تجمع سلول های چربی در نقاط خاصی از بدن مانند شکم و پهلو یا ران ها و لگن است که می تواند جنبه ارثی داشته باشد. به عنوان مثال بسیاری افراد بخصوص خانم ها ممکن است اضافه وزن نداشته باشند و یا حتی از تناسب وزن نسبت به قد خوبی برخوردار باشند ولی در برخی نواحی از بدن مانند شکم، پهلوها، بازوها، ران ها و لگن دچار افزایش تجمع چربی زیر جلدی باشند که این امر باعث ظاهری نامناسب برای فرد می شود به طوری که خود فرد احساس می کند بسیار چاق است. این امر به ویژه در خانم ها که چربی ذخیره آن ها بیشتر از نوع زیر جلدی است بیشتر خود را نشان می دهد. همان طوری که می دانید تجمع چربی در خانم ها به صورت گلابی شکل است یعنی در نواحی شکم، پهلوها، ران و لگن خود را نشان می دهد که این مشکل اغلب پس از زایمان بیشتر خود را نمایان می سازد.ممکن است فردی با استفاده از رژیم غذایی و ورزش بتواند وزن خود را کم کند ولی چاقی موضعی برخی نواحی خاص که اشاره شد کاهش سایز پیدا نکند به عنوان مثال ممکن است پس از رژیم های سخت غذایی به کاهش وزن دست یابد و حتی لاغری در برخی نواحی که مطلوب فرد نباشد (مانند صورت) رخ بدهد ولی چاقی ناحیه پهلو یا ران و لگن تغییری پیدا نکند که این موضوع ایجاد نگرانی روحی، ظاهر نامناسب و مشکل در تهیه لباس مناسب گردد.
چه عواملی، چاقی های موضعی را تشدید می کنند؟
علاوه بر مصرف بی رویه کالری که چاقی و به تبع آن چاقی موضعی را تشدید می کند، عوامل متعدد دیگری نیز در تشدید چاقی موضعی، به ویژه چاقی شکمی موثرند، از جمله
- رژیم های یویو که با کاهش و افزایش متناوب وزن همراه می باشند.
- مصرف زیاد فست فودها که حاوی چربی اشباع فراوان و نیز اسیدهای چرب ترانس هستند. این موضوع به ویژه در جوانانی که وزن خود را با اجرای رژیم های سخت لاغری کنترل می کنند، ولی عادت به مصرف فست فود دارند، بیشتر مشاهده می شود.
- تغییرات هورمونی به ویژه در خانم های مبتلا به تخمدان پلی کیستیک و نیز در مرحله قبل از یائسگی.
- استفاده ی نابجا از داروهای هورمونی و نیز داروهای بدنسازی که معمولا به طور غیر مجاز استفاده می شوند.
- انجام ورزش های مقاومتی مانند وزنه برداری، ورزش های رزمی و بدنسازی و سپس ترک آن، به ویژه باعث چاقی در ناحیه بازوها و نیز سینه خواهد شد که در خیلی از موارد نسبت به درمان نیز مقاوم هستند. لذا توصیه اساسی به این گروه از ورزشکاران، داشتن یک برنامه منظم برای ادامه طولانی مدت این نوع از ورزش ها می باشد.
- عدم تحرک بدنی و زندگی عاری از فعالیت بدنی. از طرف دیگر ترک ورزش های هوازی مانند پیاده روی ، شنا، فوتبال و … در کمتر از یک هفته، باعث افزایش مقاومت به انسولین می شود که در مدت کمتر از یک ماه، بزرگ شدن سایز شکمی را به همراه خواهد داشت.
نحوه کاهش دادن چربی بدن چگونه است؟
یکی از قاعده های مهم برای کمتر کردن چاقی بدن، کمتر کردن کالری های دریافتی به مرور زمان است. پس برای اینکه چربی بدنتان را کاهش بدهید و چاق به نظر نرسید، هم باید کالری کمتری نسبت به نیاز بدن دریافت کنید و هم کالری ها را با کمک فعالیت های بدنی خاص مانند ورزش های استقامتی و قدرتی بسوزانید. وقتی که این روند محدودیت ساز پیشروی می کند، ذخیره سازی چربی در بدن نیز کمتر می شود.
برخلاف تصور اولیه، هیچ کدام از این موارد نمی توانند چربی بدن را بسوزانند و درنتیجه چاقی بدن را کمتر کنند. دلیلش هم این است که سونا یا اتاق بخار، آب بدن را مصرف می کنند، نه چربی بدن را. هنگامی که از اتاق بخار یا سونا بیرون می آیید و کمی نوشیدنی مصرف می کنید، وزنتان دوباره به حالت قبلی بازمی گردد. البته این بازگشت وزن بعد از سونا یا اتاق بخار مشروط به مصرف آب است.