دلایل و علائم روانپریشی پس از زایمان

  شنبه، 20 دی 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
دلایل و علائم روانپریشی پس از زایمان
 به احتمال زیاد برای کنترل علائم خلفی و روانی برای بیمار داروهای ضد روانپریشی تجویز می شود. در عین حال، تجویز داروهای ضد افسردگی نیز محتمل است. در صورتی که علائم بسیار شدید باشد و به هیچ یک از روش های درمانی پاسخ ندهد، ممکن است استفاده از الکتروشوک درمانی (ECT) توصیه شود.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دوره ی پس از زایمان ، هنگام رخ دادن دگرگونی های فیزیکی ، اجتماعی و هیجانی فراوانی است. تقریبا 85 درصد زنان برخی اختلالات خلقی ، همانند بی ثباتی های خلقی یا گریان بودن را تجربه می کنند. در برخی موارد ، مشکل « اندوه پس از زایمان » تا اندازه ی « اختلال افسردگی پس از زایمان » پیش می رود. « روان پریشی ( سایکوز ) پس از زایمان » ، به نسبت نادر بوده و می تواند به عنوان بخشی از اختلال خلقی پس از زایمان یا یک رخداد جداگانه روی دهد. در سده ی نوزدهم میلادی ، دو پزشک فرانسوی ، ژان اسکویرول و لوویس ویکتور مارسه ، نماهای بالینی بیش از 100 زن دچار روان پریشی پس از زایمان را به طور دقیق بیان کردند.

بنابراین ، این رخداد سال های بسیاری ست که مستند شده است. در بازنگری چهارمین ویرایش کتابچه ی تشخیصی و آماری اختلالات روانی ، تشخیص « اختلال روان پریشانه ی گذرا با آغاز پس از زایمان » هنگامی مطرح می شود که روان پریشی در طی چهار هفته پس از زایمان ، در نبود نشانه های خلقی رخ می دهد. چنان چه روان پریشی بیش از یک ماه به درازا کشد ، آن گاه تشخیص دیگری همانند اختلال اسکیزوفرنی فورم ، می بایست پیش ذهن نشانده شود. به گونه ی بیشتر معمول ، روان پریشی پس از زایمان همراه و همزمان با نشانه های خلقی – افسردگی یک یا دو قطبی – رخ می دهد. در چنین ایستارهایی ، برای بیمار تشخیص اختلال خلقی با مشخصه ی آغاز پس زایمانی گذاشته می شود.

بروز روان پریشی پس از زایمان ، در حدود یک تا دو در هر هزار زایمان است که همراه با نمایان شدن نشانه های روان پریشانه در نخستین هفته پس از زاده شدن نوزاد در بیشتر موارد است. در بازنگری بیست مطالعه ی انجام شده بر روی بیماران بستری شده ی دچار روان پریشی حول و حوش زایمان ، تقریبا یک پنجم روان پریشی های پس از زایمان مرتبط با مسمومیت ، اختلال خلقی ( افسردگی های یک یا دو قطبی ) یا اسکیزوفرنی ( روان گسیختگی ) نبوده است.

علائم و نشانه های روانپریشی پس از زایمان:

در این اختلال بیمار ممکن است دارای نشانه های رفتاری و احساسی زیر باشد:

  • احساس هیجان و شیدایی زیاد
  • افسردگی شدید
  • تغییرات سریع خلق و خو
  • احساس گیجی
  • بی قراری
  • ناتوانی در خوابیدن
  • ناتوانی در تمرکز
  • بروز علائم روانپریشی مانند توهم و هذیان

هذیان و توهم چیست:

هذیان وجود باوری غیرمعمول در بیمار است، در صورتی که دیگران چنین نظری ندارد. برای مثال، بیمار باور دارد که با یک فرد مشهور ارتباط خونی دارد یا می تواند آب و هوا را کنترل کند در حالی که این طور نیست. برخی از هذیان ها ترسناک هستند، برای مثال بیمار باور دارد که فردی او را کنترل می کند یا می خواهد او را بکشد. به این نوع هذیان ها، افکار پارانوئید یا پارانویا می گویند.

توهم زمانی رخ می دهد که بیمار چیزهایی می بیند یا می شنود که دیگران نمی توانند ببینند یا بشنوند. برای مثال، بیمار می بیند که یک جسم بی جان حرکت می کند یا صداهایی در گوش خود می شنود که دیگران نمی شنوند.

علت ابتلا به روانپریشی پس از زایمان:

شواهد واضح و روشنی در مورد علت ابتلا به این اختلال وحود ندارد، اما ریسک فاکتورهای خاصی در این رابطه شناسایی شده اند. در شرایط زیر احتمال بروز اختلال در مادر وجود دارد:

  • وجود سابقه ابتلا به اختلالات سلامت روان در اعضای خانواده، به خصوص سابقه ابتلا به روانپریشی پس از زایمان
  • ابتلای بیمار به اختلال دوقطبی، هر چند احتمال بروز این اختلال در جمعیت عمومی 1 در هر 1000 تولد است، اما این نرخ در زنان مبتلا به اختلال دوقطبی 1 در هر 4 تولد است.
  • داشتن دوره بارداری سخت و تروماتیک

در صورتی که ریسک فاکتورهای ابتلا به این اختلال در شما وجود دارد، باید هر چه سریع تر موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

درمان:

به احتمال زیاد برای کنترل علائم خلفی و روانی برای بیمار داروهای ضد روانپریشی تجویز می شود. در عین حال، تجویز داروهای ضد افسردگی نیز محتمل است. در صورتی که علائم بسیار شدید باشد و به هیچ یک از روش های درمانی پاسخ ندهد، ممکن است استفاده از الکتروشوک درمانی (ECT) توصیه شود.

نیاز به بستری در بیمارستان:

در برخی شرایط ممکن است پزشک تشخیص دهد که بستری در بیمارستان می تواند به درمان مادر کمک کند. در این شرایط ممکن است بیمار در بخش مادر و کودک بستری شود، که در آن در عین مراقبت از نوزاد می تواند درمان شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها