رزومه چیست؟
رزومه، تبلیغی است که در آن ویژگی های خود را به کار فرمایان عرضه می کنند تا آن ها با در دست داشتن این اطلاعات اولیه بتوانند توانایی ها و مهارت های او را برای استخدام ارزیابی کنند و بهترین گزینه موجود را انتخاب بکنند. رزومه یک متن مرتب و منسجم است که ممکن است از یک صفحه تا چند صفحه متفاوت باشد. با گسترش روزافزون بازار کار در زمینه های گوناگون و نیز افزایش شمار متقاضیان مشاغل مختلف، رزومه نویسی به غیر از یک ضرورت به یک فن و مهارت در کاریابی تبدیل گشته است و ارائه درست و هوشمندانه آن توسط کارجو میتواند وجه تمایزات بارزی را در عرصه رقابت کاریابی بین وی و سایر رقبایش ایجاد نماید. از طرفی کارفرمایان مایلند تا قبل از مصاحبه تلفنی و یا حضوری با متقاضیان، ضمن صرفه جویی در وقت خود کارجویان را از روی تجربیات و توانائیهایشان گروه بندی یا اصطلاحاً غربال کنند. برای اینکه رزومه شما مفید باشد و بتوانید با کمک رزومه حتما در مصاحبه ای که شرکت کرده اید موفق باشید لازم است که قبل از نوشتن چندین نمونه رزومه مطالعه فرمایید و با شیوه های نگارش رزومه دقیقا آشنا شوید.
رزومه اجزا و بخش های مشخصی دارد که باید شما متناسب با ساختار دقیق رزومه نگارش را آغاز کنید که ترتیب اجزا و نحوه نگارش هر بخش از رزومه به ترتیب زی میباشد:
موارد قابل ذکر در رزومه
۱. اطلاعات شخصی
اطلاعات شخصی شامل نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد به صورت کامل، وضعیت تاهل، شماره همراه، ایمیل و آدرس است.
در بیش تر مواقع کارفرمایان بر اساس ضرورت و موقعیت شغل، در آگهی جذب نیرو به متقاضیان تاکید می کنند که رزومه آن ها باید عکس داشته باشد.
هم چنین اگر در رزومه خود از عکس استفاده می کنید آن عکس باید با پوشش مناسب و پرسنلی باشد.
۲. تحصیلات و مهارت ها
سوابق دانشگاهی خود را با ذکر محل دریافت مدرک خود فهرست کنید و اگر نمرات خوبی دارید آن را در رزومه خود درج کنید و در صورت داشتن مشروطی، آن را بیان نکنید و فقط هر چه را که واقعیت دارد بنویسید و از گفتن دروغ بپرهیزید زیرا به محض این که کارفرما متوجه بشود، رزومه شما رد می شود.
۳. تجربه های کاری
در این قسمت شما باید اطلاعاتی از توانمندی های خود بدهید که مرتبط با شغل مورد نظر باشد. به عنوان مثال اگر در زمینه بازاریابی به دنبال شغل هستید باید این را بدانید که در این زمینه بر توانایی گفت وگو و قانع کردن مشتری تمرکز کنید.
۴. علاقه مندی ها
افراد باید توجه داشته باشند که اطلاعات مربوط به این قسمت باید کوتاه و جامع باشد و بیش تر برای افرادی کاربرد دارد که سوابق شغلی و سن کم تری دارند و برای افرادی با سوابق شغلی بالا، از اهمیت این قسمت کاسته می شود.
در این قسمت باید علاقه مندی خود را در زمینه هایی مانند ورزش و هنر بیان کنید و اگر در آن زمینه نوآوری داشته اید آن را ذکر کنید اما به گذراندن اوقات فراغت انفرادی خود اشاره نکنید و اگر کتاب می خوانید نام چند مورد از کتاب های مورد علاقه تان را درج کنید.
۵. توانمندی ها
میزان تسلط خود در خواندن و نوشتن زبان های خارجی به ویژه زبان انگلیسی و مهارت خود در زمینه کامپیوتر مانند تسلط به آفیس را در آن ذکر کنید و هم چنین می توانید اگر در زمینه رانندگی مهارت دارید آن را به فهرست اضافه کنید.
۶. معرف ها
این قسمت تنها زمانی ضرورت دارد که از شما خواسته شود نام معرف خود را بنویسید در غیر این صورت ضرورتی ندارد و شما نیز نام حداکثر دو معرف را ذکر کنید که یکی معرف تحصیلی مانند استاد دانشگاه است و دیگری می تواند معرف حرفه ای مانند هم کاران قبلی باشد.
۷. درباره من
در این قسمت که معمولا در بالای رزومه قرار دارد و فرد را از دیگری متمایز می کند باید خلاصه ای از مهارت ها و توانمندی های مهم خود را بیان کنید و هنگامی که خود را معرفی می کنید اعتماد به نفس داشته باشید و به اهداف خود اشاره کنید.
شما باید همه اطلاعات و مشخصات خود را دقیق و مرتب بنویسید زیرا بعد از ارسال فایل رزومه نمیتوانید اطلاعاتی به آن اضافه کنید بنابراین حتما با دقت بنویسید و از طرفی حتما باید رزومه خود را به رزو رسانی کنید برای مثال رزومه ای که چندین ماه قبل نوشته اید برای حوزه شغلی دیگری دیگر آنرا برای شغل جدید ارسال نکنید و حتما اطلاعات آنرا به روز کنید.
اگر می خواهید یک رزومه کاری کاملاً قابل ویرایش داشته باشید و تمامی بخش های آن را به سلیقه ی خود و به هر میزان که می خواهید بنویسید، می توانید از فایل خام رزومه کاری فارسی Word با پسوند doc و docx که در این بخش قرار داده شده است استفاده کنید.
فونت و سایز بخش های رزومه
- بهتر است سایز فونت رزومه ی شما ۱۱، ۱۲ و یا حداکثر ۱۳ باشد. استفاده از فونت ۱۴ باعث می شود مسئول مربوطه فکر کند قصدتان صرفاً پر کردن صفحه بوده است.
- در یک رزومه تنها از یک نوع فونت استفاده کنید.
- از فونت های فانتزی یا کمتر شناخته شده و غیر رسمی بپرهیزید و سعی کنید از فونت های رسمی و معمول نامه نگاری های اداری استفاده کنید.
- هیچگاه از رنگ های مختلف برای های لایت کردن بخش های خاصی از رزومه ی خود استفاده نکنید.
- برای توصیف خود هرگز عبارات محاوره ای و غیر رسمی به کار نبرید.
- جملات خود را کوتاه نگه دارید و از به کار بردن عبارات بیش از حد طولانی یا پیچیده بپرهیزید.
- فرمت فایل ارسالی خود را به یکی از فرمت های کاملاً شناخته شده مثل وُرد یا ترجیحاً پی دی اف تغییر دهید.
- باز هم شاید عجیب باشد اما از استفاده از نام های خودکار مثل New Microsoft Office Word برای فایل رزومه ی خود اجتناب کنید.
*نکته کلیدی*
یک رزومه خوب بایستی از لحاظ بصری زیبا و جذاب باشد. استفاده از کادر، تصویر یا نقش های گرافیکی در رزومه مناسب نیست. حفظ سادگی و پرداختن به محتوای غنی تر در کنار استفاده مناسب از فونت های خوانا، دسته بندی مطالب و بهره مندی از نگارش جذاب به شما کمک خواهد کرد تا راحت تر دیده شوید.
حتماً متن خود را از نظر املایی، نگارشی و صحت اطلاعات بررسی کنید. عبارات تکراری مانند دارای روابط عمومی قوی، متعهد، خلاق، علاقمند به کار گروهی بدون ارائه دلایلی مبنی بر تجربیات و دستاوردهای قبلی غیر جذاب است. شاید در بعضی قسمت ها، استفاده از جداول و امکانات مناسب آن به طراحی بهتر رزومه کمک نماید.