انتخاب کفش مناسب با رعایت اصول و استاندارهایی که متخصصان برای مراقبت از پاها تاکیید دارند کار ساده ای نیست و باید به کمک یک راهنمای درست انجام شود ، راهنمای شما می تواند نکاتی باشد که متخصصان در این بخش بیان کرده اند .مهم ترین ویژگی یک کفش مناسب پاییزه و زمستانه گرم بودن آن است، به ویژه برای کسانی که قبلا دچار آسیب دیدگی شده اند یا مثلا اگر شکستگی استخوان و انگشت و یا کشیدگی و پارگی تاندون و رباط پا دارند مقوله گرم نگه داشتن پا در روزهای سرد سال اهمیت زیادی پیدا می کند که این امر در گرو جنس و رنگ کفش است. کفش های چرم و نبوک می توانند در روزهای سرد سال محافظ گرمایی خوبی برای پا باشند و خیال شما را از یخ نزدن پاهایتان در سرما راحت کنند. در کنار جنس، رنگ کفش هم یکی دیگر از مقولاتی است که در گرم بودن کفش تأثیرگذار است.
باید سایز مناسب بوت های زمستانی چگونه باشد؟
چکمه های برفی طوری طراحی شده اند که فقط پا در آنها لغزیده می شوند، زیرا در بیشتر مواقع کف کفش و قسمت بالایی چکمه از همان قطعه پلاستیک سخت شده ساخته می شود. این که سایز بوت های شما مثلاً هم سایز کفش های دیگر شما باشد بستگی به استایل بوتی دارد که شما می خرید. معمولا بوت های زمستانی بزرگتر انتخاب می شوند تا جا برای جوراب های ضخیم شما باشند. البته فراموش نکنید که چکمه های خیلی بزرگ گاهاً دردسر ساز می شوند.بوت های زمستانی باید پا را به راحتی در آغوش بکشند و هم پشتیبانی و هم عایق فراهم می کنند. یک بوت مناسب باید گرما و راحتی زیادی برای پای شما فراهم کند. چکمه های برفی که خیلی تنگ هستند منجر به مشکلات گردش خون و مشکلات پیاده روی می شوند.برای داشتن تعادل مناسب، همیشه چکمه های برفی مناسب را در حالی که جوراب های مناسب دارید انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که فضای کافی برای تکان دادن انگشتان پا راحت است. تمام بوت های زمستانی برای راحتی باید دارای یک کفی پشتیبان باشند. این کار هنگام راه رفتن در مسافت های طولانی مفید است، زیرا به شما در نگاه داشتن پای خود در حین راه رفتن کمک می کند. حتماً هر جفت بوتی که می خواهید خریداری کنید با آن قدم بزنید تا به شما احساس بدهد که کفش شما در هنگام حرکت چگونه خواهد بود؟
چرا در فصل زمستان، کفش ها مهم می شوند؟
کفش ها و پوشیدن درست آن ها (مقصود نبستن بند کفش دور ساق پا و اندازه بودن کفش است) در هر فصلی مقوله ای مهم است، اما در فصل زمستان به دلیل برودت، خشکی هوا و از بین رفتن رطوبت، بیشتر از هر وقتی اهمیت می یابد و باید در انتخاب شان دقت فراوان به عمل آورد.
چه موقع پای مان آسیب می بیند؟
یکی دیگر از عواملی که پوشیدن کفش مناسب در این فصل را حائز اهمیت می کند، کاهش عروق سطحی پوست، انقباض رگ ها و کاهش جریان خون در بدن است. این فرآیند معمولا سبب سرد شدن نوک انگشت های دست و پا می شود. علاوه بر این احتمال ساییدگی مفاصل دست و پا هم در این فصل معمولا زیاد است. البته مفصل پا بیشتر از دست دچار آسیب دیدگی می شود و علت آن هم حرکت زیاد و بلندتر بودن آن است.
خوش رنگ و ایمن
انتخاب رنگ کفش، علاوه بر این که می تواند باعث زیبایی ظاهری شود، در گرم شدن استخوان پا، مفاصل زانو و مچ پا نیز تاثیر دارد، رنگ های تیره به دلیل جذب گرمای حداکثری خورشید، پا را گرم نگه می دارد، جنس چرمی، یکی از مهم ترین جنس های مورد استفاده در فصل زمستان است، چرم هم به دلیل جذب نور و نگه داشتن گرما در خودش، از بروز آسیب و احتمال ایجاد تروما خودداری می کند.
کفش های طبی مناسب برای کف پای گود و تخت
اگر کف پای بیش از حد گود دارید هم باید از پوشیدن کفش های بسیار تخت یا غیر لژدار امتناع کنید. کفش های طبی قالب دار می توانند مناسب پای گود یا تخت باشند. کفش هایی که انحنای استاندارد دارند ،هم برای افرادی با کف پای تخت و هم برای آن ها که کف پای شان بیش از حد گودی دارد، مناسب است.
کفش های گرم و نرم
اگر کفشی که استفاده می کنید در داخل خز و پشم داشته باشد، می تواند به گرم نگه ماندن پای تان کمک کند. فقط حواس تان باشد کفش های چندلایه این چنینی معمولا باید حدود نیم سایز بزرگ تر از سایز واقعی پا انتخاب شوند تا به پا آسیبی وارد نکنند. کفش های ساپورت دار یا ساق دار در این فصل به وفور مورد استفاده قرار می گیرند و اتفاقا انتخاب درستی هم هستند. ساق ها و ساپورت ها می توانند استخوان پا و نواحی روی پا را گرم نگه دارند. همان طور که اشاره کردیم، در فصل زمستان ممکن است خون رسانی در پا خیلی خوب انجام نشود، بنابراین هرچه کفش ها گرم تر و لایه دارتر باشند، خون رسانی بهتر انجام شده و جریان خون در این قلب دوم سریع تر می شود.
کفش هایی که تخت نیستند
کفش های لژدار که کف بدون عاج دارند هم در این فصل مورد قبول نیستند، زیرا باعث بروز تروما به مچ و پاشنه پا می شوند. وجود اندکی عاج یا خلل و فرج در سطح زیرین کفش می تواند از بروز آسیب به ستون فقرات جلوگیری کند.
دیابتی ها توجه کنند
استفاده از کفش خوب برای بیماران دیابتی یک ضرورت است، دیده شده که برخی از این بیماران به دلیل عدم توجه به سلامت پا و استفاده از کفش نامناسب دچار زخم شده اند. همان طور که می دانید زخم افراد دیابتی به راحتی بهبود پیدا نمی کند و بی توجهی به آن می تواند سبب از دست دادن عضو شود. این گروه باید بدانند اگر پای شان دچار زخم شود، زمان زیادی برای بهبود نیاز دارند. اگر بیماری دیابت دارید یا در اطرافیان تان کسی را مشاهده می کنید که از این بیماری رنج می برد، حدالامکان او را ترغیب کنید که از پوشیدن کفش تنگ یا پاشنه دار خودداری کند. به این افراد توصیه می کنیم از پوشیدن بوت های بسیار بلند که به قسمت پاشنه و ساق پا آسیب زیادی وارد می کنند هم پرهیز کنند.