ساعدنیوز
ساعدنیوز

چرا سالمندان احساس تنهایی می کنند؟

  دوشنبه، 03 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
چرا سالمندان احساس تنهایی می کنند؟
تنهایی سالمندان یک مشکل جدی روانی است که باید به آن توجه شود. شواهد نشان می دهد خطر پیشرفت بیماری های قلبی و مرگ ناشی از آن، با میزان ارتباط بیمار با افراد خانواده و دوستان رابطه دارد. در ادامه بیشتر در این خصوص بحث می کنیم. همراه ما باشید.

تنهایی سالمندان شیوع بسیار بالایی دارد و بیش از 1 نفر از هر 10 سالمند بالای 65 سال بیان می کنند که همیشه و یا اغلب اوقات تنها هستند. تنهایی سالمندان هرچند قابل اجتناب است ولی معمولا این مسئله به دلیل بیماری، فقر و یا از دست دادن همسر اتفاق می افتد. معمولا با از دست دادن همسر، فرد منزوی شده و کم کم ارتباطات اجتماعی خود را با دوستان خود از دست می دهد. در گذشته به دلیل اینکه افراد مجبور بودند برای انجام کارهای روزمره از خانه خارج شوند این مسئله باعث می شد فرد با دیگران ارتباط برقرار کند ولی امروزه چون کمتر نیاز به خارج شدن از خانه است، کم کم اعتماد به نفس فرد کاهش یافته و منجر به افسردگی و یا بیماری های دیگر می شود. هر چند به نظر می رسد استفاده از تکنولوژی جدید مخصوصا اینترنت ارتباطات افراد با یکدیگر را بیشتر کرده ولی در واقع تکنولوژی باعث افزایش تنهایی و در نتیجه افزایش مشکلات مربوط به سلامت شده است.
مطالعات جدید نشان می دهد الگوی ژنتیکی افراد در اثر تنهایی تغییر می کند. در افرادی که احساس تنهایی شدیدتر است میزان بیان ژنهایی که مسئول ایجاد التهاب در بدن هستند افزایش و میزان بیان ژن های مربوط به سیستم ایمنی کاهش می یابد. البته این تغییر الگوی ژنی در افرادی که دچار افسردگی و یا بیماری های روحی دیگر بودند دیده نشد. این تغییر الگوی ژنتیکی ممکن است به دلیل بالا بودن هورمون های استرس مخصوصا کورتیزول باشد که باعث افزایش بیان ژن های مربوط به التهاب می شود. التهاب ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان را افزایش می دهد.

علل تنهایی سالمندان

افراد مسن ممکن است با تغییر روابط خود، محیطی که در آن زندگی می کنند و سایر عوامل کلیدی در زندگی به مشکل حس تنهایی سالمندان برخورد کنند. براساس گزارشی از هر پنج کانادایی ۶۵ ساله یا بزرگ تر یک نفر بیان می کند که گاهی اوقات یا به طور منظم احساس تنهایی می کند.عواملی که می تواند باعث احساس تنهایی سالمندان شود:

  • تغییرات در شغل
  • دورکاری در منزل
  • مهاجرت به شهر جدید
  • پایان دادن به رابطه
  • مرگ همسر
  • تنها زندگی کردن
  • فقدان ارتباطات اجتماعی معنی دار
  • داشتن مشکل در ایجاد و حفظ روابط
  • وقت گذرانی با زوج ها و خانواده ها در زمان مجردی
  • بیوه بودن یا طلاق گرفتن
  • تجربه تنهایی در تعطیلات و روزهای تولد
  • بازنشستگی
  • منابع مالی محدود برای مشارکت در فعالیت های اجتماعی و تفریحی
  • منزوی کردن خود به دلیل احساس گناه یا نگرانی از بار اضافه بودن برای عزیزان

چه عواملی باعث افزایش تنهایی سالمندان می شود؟

تنهایی ممکن است با توجه به سن، هویت جنسیتی، گرایش جنسی و وضعیت رابطه در سالمندان تفاوت هایی داشته باشد. براساس گزارش های منتشر شده ۴۰ درصد از بزرگسالان بالای ۶۵ سال حداقل گاهی اوقات احساس تنهایی می کنند. به شکلی که میزان تنهایی به تدریج در میانسالی کاهش و در سنین بالا (یعنی ۷۰ ≥ سال) افزایش پیدا می کند.افزایش حس تنهایی برای سالمندان را می توان بر اساس تغییرات عمده زندگی در سنین بالا طبیعی حساب کرد. تنهایی به طور طبیعی منجر به کاهش کمیت و کیفیت روابط و در نهایت لذت بردن کمتر از زندگی می شود.

علاوه بر تفاوت بین گروه های سنی، زنان احساس تنهایی بیشتری نسبت به مردان دارند. اگرچه به نظر می رسد بخشی از این روند بر اساس تمرکز بیشتر زنان به روابط شخصی و ناراحتی از کیفیت پایین تر روابط باشد. همچنین زنان با توجه به طول عمر بیشتر نسبت به مردان بیشتر بیوه می شوند که این امر باعث شده زنان در خطر تنهایی قرار بگیرند. البته باید بدانیم که زنان متاهل بیشتر از مردان متاهل احساس تنهایی می کنند. اما در مقابل مردان مجرد بیشتر از زنان مجرد این حس را دارند.

 تنهایی سالمندان

راه های تشخیص احساس تنهایی سالمندان

اگر سالمندی را ملاقات کردید که تعدادی از گزینه های زیر را در او می بینید، می توانید مشکل تنهایی سالمندان را در وی تشخیص دهید.

  • مشکلات در خواب (چگونه دلکوویو باعث بهبود خواب می شود)
  • افزایش خرید به عنوان راهی برای پر کردن خلأ
  • از دست دادن اشتها
  • سطوح انرژی پایین
  • کمتر رعایت کردن بهداشت شخصی
  • افزایش یا کاهش ارتباطات
  • افزایش زمان تنهایی یا عدم علاقه به مجالس اجتماعی
  • اظهاراتی در مورد احساس تنهایی، انزوا یا دلتنگی برای عزیزان
  • افزایش دفعات دوش آب گرم یا حمام گرم به عنوان راهی برای جبران کاهش تماس فیزیکی
  • طرح مسائل و نگرانی های بهداشتی به عنوان راهی برای برقرار نکردن ارتباط اجتماعی
  • ارتباط با غریبه ها از طریق اینترنت یا تلفن به عنوان راهی برای مقابله با تنهایی؛ اگرچه ممکن است این غریبه ها در تلاش برای کلاهبرداری از سالمند باشند

تحقیقات نشان می دهد با افزایش سن افراد، احتمال از دست دادن روابط شخصی و بدتر شدن عملکرد جسمانی آن ها بیشتر می شود. این امر نشان می دهد که افراد مسن باید بیشتر به علائم تنهایی توجه داشته باشند. از گفته های بالا می توان به این نتیجه رسید که احساس انزوا معمولا با افزایش سن بیشتر می شود.از آنجایی که زنان بیشتر احساس تنهایی را ابراز می کنند، ممکن است علائم در آن ها مشهود باشد و آشکارا تصدیق شود. با این حال مردان معمولا نارضایتی خود را کمتر بیان می کنند. در نتیجه لازم است مردان برای دیده شدن علائم، تحت نظارت بیشتری باشند.

آیا احساس تنهایی در سالمندان یک مشکل بهداشت روانی است؟

احساس تنهایی به خودی خود مشكل بهداشت روان نیست ، اما این دو به شدت با هم ارتباط دارند. داشتن یک مشکل یا بیماری روانی می تواند شانس افزایش احساس تنهایی سالمند را افزایش دهد.به عنوان مثال ، برخی از افراد سالمند ممکن است در مورد معنای خاص برخی مشکلات روانی تصورات اشتباهی داشته باشند ، بنابراین ممکن است برای آنها دشوار باشد که در مورد مشکلات خود با دیگران صحبت کنند.
گاهی فرد سالمند ممکن است هراس از برقراری ارتباط اجتماعی را تجربه کنند که به آن اضطراب اجتماعی گفته می شود . برای این افراد مشارکت در انجام کارهای روزمره با افراد دیگر دشوار است ، که می تواند منجر به فقدان ارتباط اجتماعی معنی دار شود و احساس تنهایی شدیدی برای سالمند ایجاد کنند.اضطراب در این سالمندان مانند یک سد نامرئی عمل می نماید و سبب بروز اختلال در ایجاد روابط با سایرین می گردد.همچنین احساس تنهایی در سالمندان می تواند بر سلامت روان سالمند تأثیر منفی بگذارد ، خصوصاً اگر این احساسات مدت زیادی طول کشیده باشد.برخی تحقیقات نشان می دهد که تنهایی با افزایش خطر ابتلا به برخی از مشکلات روانی همراه است ، از جمله افسردگی ، اضطراب ، اعتماد به نفس پایین ، مشکلات خواب و افزایش استرس.

برای کاهش احساس تنهایی در سالمندان چه باید کرد؟

پیش از هر اقدامی باید از سالمند خود شناخت داشته باشید. خلق و خوی او را بشناسید و با توجه به آن به دنبال رفع مشکلد تنهایی آن­ها باشید. باید این مسئله را بپذیرید که هر آدمی در طول زندگی خود نیاز دارد مدتی را تنها باشد و سالمندان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اما سالمندان معمولا ساعات زیادی را در طول روز تنها هستند که این مسئله برایشان خوشایند نیست.داشتن مکالمات مناسب با سالمندان می تواند حجم زیادی از تنهایی آن ها را رفع کند. چرا که آن­ها زمان زیادی را در طول روز در منزل هستند و با محیط بیرون ارتباط زیادی ندارند. می توانید از اتفاقات مختلفی که بیرون از خانه در جریان است یا اتفاقات روزمره با سالمندان صحبت کنید. سعی نمایید بیشتر به موضوعاتی بپردازید که بار مثبت دارند و باعث دادن انرژی به آن ها می شود. هم­چنین می­توانید از خاطرات شیرین گذشته با آن­ها سخن بگویید تا با یادآوری آن­ها احساس خوبی داشته باشند.

در هنگام معاشرت و تعامل با سالمندان صبر و حوصله داشته باشید. سالمندان فشار روحی و جسمی زیادی را تحمل می کنند و معمولا بی حوصله اند یا سریع از کوره در می روند. در این مواقع باید شرایط آن ها را درک کنید تا باعث رنجش آن ها نگردید و حس تنهایی به آن­ها القا نشود.سالمندان به علت کهولت سن و بیماری ها و مشکلات مختلفی که درگیر آن هستند، توانایی های گذشته را ندارند . این باعث می شود که نتوانند بسیاری از کارهای روزمره ی خود را به درستی انجام دهند. یکی از بزرگ ترین حس های تنهایی در سالمندان زمان انجام این سری از کارهاست. شما باید هنگام انجام این اعمال در کنارشان باشید تا در صورتی که از شما کمک خواستند به خوبی بتوانید به آن ها کمک کنید. در این شرایط سالمند شما احساس تنهایی کمتری دارد و کمتر از قبل گوشه گیر می شود.بسیار اهمیت دارد که در طی روز زمان مناسبی را در اختیار سالمندان قرار دهید. می توانید از آن ها بخواهید زمانی که شما در خانه نیستید کتاب بخوانند یا فیلم ببینند. سپس در زمان های خالی با سالمند خود در ارتباط با چیزی که خوانده یا دیده اند حرف بزنید. این کار کمک می کند تا آن ها زمان زیادی از روز را درگیر باشند و احساس تنهایی نداشته باشند. این گونه موضوعات مختلفی برای صحبت کردن با شما دارند و به این ترتیب می توانید با آن ها معاشرت خوبی داشته باشید و در نهایت آن ها احساس تنهایی کمتری داشته باشند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس