انواع جای زخم های سزارین
اغلب جای زخم های سزارین بدون هیچ رد مشخصی درمان می شوند اما اگر این قسمت را بیش از حد تحریک کنیم، با آن ها دچار مشکل خواهیم شد. این اتفاقات معمولا بین خانم های زیر 30 با پوست تیره بیشتر رخ می دهد و عموما دو نوع اسکار سزارین داریم:
1.اسکار های کلوئید- این جای زخم ها دارای برآمدگی هستند که در محل برش ایجاد می شوند و قلنبه ای از بافت این زخم ها در اطراف این برش ها قرار دارد.
2. اسکار های هایپرتروپیک- این جای زخم ها نیز برآمده می باشند اما کلفت تر و سفت تر هستند و آنها دقیقا روی خط برش هستند و هرگز از آن بیرون نمی زنند.
بخیه محل سزارین
چنانچه در این بخش از نمناک توضیح داده ایم سه روش وجود دارد که پزشک از آن برای بخیه محل برش سزارین استفاده می کند و تمام این روش ها برش را می بندند.
1.منگنه- یک منگنه مخصوص فلزی برای بستن برش در این ناحیه اسستفاده می شود و این روش بسیار رایج است و سرعت بالایی نیز دارد و بسیاری از افراد درد و زخم را بعد از ایین بخیه احساس می کنند.
2.کوک- این روش کاملا عقلانی است و پزشک به راحتی محل برش را می دوزد و این کار را با نخ و سوزن مخصوص انجام می دهد و شاید کمی وقت گیر باشد اما معمولا بعد از جراحی مشکلی را ایجاد نمی کند.
3.چسب- نمی توان این روش را به عنوان امن ترین روش نام برد اما چسب جراحی در سال های اخیر طرفداران بسیار زیادی را پیدا کرده است و این چسب بعد از مدتی خود بخود محو می شود و زخم کمتری ایجاد می کن و چسب را بر اساس فاکتورهایی انتخاب می کنند، مثل نوع برش، ضخامت و پایداری چربی شکم و میزان دقت و مهارت به کار رفته در سزارین.
آیا جای زخم های سزارین از بین می روند؟
جای زخم های سزارین را نمی توان به طور کامل محو کرد و برای بهترین نتیجه ممکن است که محل زخم ها صاف شود تا ظاهر آن کمتر مشخص باشد و برای این کار به یک متخصص پوست مراجعه کنید و ببینید که آیتم هایی در دسترس شما قرار دارد تا بتوانید این جای زخم ها را از راحت ترین راه ممکن بهبود ببخشید یا خیر و از کارهای ریسک پذیر و مشقت بار نیز دوری کنید.
مراقبت از زخم برش سزارین
پس از مرخص شدن از بیمارستان، اگر پزشک برای بستن زخم عمل سزارین از بخیۀ جذب شونده استفاده کرده باشد، آنها خودبه خود بعد از مدتی محو می شود. در غیر این صورت برای کشیدن بخیه ها لازم است حدود یک هفتۀ دیگر به بیمارستان مراجعه کنید. در این مدت بانداژی روی زخم شما قرار خواهد گرفت. بسته به نوع بانداژ، ممکن است نیاز به تعویض آن داشته باشید. بعد از یک هفته و با کشیدن بخیه ها، دیگر نیازی به استفاده از بانداژ نخواهد بود. تا زمانی که زخم شما تازه است و معمولاً دو هفته بعد از زایمان، نباید هیچ جسمی سنگین تر از کودکتان را بلند کنید؛ این کار موجب اختلال در فرایند درمان می شود. همچنین درصورتی که در منزل سرویس فرنگی دارید، بهتر است در این مدت برای جلوگیری از فشار روی محل بخیه، از توالت فرنگی استفاده کنید.
در طول این مدت شما می توانید آزادانه دوش بگیرید و بدن خود را به آرامی و بدون تماس با ناحیۀ زخم با صابون شست وشو دهید. بهتر است ناحیۀ برش را با باند استریل خیس کنید اما دقت کنید که در روزهای اول، از فرو بردن ناحیۀ زخم در وان حمام یا شنا کردن خودداری کنید. در این زمان زخم برش احتمالاً کمی ورم خواهد کرد و ناحیۀ اطراف آن صورتی خواهد بود. اگر متوجه خونریزی، خروج مایع از زخم، قرمز شدن لبه های زخم شدید یا در صورت داشتن تب؛ حتی بسیار کم، سریعاً با پزشکتان تماس بگیرید، زیرا این موارد می تواند نشانۀ عفونت باشد.
به علت فشار آمدن به بخیه های جراحی، مادر سزارینی حتی المقدور باید از خندیدن زیاد، سرفه و عطسه شدید پرهیز کند.
به محض مشاهده هر گونه عفونت، ورم و قرمزی در محل بخیه های خود، فورا باید به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.طی روزهای اول پس از سزارین، هر چند ساعت یک بار محل بخیه های خود را بررسی کنید تا هر گونه علامت غیر طبیعی و قرمز شدگی را متوجه شوید و فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
استراحت کردن در روزهای اول پس از زایمان سزارین به مادران توصیه می شود. استراحت کردن و خوابیدن کافی سبب تسریع در بهبودی بخیه های سزارین می شود.اگر می توانید از فردی مانند مادر و خواهر و یا دوست خود بخواهید در روزهای اول پس از زایمان سزارین، به شما در کارهای مربوط به بچه داری و خانه داری کمک کند. اگر فردی بودید که تمایل به زایمان طبیعی داشتید، اما به هر علتی قادر به انجام آن نشدید و به صلاح پزشک خود، زایمان سزارین برای شما ترجیح داده شد ممکن است از لحاظ روحی در فشار باشید. بنابراین باید سعی کنید تا از ورود هر گونه فکر منفی در خصوص ناتوانی در این امر جلوگیری کنید و تنها به این فکر کنید که نوزاد سالم و کاملی خدا به شما عطا کرده است و دیگر خود را نباید ناراحت کنید. به اطرافیان و مخصوصا همسر این فرد توصیه می شود که از ایجاد افکار منفی در منزل خودداری کنند تا مادر به افسردگی مبتلا نشود.این دسته از مادران باید علاوه بر رعایت بهداشت در محل بخیه های خود، خون ریزی واژن را تحمل کنند و نظافت این محل را رعایت کنند.
مادرانی که زایمان سزارین انجام داده اند، می توانند از کیسه یخ برای جلوگیری از ورم محل بخیه استفاده کنند. کیسه یخ را هر سه ساعت یکبار چند دقیقه بر روی محل بخیه قرار دهید تا ورم آن فروکش کند. ورم این منطقه خطرناک می باشد و می تواند درد شما را افزایش دهد. اگر پس از چند روز که از این روش استفاده کردید، باز هم در این محل ورم وجود داشت، سریعا پزشک زنان خود را در جریان قرار دهید.
مادرانی که زایمان سزارین انجام داده اند، تنها پس از صلاح دید و اجازه پزشک خود مجاز به دوش گرفتن و استحمام می باشند. برای حمام کردن می توانند از آب و صابون برای شستن و نظافت محل بخیه ها استفاده کنند، اما از هر گونه مالیدن این قسمت با لیف باید خودداری کنند.