دیمر چیست؟
دیمر قطعه ای است که در اکثر پروژه های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در صنعت برق و روشنایی به منظور تنظیم میزان نور لامپ ها کاربرد دارد. این وسیله به صورت سری در مدار قرار می گیرد و از قابلیت کنترل ولتاژ برخوردار است. دیمر متشکل از دو کنتاکت، یکی در ورودی فاز و دیگری در خروجی بوده و می توان آن را روشی برای کنترل دور موتورهای الکتریکی با استفاده از کنترل ولتاژ نیز در نظر گرفت. این قطعه الکترونیکی کاربردهای وسیعی دارد و از یک کلید روشنایی تا واحدهای برق قدرت در ساختمان های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی به معرفی دیمرها و مزایای استفاده از آن ها می پردازیم. با ما همراه باشید.
نحوه کارکرد دیمر
همان طور که گفته شد دیمر وسیله ایست که توسط آن می توان شدت نور منابع روشنایی را کنترل کرد. استفاده از دیمرها گستره ی بسیار وسیعی را شامل می شود، از استفاده در اندازه ی یک کلید روشنایی برای کاربری خانگی تا واحدهای برق قدرت که در ساختمان های بزرگ تئاتر یا روشنایی های خارجی ساختمان، همگی درطیف وسیع استفاده از دیمر جای می گیرند. ترایاک جزئی الکترونیکی است که نقش بسیار مهمی در دیمر دارد؛ در حقیقت ترایاک مانع عبور قسمتی از موج متناوب ولتاژ ورودی می شود. دیمر به صورت سری با مصرف کننده قرار می گیرد و ولتاژ ورودی را کنترل می کند. دیمر از نظر ظاهری شبیه یک کلید معمولی است که دارای دو ترمینال خروجی می باشد؛ به این شکل که یک رشته سیم وارد یکی از ترمینال های پشت دیمر می شود و یک رشته سیم فاز به عنوان خروجی، از ترمینال دیگر پشت دیمر به چراغ یا هر مصرف کننده دیگری می رود. سیم نول هم بدون این که وارد کلید دیمر شود، مستقیم به چراغ وصل می شود. نکته حائز اهمیت این است که اگر قصد استفاده از دیمر ها را دارید باید بدانید که پروژکتورهای روشنایی و یا چراغ هایی که استفاده می کنید قابلیت استفاده از دیمر را داشته باشند یا به اصطلاح Dimmable باشند؛ به طور مثال بیشتر لامپ های کم مصرف این ویژگی را ندارند در حالی که لامپ های رشته ای این ویژگی را دارند و ال ای دی ها در هر دو نوع که قابلیت دیم کردن دارند و ندارند، موجود می باشند.
انواع دیمر
-
دیمر مکانیکی : دیمرهای مکانیکی ساده ترین نوع دیمر هستند که بر روی آن ها یک پیچ برای کم و زیاد کردن نور تعبیه شده است. از جمله برندهای دیمر مکانیکی ایرانی می توان به مهسان و دلند و دیمرهای خارجی نظیر لگراند و ویکو اشاره نمود. این دیمر را می توان به راحتی و بدون ایجاد تغییر در سیم کشی ساختمان مورد استفاده قرار داد.
- دیمر هوشمند: این دیمرها از سیستم هوشمند پیروی می کنند و به صورت دستی و از طریق اینترنت و ریموت کنترل قابل استفاده می باشند. این دیمرها مجهز به سنسور روشنایی هستند، بدین معنا که در طول روز به علت وجود نور خورشید در ساختمان این دیمرها میزان نور لامپ را کم می کنند و برعکس هنگام غروب آن و تاریکی هوا آرام آرام نور لامپ شدت می یابد تا نور لازم برای روشنایی محیط را فراهم نماید. قیمت دیمر هوشمند در مقایسه با دیمر مکانیکی گران تر است. با استفاده از دیمرهای هوشمند می توان از طریق مانیتور تاچ، تبلت و موبایل میزان نور لامپ را تنظیم نمود. این سیستم های اتوماتیک قابل استفاده در قسمت های مختلف ساختمان می باشند.
مزایای استفاده از دیمر
مهم ترین ویژگی استفاده از دیمرها صرفه جویی در مصرف انرژی می باشد. دیمرها با کم کردن ولتاژ ورودی چراغ ها باعث کاهش مصرف انرژی الکتریکی می گردند؛ همچنین این امر سبب می شود عمر مفید چراغ ها افزایش یابد. کاهش ولتاژ چراغ سبب کاهش توان ورودی به لامپ و در نهایت سبب کم شدن استرس وارد شده بر قطعات می گردد که این مورد سبب افزایش طول عمر چراغ ها می گردد.
کلام پایانی
امیدواریم با مطالعه این نوشته با انواع دیمر و مزایای استفاده از آن ها آشنا شده باشید. در صورت تمایل نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در مورد این مبحث با ما در میان بگذارید.