تأثیر شنا بر تناسب اندام، نتیجه ی طوفانی از کالری سوزی و به کارگیری ماهیچه هاست. شنای آرام و معمولی ۵۰۰ کالری در ساعت می سوزاند، در حالی که انجام این ورزش به صورت حرفه ای و قدرتی در همین مدت، حدود ۷۰۰ کالری انرژی مصرف می کند. چون غلظت آب تقریبا ۸۰۰ برابر هواست، هر حرکت دست یا پا به نوعی یک تمرین مقاومتی کوچک برای کل بدن به ویژه مرکز بدن، باسن، شانه ها و بازوها محسوب می شود. پس با شنا کردن، علاوه بر اینکه کالری می سوزانید، حجم خالص ماهیچه ها را هم افزایش می دهید که متابولیسم بدن شما را افزایش می دهد، بنابراین حتی بعد از اینکه از استخر بیرون آمدید هم کالری بیشتری می سوزانید.
جالب اینجاست که شنا با وجود اینکه شما را خوش اندام می کند، به بدن تان سخت نمی گیرد. آب در اصل جاذبه را خنثی می کند پس وقتی شما زیر آب هستید به صورت مجازی بی وزن می شوید و به مفصل هایتان استراحت می دهید، چیزی که واقعا به آن نیاز دارند. دکتر «جوئل استیجر»، مدیر مؤسسه ی علم شنای councilman در دانشگاه ایندیانا در بلومینگتون، که سال ها عمرش را صرف بررسی تأثیرات شنا کرده است می گوید:” شما می توانید تقریبا هر روز بدون احتمال آسیب به بدن تان شنا کنید، در حالی که این وضعیت در مورد ورزش هایی مانند دویدن یا تمرینات قدرتی صدق نمی کند.
گام اول: رسیدن به تناسب اندام با شنا
برای رسیدن به هدفی مشخص، می توانیم شنا کنیم. کاهش یا حتی افزایش وزن و به طور کلی تناسب اندام با استفاده از ورزش شنا چنین است که اگر نوع شنا کردن ما با سرعت متوسط و در مسافت طولانی باشد، بیشتر به سمت لاغری می رویم و اگر نوع شنا کردن ما قدرتی، یعنی با سرعت بیشتر و در مسافت و زمان کمتری باشد، به سمت افزایش وزن پیش می رویم. البته باید بدانیم که افزایش وزن، با شنا کردن محدود است، اما تناسب اندام و هماهنگی کار عضلانی و انعطاف پذیری مفاصل، بیشتر خواهد شد و این موضوع از تناسب اندام هم بهتر است.
گام دوم: رسیدن به تناسب اندام با شنا
یکی از بزرگ ترین موانع برای رسیدن به تناسب اندام با شنا ندانستن شیوه درست شنا کردن است و این موضوع، تفاوت بین شنا با ورزشی مانند پیاده روی یا دویدن است، چون این دو ورزش را همه بلدند و تا حدود زیادی بدون خطای تکنیکی انجام می دهند، اما هر کدام از روش های شنا کردن، به دانستن مهارت آن نوع شنا، نیاز دارد. پس حتما باید مهارت هایی مانند: نفس گیری را یاد بگیرید.
گام سوم: رسیدن به تناسب اندام با شنا
یادمان باشد که از سن ۲۰ سالگی به بعد در صورتی که ورزش نکنیم، سالی ۲۵۰ گرم از وزن عضله مان را از دست خواهیم داد. همچنین ظرفیت هوازی ما هم در سنین گوناگون، متفاوت است. بنابراین باید این موضوع را هم در برنامه تمرینی تناسب اندام با شنا در نظر بگیریم.
حرکات متفاوت
«سبک آزاد» طرفداران بسیاری دارد چون یادگیری آن راحت است و کالری زیادی می سوزاند. شینوفیلد می گوید: «استفاده از حرکات متنوع علاوه بر اینکه باعث تعادل ماهیچه های شما می شود، حوصله تان را هم سر نمی برد.» دو نمونه از این تمرین ها کرال پشت و کرال سینه هستند. کرال پشت با به کار انداختن ماهیچه های پشت و شانه ها حالت بدن شما را بهبود می بخشد و کرال سینه باعث فعالیت ماهیچه های باسن و ماهیچه های داخلی کشاله ی ران می شود که معمولا در تمرینات دیگر نادیده گرفته می شوند. با به کارگیری توصیه های شینوفیلد در مورد این دو حرکت بیشترین بهره را از آنها ببرید:
کرال پشت:
چشم هایتان رو به بالا باشد. نگاه تان را مستقیم رو به سقف یا آسمان نگه دارید، نه بر روی انگشتان پا. سرتان را در امتداد ستون مهره ها نگه دارید. بدن تان باید به شکل حرف Y باشد. هر بازو را در زاویه ی ۴۵ درجه نسبت به بدن نگه دارید. این کار از فشار روی شانه ها می کاهد و باعث می شود کرال قوی تری داشته باشید.
شنای قورباغه:
به جلو سُر بخورید. بازو هایتان را بالای سرتان ببرید و کف دست هایتان را روی هم بگذارید. با چرخاندن کف دست هایتان به سمت بیرون آنها را پایین بیاورید تا هم سطح چانه بشوند . دست هایتان را به سمت سینه به داخل بکشید و دوباره این حرکت را تکرار کنید. سریع حرکت کنید. زانوهایتان را خم کنید و پاشنه ی پاها را به سمت باسن بکشید. درحالی که بازوهایتان را به جلو می کشید انگشت های پا را بیرون بدهید و پاها را مثل قورباغه با ضربه ی دوباره به عقب برگردانید.