ترامپ خودش می داند که درخواست او مبنی بر حذف بخش هایی از قانون اساسی ایالات متحده آمریکا عملی نیست.
ساعدنیوز: دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا در تازه ترین اظهارنظر جنجالی خود ادعا کرده که پس از افشای دخالت عوامل پیشین توئیتر در مهندسی افکار عمومی در راستای شکست او در انتخابات ریاست جمهوری 2020 ، الغای بخشی از قانون اساسی آمریکا حیاتی است. چرا چنین ادعایی از سوی شخصی که در چارچوب همین قانون اساسی ایالات متحده آمریکا 4 سال به عنوان رئیس جمهور این کشور انتخاب شده مطرح می شود؟
امیرعلی ابوالفتح: طبیعتاً آقای ترامپ باید به این سؤال پاسخ دهد که چگونه معترض قانون اساسی ای است که خودش در سال 2016 با استناد به مواد انتخاباتی همین قانون به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا رسیده است. به هر حال، این ادعای ترامپ نشان می دهد که او هنوز معتقد است که در انتخابات ریاست جمهوری 2020 در آمریکا تقلب رخ داده است. او مدعی است که به دلیل خلع های قانونی موجود و ابهاماتی که در قوانین انتخاباتی ایالات متحده وجود دارد، رقبایش مسیر را طوری طراحی کردند که به شکست او منتهی شود.
البته باید این نکته را هم یادآور شویم که ترامپ حرف های مشابهی را پیش از برگزاری انتخابات نیز مطرح می کرد. در آن زمان، او می گفت که یا من انتخاب می شوم یا تقلب می شود. ترامپ به هیچ وجه به احتمال شکست خودش فکر نمی کرد.
ترامپ خودش می داند که درخواست او مبنی بر حذف بخش هایی از قانون اساسی ایالات متحده آمریکا عملی نیست و تنها کاری که با طرح چنین دعاوی ای مطرح کند این است که چهره ای رادیکال و برانداز و ضدساختار از خودش به مایش بگذارد. طبیعتاً این نو رویکرد براندازانه حتی به نزد چهره های شاخص حزب جمهوری خواه قابل قبول نیست و از این جهت، او فردی منفور در میان این طیف است و دشمنان زیادی در داخل خود حزب دارد.
در واقع، هدف ترامپ این است که نظر مردم ناراضی از وضعیت موجود را به سمت خودش جلب کند. این همان تکنیکی است که او در سال 2016 به کار بست و به پیروزی رسید و امیدوار است بعد از 8 سال، با همین شعارها و دعاوی براندازانه و رادیکال بتواند به قدرت بازگردد.
سه تن از اعضای دیوان عالی فدرال توسط خود ترامپ در دوران ریاست جمهوری اش انتخاب شده اند ولی بر علیه او رأی دادند و اداره مالیات آمریکا را ملزم کردند تا اسناد مالیاتی ترامپ را برای کنگره ارسال کند.
ساعدنیوز: چگونه چنین فردی با رویکرد براندازانه و ساختارشکنانه میتواند برای انتخاباتی آماده شود که اساساً مبنای قانونی آن انتخابات مورد پذیرش او نیست و ساختاری که بر بنیاد همین مبنای قانونی شکل گرفته از نظر او بی اعتبار است؟
امیرعلی ابوالفتح: بله، وضعیت انتخابات آمریکا به گونه ای است که چنین چیزی می تواند رخ دهد. البته خودِ ترامپ و همفکرانش معتقد نیستند که او یک فردِ برانداز است بلکه او خودش را یک مُصلح می داند که در پی اصلاح انحرافی است که در ساختار سیاسی ایالات متحده به وجود آورده است. او معتقد است که همین انحراف است که به ناکارآمدی منتهی شده است.
نظام انتخاباتی آمریکا ساختار متمرکزی ندارد و انتخابات تحت کنترل یک نهاد قرار ندارد بلکه به عهده ایالت ها است و 50 مجموع قانون انتخاباتی در ایالات متحده وجود دارد که گاهاً با همدیگر متعارض هم هستند. بنابراین، در عرصه انتخابات، قدرت واحدی وجود ندارد که بتواند ترامپ را از حضور در انتخابات منع کند.
وقتی کسی می خواهد در انتخابات شرکت کند، مهم این است که فرم های کمیسیون انتخابات را پُر کند و در این فُرم فرد می تواند خودش را نماینده دموکرات، جمهوری خواه یا مستقل یا حزبی مانند لیبرتارین ها معرفی کند. خود فرد است که وابستگی حزبی اش را تعیین می کند. بعد از آن یک انتخابات مقدماتی صورت می گیرد و این فرد باید با رقبایش در داخل حزب رقابت کند.
اما فرایند غیرانتخاباتی که اخیراً بر علیه ترامپ فعال شده می تواند برای او دردسرساز شود. مکانیسم های غیرانتخاباتی ای مثل پرونده مالیاتی او و نیز قضایای حمله به کنگره می تواند به صورت جدی او را به چالش بکشد. اگر پرونده به دادگاه برود و حکمی صادر شود طبیعتاً منع او از شرکت در انتخابات محتمل است.
ورود دیوان عالی فدرال به پرونده مالیاتی ترامپ یکی از رویدادهای جالب توجهی است که در همین قالب رخ داده است. سه تن از اعضای دیوان عالی فدرال توسط خود ترامپ در دوران ریاست جمهوری اش انتخاب شده اند ولی بر علیه او رأی دادند و اداره مالیات آمریکا را ملزم کردند تا اسناد مالیاتی ترامپ را برای کنگره ارسال کند! او اکنون در معرض جرایمی از قبیل فرار مالیاتی، اختلاس و سؤاستفاده از قدرت قرار دارد. اثبات هریک از این اتهامات تبعات سنگینی برای ترامپ می تواند در پی داشته باشد.
آن چیزی که ماسک و ترامپ را به همدیگر وصل می کند، موضع مشترک شان در قبال دشمن واحد است.
ساعدنیوز: پیرو ادعای ترامپ، و طرح مسائل مربوط به Deep State، و خواسته او مبنی بر الغای بخش هایی از قانون اساسی آمریکا بر مبنای اسناد توئیتر، ایلان ماسک ثروتمندترین مرد جهان و صاحب توئیتر در یک توئیت اعلام کرد "هیچ رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا بزرگتر از قانون اساسی آمریکا نیست! پایان داستان!" تحلیل حضرتعالی از این موضع گیری ماسک چیست؟
امیرعلی ابوالفتح: موضع ایلان ماسک درباره لپ تاپ هانتر بایدن در واقع کمک کننده مواضع ترامپ است. این هم بازمیگردد به خصومت ماسک نسبت به دولت بایدن. در واقع، افشاگری های اخیر در توئیتر موقعیت دموکرات ها را تضعیف و موضع ترامپ را تقویت می کند.
جالب است بدانیم که در همین Deep State یا دولت پنهان که ترامپ به آن اشاره می کند، صاحبان شبکه های اجتماعی و اصحاب ثروت و قدرت نیز حضور دارند. زاکربرگ صاحب شرکت متا و ایلان ماسک نیز جزیی از همین ساختار هستند و در سمت و سو دادن به افکار عمومی آمریکا نقش اساسی ایفا می کنند. البته در میان همین افراد نیز رقابت هایی در جریا است. ماسک با شرکت متا، آمازون و مایکروسافت در رقابت است و حتی اعلام کرد که در مقابل تهدید اپل به حذف توئیتر از اپ استور خود، می خواهد گوشی تولید کند.
آن چیزی که ماسک و ترامپ را به همدیگر وصل می کند، موضع مشترک شان در قبال دشمن واحد است. در مورد درخواست ماسک از ترامپ دیدیدم که رئیس جمهور سابق آمریکا درخواست او را نپذیرفت و به توئیتر بازنگشت.
واقعیت این است که در این فضای ملتهب سرمایه داران وال استریت و صاحبان شبکه های اجتماعی در آمریکا همه به میدان امده اند تا با فعل و انفعالاتی که انجام می دهند میوه انتخابات 2024 را بچینند. مشخص هم نیست که چه کسی موفق به انجام این کار خواهد شد.