یکی از رایج ترین سوالاتی که والدین در مورد آن از دندانپزشکان میپرسند این است که چرا کودکشان بوی بد دهان دارد بیشتر کودکان هنگام بیدار شدن از خواب با این مشکل مواجه می باشند. این نوع از بوی بد دهان بعد از خوردن و نوشیدن و مسواک زدن دندان ها از بین می رود و جای نگرانی نیست اما نوعی از بوی بد دهان که هالیتوز نیز نام دارد که با مسواک زدن برطرف نمی شود، دلایل خاصی دارد که باید بررسی شوند.
اگر دهان کودک شما بو می دهد، نخست باید به دنبال علت آن باشید.دلایل متنوعی برای این پدیده وجود دارد.در نظر داشته باشید که بوی بد دهان کودک نباید نادیده گرفته شود. چون می تواند نشانه عفونت دهان یا گلو باشد.
سینوزیت
یکی دیگر از علت های بوی بد دهان کودک سینوزیت است. از جمله عواملی است که موجب بروز این مسئله در کودک می شود.در صورتیکه کودک شما از سینوزیت رنج می برد، با علائمی مثل گرفتگی بینی و عطسه همراه می شود. سینوزیت علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد. اما دوره آن بیشتر طول می کشد. این شرایط می تواند در اثر آلرژی ایجاد شود، که به انسداد مجرای سینوسی منجر می شود.نتیجه اینکه نوزاد مجبور است فقط از دهان تنفس کند، که بزاقش را خشک می کند.کاهش بزاق نیز به خشکی دهان می انجامد. این مسئله موجب بوی بد دهان می شود.اگر به عفونت سینوسی مشکوک هستید، کودک را نزد پزشک ببرید. شاید به تجویز آنتی بیوتیک احتیاج باشد.
رفلاکس معده
رفلاکس معده در نوزادان موجب بوی بد دهان کودک می شود.بازگشت اسید معده به علت عدم بلوغ کامل ماهیچه هایی است که بین مری و معده قرار گرفته اند.در این حالت، محتویات معده به عقب بر می گیرند. این شرایط به ندرت جدی تلقی شده، و با رشد کودک نیز از شدت آن کاسته می شود.معمولا رفلاکس معده پس از 18 ماهگی متوقف می شود.
چگونه جلوی رفلاکس معده را بگیریم
رفلاکس در کودکان معمولا خود به خود خوب می شود. اما شما با انجام چند کار ساده می توانید علائم آن را بهبود بخشید.
- در وعده های کوچکتر ولی به تعداد دفعات بیشتر به کودک غذا دهید.
- بین 20 تا 30 دقیقه بعد از غذا کودک را بیدار نگه دارید.
- اگر به نوزاد شیر می دهید، سعی کنید فراورده های لبنی، گوشت قرمز یا تخم مرغ را از رژیم غذایی خود حذف کنید، تا بتوانید میزان حساسیت نوزاد را بسنجید
وجود جسم خارجی در مجاری بینی کودک
بوی بد دهان کودک شما می تواند در اثر وجود جسم خارجی باشد که در مجرای بینی او گیر کرده است. از آن جا که بچه ها بسیار کنجکاو هستند ممکن است وسایل کوچکی مانند اسباب بازی های کوچک، مهره ها، لوبیا و سایر مواد خوراکی را داخل بینی خود بگذارند. وقتی این اجسام در مجاری بینی کودک شما قرار می گیرند باعث ایجاد عفونت و بوی بد دهان می شوند. اگر فکر می کنید این همان چیزی است که باعث ایجاد بوی بد دهان کودک شما می شود به یک دندانپزشک یا متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا مجاری بینی کودک شما را بررسی کنند و جسم را خارج کنند.
لوزه های متورم
برای اینکه اطمینان حاصل کنید که لوزه های کودک شما متورم شده است با یک چراغ قوه دهان کودک خود را بررسی کنید لوزه های سالم باید صورتی و بدون لکه باشد اما وجود لکه های سفید و ملتهب نشانگر این است که لوزه های کودک شما تورم دارد. در نتیجه باکتری ها در محل لوزه های متورم جمع می شوند و با ایجاد عفونت منجر به بروز بوی بد دهان بچه ها می شوند.
راه حل و راهکار خوب در بیشتر موارد، رعایت بهداشت دهان و دندان است. اگر کودک تان زیر یک سال است، سعی کنید بعد از هر شیردهی و قبل از خواب، لثه ها و دندان های درآمده اش را با دستمال تمیز کنید یا مسواک بکشید. شما همچنین می توانید زبان او را با ملایمت مسواک بکشید. در این سن نیازی حتمی به استفاده از خمیردندان نیست. وقتی فرزندتان از مرحله شیرخوارگی یعنی زیر یک سال گذشت، دندان هایش را حداقل دو بار در روز و یک بار هم قبل از خواب مسواک بزنید و کم کم مسواک زدن دندان ها را به او آموزش دهید. تا وقتی دو ساله شود، فقط ذره ای خمیردندان به اندازه یک دانه برنج یا لایه ای خیلی نازک استفاده کنید. پس از سالگرد دومین تولدش، از مقداری به اندازه یک دانه نخود استفاده کنید و وقتی پنج ساله شد، به اندازه یک لوبیای کوچک خمیردندان استفاده کنید. همچنین به یاد داشته باشید که از خمیردندان های مخصوص کودکان استفاده شود. کودک خود را به طور منظم به معاینه و چکاپ دندان پزشکی ببرید تا اطمینان حاصل کنید که دندان هایش سالم و تمیز هستند. اگر تمام این کار ها را انجام داده اید و فرزندتان هنوز نفس بدبویی دارد، او را برای بررسی نزد پزشک ببرید. اگر فرزندتان انگشت شست یا انگشتان خود را می مکد اطمینان حاصل کنید که دست هایش را مرتب با آب و صابون می شوید و اشیای آرامش بخش او مثل عروسک محبوب یا پتوی نرمش را به طور منظم بشویید. در نهایت، هرگز فرزندتان را به دلیل بوی بد دهانش خجالت زده نکنید.