زینک پلاس نوعی مکمل غذایی است که به جز عنصر روی شامل ویتامین های گروه B، ویتامین C و گاه برخی دیگر از مواد معدنی می شود. از مکمل زینک پلاس معمولا به طور اختصاصی برای حفظ سلامت پوست، مو و ناخن استفاده می کنند. اما این مکمل بسیاری مزایای دیگر نیز دارد که در این مطلب به هر یک از آنها اشاره ای خواهیم داشت. اکنون پرسش اینجاست که از این مکمل پرفایده آیا در دوران بارداری نیز می توان استفاده کرد؟ مصرف زینک پلاس در بارداری موضوع مورد بحث در این مقاله است.
فواید مصرف زینک پلاس در بارداری
چنانچه اشاره کردیم زینک پلاس یکی از پرطرفدارترین مکمل های غذایی به ویژه در میان افرادی است که با مشکلات پوست و مو روبرو هستند. برای خرید قرص زینک پلاس از داروخانه به راحتی می توان اقدام کرد و نیازی به نسخه پزشک نیست. به طور خلاصه فواید زینک پلاس در عناوین زیر خلاصه می شود:
- تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بروز بیماری هایی همچون سرماخوردگی
- کمک به افزایش رشد جسمی و ذهنی در کودکان
- کمک به کلاژن سازی و جوان کردن پوست
- تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش مو
- تسریع روند بهبود زخم های پوستی
- بهبود حس چشایی و بویایی
- کمک به استحکام ناخن ها
- تقویت قدرت باروری
- درمان ریزش مو
- ترمیم ترک لب
زنان باردار به چه مقدار زینک نیاز دارند؟
طبق گزارش NIH، زنان معمولاً به ۸ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند. با این حال، هنگامی که باردار هستند به ۱۱ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند. مادران شیرده به ۱۲ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند؛ زیرا شیردهی می تواند میزان زینک را در بدن کاهش دهد.زینک (zinc) در طیف وسیعی از مواد غذایی مختلف یافت می شود. غذاهای دریایی مانند ماهی، میگو، صدف و خرچنگ و محصولات گوشتی مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند و مرغ غنی ترین منابع زینک هستند. با این حال، می توانید زینک را در غذاهای گیاهی نیز پیدا کنید. به عنوان مثال، لوبیا، نخود، بادام هندی، بادام و تخم کدو همگی حاوی این ماده مغذی ضروری هستند. بسیاری از غلات صبحانه نیز با زینک غنی شده اند.
دریافت زینک کافی در دوران بارداری برای افرادی که گیاهخوار هستند بسیار مهم است. اگرچه زینک به وسیله محصولات گیاهی در دسترس است، اما زینک موجود در این غذاها به راحتی زینک محصولات گوشتی جذب نمی شود.درباره مکمل ها، یک مولتی ویتامین واقعاً جامع همیشه گزینه خوبی برای پوشش نیازهای تغذیه ای دوران بارداری است. با این حال، یک مکمل اختصاصی زینک هدفمند نیز می تواند مفید باشد، بنابراین اگر به قرص زینک نیاز دارید، لیست مکمل های زینک داروخانه داروبوم را بررسی کنید. مصرف قرص زینک می تواند کمک کننده و مفید باشد، اما همیشه قبل از مصرف هر چیزی بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید.
منابع غذایی زینک
منابع غذایی اولیه روی شامل محصولات حیوانی مانند گوشت و صدف و برخی محصولات گیاهی از جمله نخود، بادام هندی و تخمه کدو است. در میان محصولات گیاهی، غلات غنی شده رایج ترین منبع زینک (روی) است. منابع کافی زینک در رژیم غذایی معمولی موجود است. گیاهخواران برای دستیابی به سطوح مناسب به غلات غنی شده بیشتر یا غلات کامل، حبوبات، شیر، تخم مرغ، آجیل و دانه ها نیاز دارند.
عوارض کمبود زینک در بارداری
بعضی مطالعات کمبود ویتامین زینک در بارداری را با وزن کم هنگام تولد و سایر مشکلات در دوران بارداری و زایمان مرتبط می دانند. پایین بودن زینک در بارداری در کشور ما نادر است، اما می تواند باعث اختلال در حس بویایی یا چشایی، از دست دادن اشتها، عدم رشد (در کودکان) و مقاومت کمتر در برابر عفونت ها، از دست دادن جنین، ناهنجاری های مادرزادی، تاخیر رشد داخل رحمی، کاهش وزن هنگام تولد، زایمان طولانی مدت و زایمان زودرس یا پس از ترم شود.
بهترین زمان برای مصرف قرص زینک پلاس در بارداری
معمولاً در طول مدت بارداری، مادران به مقادیر بیشتری از روی یا همان زینک نیاز پیدا می کنند. میزان روی مورد نیاز در مادران باردار، روزانه بین 11 تا 12 میلی گرم است و برای رفع این نیاز به وسیله قرص زینک پلاس، باید به زمان مصرف این قرص نیز توجه نمود. جذب این قرص در هنگامی که معده خالی است، بهتر صورت می گیرد؛ اما این امر می تواند موجب بروز ناراحتی معده شود. درنتیجه بهترین زمان مصرف قرص زینک پلاس در بارداری، هنگام مصرف غذا است.
آیا خوردن قرص زینک در بارداری ضرر دارد ؟
مصرف روی در دوران بارداری به کاهش وقوع زایمان زودرس کمک می کند، اما از مشکلات دیگری مانند نوزادان کم وزن جلوگیری نمی کند. بسیاری از زنان در سنین باروری ممکن است کمبود خفیف تا متوسط روی داشته باشند. غلظت کم روی ممکن است باعث زایمان زودرس یا حتی طولانی شدن زایمان شود. با این حال نکته این است که باید به میزان درست و حد نیاز مصرف شود و عوارض مصرف زینک در بارداری زمانی رخ می دهد که بیش از حد و در زمان درست مصرف شود. اگر در خوردن مکمل زینک در بارداری افراط شود، علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، گرفتگی معده، اسهال و سردرد رخ می دهد. هنگامی که افراد برای مدت طولانی بیش از حد روی مصرف می کنند، گاهی اوقات مشکلاتی مانند سطح مس پایین، ایمنی پایین و سطوح پایین کلسترول HDL دارند.
نتیجه گیری
زینک پلاس علاوه بر اینکه به حفظ سلامت پوست و مو کمک می کند بسیاری فواید دیگر را نیز به همراه دارد. مصرف زینک پلاس در بارداری اگر طبق تجویز پزشک انجام شود، مشکلی را برای مادر و جنین ایجاد نمی کند و بلامانع است. اما در حالت کلی می توان گفت که بهتر است مادر باردار از مکمل های غذایی مخصوص دوران بارداری به جای زینک پلاس و دیگر مکمل ها استفاده نماید.