مصرف منیزیم در بارداری برای سلامتی مادر و جنین بسیار مهم است. منیزیم یک ماده معدنی اساسی است که تقریباً به تنظیم همه سیستم های بدن مادر و کودک کمک می کند. تاثیر منیزیم بر جنین و مادر تنها در تقویت استخوان ها و دندان ها نیست؛ بلکه در تنظیم عملکرد آنزیمها ، تنظیم انسولین و کنترل قند خون نیز موثر است. همچنین این عنصر در ترکیب با کلسیم، فرایند استراحت و انقباض عضلات را تنظیم می کند. گرفتگی عضلات و خستگی شدید معمولا از علائم کمبود منیزیم در بارداری است. در کمبودهای شدیدتر، ممکن است دچار عوارض بارداری جدی تر نظیر پره اکلامپسی و رشد ضعیف جنین شوید. اگر می خواهید بدانید که تاثیر منیزیم بر جنین و مادر چیست و زمان مصرف قرص منیزیم در بارداری چه موقع است، با این مقاله همراه ما باشید.
اهمیت استفاده از منیزیم در دوران بارداری
در طول دوران بارداری نیاز بدن به ویتامین ها و مواد معدنی افزایش می یابد. واضح است که از منیزیم نیز باید بیش از پیش در دوران بارداری استفاده نمود. تاثیر منیزیم بر سلامت جنین موضوعی کاملا اثبات شده است. به دلایل زیر در دوران بارداری باید به مقدار مصرف منیزیم توجه کافی داشته باشید:
جلوگیری از زایمان زودرس
استفاده کافی از مواد غذایی حاوی منیزیم در طول دوران بارداری می تواند از زایمان زودرس جلوگیری کند. زایمان زودرس به زایمانی گفته می شود که پیش از هفته ۳۷ بارداری اتفاق بیفتد. تولد نوزاد نارس مشکلات فراوانی را به همراه خواهد داشت. استفاده از مکمل سولفات منیزیم در دوران بارداری موجب می شود تا به مهار انقباضات رحم کمک شود و جنین پیش از موعد مقرر متولد نشود.
کاهش احتمال فلج مغزی
یکی از موارد بسیار مهم در مورد تاثیر منیزیم بر سلامت جنین، کاهش احتمال تولد نوزاد با فلج مغزی است. استفاده مناسب و کافی از منیزیم در طول بارداری موجب می شود تا از مغز جنین به خوبی محافظت به عمل بیاید و خطر ابتلا به انسفالوپاتی هیپوکسیک ایسکمیک و سایر آسیب های مغزی کاهش یابد. منیزیم با تثبیت غشای سلولی، کاهش عوامل التهابی در مغز جنین و افزایش فشار خون در مغز به حفظ سلامت مغز جنین کمک می کند.
کمک به حفظ سلامت مادر و جنین
گرفتگی عضلات در دوران بارداری یکی از مشکلات رایج میان بانوان باردار است. به کمک منیزیم می توان گرفتگی عضلات را کاهش داد. منیزیم سطوح فشار خون را تنظیم کرده و سطوح تحمل درد را افزایش می دهد. بنابراین با مصرف منیزیم در دوران بارداری می توان زایمان آسان تری را تجربه کرد. از دیگر مزایای استفاده از منیزیم در دوران حاملگی برای مادر می توان به کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان در سال های بعد، کاهش حالت تهوع و جلوگیری از بروز سردردهای میگرنی اشاره کرد.مصرف منیزیم در بارداری به حفظ سلامت جنین نیز کمک می کند و برخی تحقیقات نشان داده اند که جنینی که مادرش از منیزیم استفاده کرده است، پس از به دنیا آمدن خواب بهتری خواهد داشت.
کمبود منیزیم در بارداری چه عوارضی دارد؟
درزنان باردار با توجه به استرس این دوران، نیازهای جنین و تجمع زیادی از منیزیم در بافت رحم نیاز به این ماده معدنی افزایش پیدا می کند. یکی از عوارض نسبتا شایع در سه ماهه دوم و سوم بارداری، گرفتگی عضلات است که معمولا در اثر کمبود منیزیم ایجاد می شود.همچنین هنگامی که کمبود منیزیم وجود دارد ، اثر متعادل کننده آن بر روی سیستم قلبی-عروقی متوقف می شود و خطر فشار خون بارداری افزایش می یابد و می تواند به پره اکلامپسی، یکی از عوارض بارداری نسبتا خطرناک، منجر شود. همچنین این مادران بیشتر از بقیه در معرض خطر دیابت حاملگی قرار دارند. تشدید شدن تهوع بارداری نیز یکی دیگر از علائم کمبود منیزیم در بارداری است. بنابراین ، متعادل بودن سطح منیزیم برای سلامتی مادر و کودک ضروری است.
از دیگر علائم کمبود منیزیم در بارداری می توان به تپش قلب و خستگی شدید اشاره کرد. کمبودهای جزئی، معمولا جایی برای نگرانی ندارد، اما در کمبودهای شدید منیزیم، ممکن است دچار نوعی از انقباضات رحمی شوید که به آسانی برطرف نمی شوند. گاهی اوقات این انقباضات مزمن رحم می توانند به زایمان زودرس منجر شوند.میگرن و سردرد، یبوست، کج خلقی و بیخوابی از دیگر عوارض شایع کمبود منیزم می باشد.خوشبختانه به محض جبران کمبود منیزیم، علائم کمبود منیزیم در بارداری برطرف می شود و معمولا هیچ آسیب دائمی باقی نمی گذارد.
میزان مصرف منیزیم در بارداری
زنان در هر سنی به مقدار مشخصی منیزیم نیاز دارند. به طورکلی، میزان و مقدار مصرف منیزیم برای زنان شامل موارد زیر است:
- زنان ۱۹ تا ۳۰ ساله: ۳۱۰ میلی گرم در روز
- زنان ۳۱ ساله و بالاتر: ۳۲۰ میلی گرم در روز
- زنان باردار ۱۸ ساله و جوان تر: ۴۰۰ میلی گرم در روز
- زنان باردار ۱۹ تا ۳۰ ساله: ۳۵۰ میلی گرم در روز
- زنان باردار ۳۱ ساله و بالاتر: ۳۶۰ میلی گرم در روز
- زنان شیرده ۱۸ ساله و جوان تر: ۳۶۰ میلی گرم در روز
- زنان شیرده ۱۹ تا ۳۰ ساله: ۳۱۰ میلی گرم در روز
- زنان شیرده ۳۱ ساله و بالاتر: ۳۲۰ میلی گرم در روز
همچنین لازم نیست حتماً مقدار توصیه شدهٔ منیزیم را هر روز دریافت کنید. شما می توانید طوری برنامه ریزی کنید که طی چند روز یا یک هفته، به طور میانگین آن مقدار را دریافت کنید.
منابع غذایی حاوی منیزیم
منیزیم در تخمه ها، غلات سبوس دار، برخی ماهی ها، سبزیجات برگ دار و برخی حبوبات به وفور وجود دارد. برخی از منابع غذایی معمول آن عبارتند از:
- نصف فنجان پوستهٔ غلات یا سبوس غلات: ۱۱۲ میلی گرم منیزیم
- نصف فنجان سبوس جو دوسر پرک: ۹۶ میلی گرم
- نصف فنجان اسفناج پخته: ۷۸ میلی گرم
- ۲۸ گرم بادام: ۷۷ میلی گرم
- ۲۸ گرم بادام زمینی: ۴۸ میلی گرم
- ۲۸ گرم فندق: ۴۶ میلی گرم
- نصف فنجان بامیهٔ پخته: ۳۷ میلی گرم
- ۲۳۶ میلی لیتر شیر کم چرب: ۳۴ میلی گرم
- یک موز متوسط: ۳۲ میلی گرم
مکمل منیزیم در بارداری
تأمین منیزیم مورد نیاز بدن با یک رژیم غذایی سالم و متنوع کار سختی نیست و منیزیم در برخی از مکمل های دوران بارداری گنجانده شده است. اما اگر رژیم غذایی شما خیلی خوب نباشد یا به دلیل تهوع بارداری نمی توانید چیز زیادی بخورید ممکن است دچار کمبود منیزیم شوید. اگر فکر می کنید به اندازهٔ کافی منیزیم دریافت نمی کنید، قبل از هر چیز با پزشکتان در مورد مصرف مکمل صحبت کنید.کمبود منیزیم بسیار نادر است، اما علائم آن شامل تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، خستگی، بی خوابی، کشیدگی عضلات، حافظهٔ ضعیف، ضربان قلب نامنظم و ضعف است.
عوارض مصرف زیاد منیزیم در بارداری چیست؟
در افراد سالم مقدار منیزیم مازاد دریافتی از طریق کلیه ها و ادرار از بدن دفع می شود. درصورت مصرف زیاد و یکباره منیزیم بخشی از آن به صورت کاملا دست نخورده در داخل روده ها حرکت کرده و از طریق مدفوع از بدن دفع می شود. زیرا دریافت زیاد این ماده معدنی باعث کمتر شدن میزان جذب آن در بدن می شود. همچنین مصرف بیش از حد منیزیم در مادران باردار می تواند منجر به بروز برخی عوارض جانبی از جمله ایجاد اثرات ملین در بدن شود که در نتیجه یبوست را که از عوارض شایع دوران بارداری است کاهش می دهد.
مصرف دوزهای اندک منیزیم در بارداری می تواند به سادگی از ایجاد این عارضه در افراد پیشگیری کند. به عنوان مثال برای تامین نیاز بدن به مقادیر توصیه شده منیزیم می توانید یک عدد قرص گرانول جوشان را در 500 تا 750 میلی لیتر آب حل کرده و در طول روز مصرف کنید. همچنین مشورت با پزشک به شما کمک می کند که بتوانید از داروها و مکمل های حاوی مقادیر متناسب منیزیم استفاده کرده و از مصرف بیش از حد آن در این دوران اجتناب کنید.