه افراد حاضر در اینترنت قابل ردیابی است؛ زیرا بلاک چین یک مکان عمومی است که حتی الان نیز می توانید به وبسایت های جستجوگر بلاک چین رفته و تراکنش ها را مشاهده کنید.
آیا بلاک چین همان بیت کوین است؟
حتی امروزه بعضی از مردم فکر می کنند که بلاک چین و بیت کوین یکسان هستند؛ که این نظریه از اساس اشتباه است.
ماهیت اصلی بلاک چین یک دفتر کل غیرمتمرکز است که تراکنش های انجام شده در شبکه های پرداخت همتا به همتا را درون خود ذخیره می کند. در این صورت نیازی به تایید و اعتبارسنجی فرد و سازمان خاصی برای انتقال پول وجود ندارد. سرعت عملیات ها فوق العاده بالا رفته و هزینه های تراکنش نیز کم می شود.
در ابتدای امر وقتی که بیت کوین تنها بلاک چین موجود در دنیا بود؛ نمی شد فرق زیادی بین آن ها قائل شد.
در آن زمان امکان این موضوع وجود داشت که هردوی آن ها را بیت کوین و یا بلاک چین صدا بزنیم. ساتوشی ناکاموتو نیز در وایت پیپر خود این دو را با هم معرفی کرد؛ اما با گذشت زمان و پیشرفت ارزهای دیجیتال، بلاک چین های مختلف وارد شدند و اینگونه تفاوت میان بیت کوین و بلاک چین به وجود آمد.
تفاوت های کلیدی بیت کوین و بلاک چین
تفاوت های اصلی و کلیدی بین بیت کوین و بلاک چین در 6 مورد است. در ادامه به طور مختصر این 6 مورد را نام خواهیم برد.
ماهیت
بیت کوین یک ارز دیجیتال است؛ در حالی که بلاک چین دفتر کلی است که تراکنش ها در آن ذخیره می شود.
در واقع بیت کوین نیز خودش یک بلاک چین دارد که تراکنش های انجام شده در شبکه درون آن نگه داری می شوند؛ ولی نمی توان گفت که یک دفتر کل غیر متمرکز است؛ بلکه با توکن ها سر و کار دارد.
هدف اصلی
هدف اصلی بیت کوین این است که انجام تراکنش ها را ساده کرده و سرعت آن ها را نیز افزایش دهد. بیت کوین قصد دارد که برای انجام این کار تمام نظارت های دولتی و سیستم های متمرکز را حذف کند.
هدف نهایی بلاک چین اما این است که یک محیط امن و ارزان برای تراکنش های همتا به همتا فراهم کند.
معاملات
بیت کوین به معامله و خرید و فروش ارز دیجیتال محدود شده است؛ در حالی که کاربرد بلاک چین فقط ارزهای دیجیتال نیست بلکه می تواند برای بازار سهام، انواع قراردادهای حقوقی و بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار گیرد. با بلاک چین می توان اطلاعات را به شکلی امن ذخیره کرد و انتقال داد.
محدودیت
جا برای پیشرفت بیت کوین بسیار کم است. بیت کوین یک ارز دیجیتال است که هم اکنون نیز به صورت غیرمتمرکز در حال کار است؛ اما بلاک چین اینگونه نیست و در برابر تغییرات انعطاف بیشتری دارد. در حال حاضر نیز در بسیاری از صنایع و تشکیلات صحبت از به کار گیری بلاک چین در آن سازمان مطرح است.
استراتژی
بیت کوین روی پایین آوردن هزینه ها و زمان انجام تراکنش ها تمرکز کرده است و انعطاف زیادی نیز ندارد. در حالی که بلاک چین را می توان در کارهای بسیاری مورد استفاده قرار داد و استراتژی بلاک چین این است که تمام کارهای دنیا؛ حتی فعالیت های روزمره مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
وضعیت
بیت کوین حامی تراکنش های خصوصی و غیرمتمرکز بودن پول است. تمام تراکنش ها در دفتر کل جمع آوری می شوند و قابل رویت هستند؛ اما صاحبان آن ها مشخص نیست.
در این دفتر کل شما می توانید تمام تراکنش ها را مشاهده کنید. از آن طرف بلاک چین با کسب و کار های زیادی کار می کند و از این رو باید با آن ها منطبق شود. بلاک چین می تواند از سیستم شناسایی هویت مشتری استفاده کرده و به همین دلیل فعالیت های آن بسیار شفاف باشد.
سایت blockchain.com یا blockchain.info
وقتی صحبت از بلاک چین می شود، برخی تصور می کنند منظور ما سایت blockchain.com (یا دامنه دیگر آن blockchain.info) است. در حالیکه این سایت صرفا یک ارائه دهنده کیف پول است که خدمات دیگری مانند آمارها، نمودارها، و قابلیت جستجو در بلاک چین بیت کوین را می دهد.
سایت بلاک چین صرفا یک ابزار است.
اما بلاک چین یک مفهوم بسیار گسترده است.
بنابراین سایت بلاک چین صرفا ابزاری است که با آن می توان کیف پول ایجاد کرد، تراکنش های بیت کوین را انجام داد، سوابق تراکنش ها را بررسی کرد، آمارهای بلاک چین بیت کوین را مشاهده کرد و…