چه چیزی باعث خونریزی لثه ها می شود؟ چه خونی از لثه به معنای خونریزی است ؛ خونریزی لثه ناشی پاک کردن نابجای پلاک هاست. پلاک شامل میکروب هایی است که به بافت سالم اطراف دندان ها حمله می کنند؛ این باعث ایجاد التهاب و تحریک لثه میشوند، که ممکن است هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان باعث خونریزی شود. این امر گینویویت نامیده می شود و اولین مرحله از بیماری لثه است. گینویویت لثه معمولا یک وضعیت بدون درد است و لثه ها ممکن است تنها علائم باشند.برخی علائم دیگر ممکن است، شامل:تورم، قرمزی لثه، شل شدن دندان یا تغییر جای دندان ها در هنگام گاز زدن می شود. در این مرحله این بیماری می تواند درمان شود و به طور کامل بهبود یابد بنابراین مهم است که خونریزی لثه را نادیده نگیرید ؛ پلاک های ایجاد شده که پاک نمی شوند می توانتد باعث جدایی لثه از دندان شوند.
هنگامی که لثه ها شروع به تحلیل می کنند، فرورفتگی هایی می توانند بین دندان ها و لثه ها شکل بگیرند ؛ میکروب ها می توانند در داخل این فرورفتگی ها به دام افتاده و به لثه ها و استخوان هایی که از دندان ها حمایت می کنند حمله کنند پلاکها در نهایت هاسخت تر می شوند در این مرحله، گینویویت به وضعیت جدی تر به نام پریودونتیت پیشرفت می کند. پریودنتیت می تواند باعث از دست رفتن دندان شود و ممکن است بر سلامت کلی شما تأثیر بگذارد پس با دیدن اولین علائم خونریزی حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید او وضعیت شما را ارزیابی می کند و بهترین درمان برای مشکل شما را تجویز می کند.
همانطور که قبلا در بخش سلامتگفتیم در مواردی نادر خونریزی لثه می تواند نشانه ای از اختلالات جدی تر خونی باشد خونریزی لثه می تواند بر سلامت کلی شما تاثیر بگذارد بیماری لثه ها به بیماری های جدی تر از جمله دیابت، بیماری قلبی، سکته مغزی و سرطان مرتبط است حتی سلامت جنسی مردان نیز می تواند تحت تاثیر بیماری های لثه قرار گیرد. دانشمندان بر این باورند که التهاب ناشی از بیماری پریودنتال ممکن است مسئول ارتباطی بین بیماری لثه و مشکلات دیگر باشد.
سایر علت های خونریزی لثه
سایر عللی که میتوانند در خونریزی لثه نقش داشته باشند عبارتند از:
- خونریزی از لثه بعد از جراحی لثه: اگر تحت عمل جراحی لثه قرار گرفته باشید ممکن است با خونریزی جزئی بعد از عمل مواجه شوید
- دندان مصنوعی یا پروتز دندان: افرادی که دندان مصنوعی دارند نیز ممکن است گاهی اوقات خونریزی لثه را تجربه کنند. احتمالا در این مواقع پروتزها به لثه ها فشار وارد میکنند یا محکم در جای خود قرار گرفته اند.
- شکست ایمپلنت دندان یا عفونت ایمپلنت: اگر ایمپلنت دندان با شکست مواجه شود و یا بافت اطراف آن دچار عفونت شود، احتمال خونریزی لثه ، تورم و دردلثه وجود دارد.
- دستگاه های ارتودنسی: اگر دستگاه های ارتودنسی دندان شامل سیم قوس دار ارتودنسی یا براکت ها به خوبی ایمن نشده باشند احتمال وارد شدن آسیب از طرف آن ها به لثه ها و خونریزی وجود دارد.
- بارداری : تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ می دهد، می تواند باعث حساسیت لثه ها و خونریزی شود. در حقیقت این خونریزی لثه در بارداری یکی از علایم و مشکلات شایع در خانم های باردار است.
- اختلالات خونریزی دهنده مانند هموفیلی و لوسمی نیز می تواند خطر خونریزی لثه را افزایش دهد. در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون، لثه های شما ممکن است بیشتر خونریزی کند. داروهای رقیق کننده خون شامل وارفارین، آسپیرین و هپارین است.
برخی درمان های خانگی می توان، خونریزی لثه، پس از کشیدن دندان را متوقف نمود که در زیر به این روش ها اشاره کردیم:
عسل
عسل به دلیل اینکه یک ماده ضد باکتری می باشد، می تواند برای درمان مشکلات لثه کاربرد داشته باشد. پس از مسواک زدن، با انگشت مقدار کمی عسل را به لثه های خود بمالید و توجه داشتید که عسل روی دندان ها را نپوشاند، زیرا به مرور زمان می تواند سبب پوسیده شدن دندان ها شود.
آب نمک
برای جلوگیری از تورم و خونریزی لثه، استفاده از آب نمک می تواند بسیار موثر باشد.
سیاه دانه
سیاه دانه، ماده درمانی معجزه آسا با داشتن خواص ضد باکتری می باشد. برای استفاده از آن می توانید سیاه دانه را همانند دهان شویه مصرف کنید، به این شکل که مقداری از آن را در آب گرم حل کنید. راه دیگر برای استفاده از سیاه دانه به این شکل است که پس از مسواک زدن چند قطره سیاه دانه را روی لثه ریخته و ماساژ دهید.
سیر و عسل
عسل یک ماده ضد باکتری بوده و سیر یک آنتی بیوتیک قوی می باشد. در صورتی که این دو ماده با هم ترکیب شوند، می توانند اثر موثر تری داشته باشند.
چای کیسه ای
باید در نظر داشته باشید که نوشیدن چای، سبب کاهش خونریزی لثه نمی شود، بلکه می تواند زرد شدن دندان ها را در پی داشته باشد، اما برای کاهش تورم و خونریزی لثه، می توان از چای کیسه ای کمک گرفت. چای کیسه ای را در آب گرم قرار داده و پس از خنک شدن، آن را به مدت 4 الی 5 دقیقه روی ناحیه مورد نظر قرار دهید.
روغن میخک
جهت جلوگیری از تورم و خونریزی لثه، می توان از میخک به دو شکل استفاده نمود. یک روش این است که روغن را با انگشت و یا با کمک پنبه روی لثه ها بمالید. روش دوم، جویدن میخک می باشد که می تواند خونریزی را کاهش داده و یا متوقف کند.
آلوئه ورا
آلوئه ورا با داشتن خواص ضد باکتری می تواند تورم و خونریزی لثه را از بین ببرد. برای استفاده از آن می توانید آلوئه ورا را بر روی لثه ماساژ دهید.
عدم استفاده از نی
استفاده از نی بعد از کشیدن دندان می تواند مانعی برای لخته شدن خون باشد، بنابراین تا چند روز بعد از کشیدن دندان از نی استفاده نکنید تا لثه دچار خونریزی نشود.
استفاده نکردن از دخانیات
مصرف دخانیات می تواند باعث از بین رفتن لخته خون شود و همچنین با گسترش مواد شیمیایی مضر در اطراف زخم، عفونت دردناکی را به وجود بیاورد.
اجتناب از خوردن نوشیدنی های داغ و گاز دار
نوشیدنی های داغ و گاز دار می توانند سبب از بین رفتن لخته خون شوند.
استراحت کنید
پس از کشیدن دندان سعی کنید از فعالیت های سنگین پرهیز کنید تا خونریزی لثه کاهش یابد.
دقت در مسواک زدن
در صورتی که جای خالی دندان را به درستی مسواک نزنید، احتمال دارد لخته دندان از بین رفته و لثه مجدد دچار خونریزی شود.
پرهیز از لمس جای خالی دندان با زبان
برای اینکه روند بهبود به درستی انجام شود و لخته خون از بین نرود، از لمس جای خالی دندان کشیده شده با زبان اجتناب کنید.
عدم مصرف آسپرین
از مصرف آسپرین خودداری نمایید، زیرا آسپرین به دلیل اینکه خاصیت رقیق کنندگی خون را دارد، می تواند مانع تشکیل لخته خون شود. در این صورت خونریزی شدید می شود.
پرهیز از صحبت کردن زیاد در چند ساعت اول
پس از کشیدن دندان، سعی کنید تا چند ساعت زیاد صحبت نکنید تا خونریزی سریع تر بهبود یابد.
آب آلبالو
آب آلبالو حاوی آنتو سیانین و اسانس فنولیک بوده و دارای خواص ضد میکروبی می باشد، بنابراین مصرف آب آلبالو به سلامت دهان کمک می کند.
آب پرتقال و زیره سبز
ترکیب آب پرتقال، نصف قاشق چای خوری قند و زیره سبز، می تواند از خونریزی لثه جلوگیری کند.
آب لیمو
خوردن آب لیمو می تواند مانع خونریزی لثه گردد.