خارش کف دست غالبا به دلیل بیماری های رایج پوستی به وجود می آید، اما در عین حال می تواند علامت یک بیماری زمینه ای جدی نیز باشد. بر اساس باورهای خرافی، خارش کف دست می تواند نشانه ی از دست دادن یا به دست آوردن پول باشد. با این حال، دلایل پزشکی نیز برای بروز خارش کف دست وجود دارد که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت. برخی از این دلایل عبارتند از:
- اگزمای دست
- واکنش های آلرژیک
- دیابت
- واکنش های دارویی
- سیروز
درمان خارش کف دست
عوامل مهمی در جلوگیری از خارش دست وجود دارد . یکی از آن ها این است که همیشه دستانتان را مرطوب نگه دارید؛ مخصوصا بعد از زمانی که آن ها را می شویید.
درمان بر اساس علت های خارش کف دست برای افراد مختلف متفاوت می باشد. درمان های پیشنهادی شامل موارد زیر است :
- استفاده از دستمال های خنک و مرطوب
- یک دستمال خنک و مرطوب و تمیز را روی کف دست خود به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار دهید تا خارش از بین برود.
- همچنین می توانید از کیسه یخ استفاده کنید که معمولاً موثر است.
استروئیدها
استروئید ها توانایی کاهش خارش و قرمزی کف دست را دارند . می توانید این داروها را به راحتی از داروخانه تهیه کنید . از کرم های استروئیدی استفاده نکنید زیرا استفاده از آن ها در مدت زمان طولانی باعث نازک شدن پوست دست می شود.
نور فرابنفش
افراد مبتلا به اگزما یا خارش های شدید به درمان های مربوط به نور فرابنفش واکنش نشان می دهند . کافیست دستان خود را زیر این نور خاص قرار دهید تا تابش اشعه های فرابنفش از بین برود و علائم خارش دست شما کاهش پیدا کند.
دستان خود مرطوب نگه دارید
مرطوب نگه داشتن دست در اغلب موارد می تواند به کاهش خارش کمک کند. نگه داشتن انواع کِرم های مرطوب و نرم کننده در یخچال می تواند تاثیر آن ها را افزایش دهد.در صورتی که خارش ناشی از اگزما باشد، استفاده از انواع مرطوب کننده ها خصوصا پس از شستشو و همینطور هنگامی که دست ها حسِ خشکی دارند، مفید است.
خشکی پوست
خشکی پوست گاهی اوقات منجر به پسوریازیس و یا اگزما می شود. علاوه بر این، عاملی نیز برای خارش کف دست است. این نوع خارش معمولا بدون قرمزی یا التهاب است. اغلب خشکی پوست به دلیل شرایط زیست محیطی ایجاد می شود. به عنوان مثال، استفاده از حرارت مرکزی و یا تهویه مطبوع می تواند هوای خانه را خشک کند. در این شرایط اگر دست ها را زیاد با آب گرم و مواد شوینده بشویید لایه های محافظتی آن را برداشته و باعث خشکی دست می شوید.
اگر کف دستهایتان خشک و خارش دار است باید آن ها را به طور منظم مرطوب نگه دارید. روغن زیتون و روغن نارگیل مرطوب کننده طبیعی پوست هستند که می تواند خارش را نیز کاهش دهند. برای تسکین خارش کف دست ۲ الی ۳ بار در روز مقدار کمی از روغن زیتون یا روغن نارگیل را به منطقه آسیب دیده، برای مرطوب کردن پوست بمالید.
استفاده از خواص درمانی بلغور جو دوسر برای درمان خارش کف دست ناشی از اگزما یا پسوریازیس مفید است. مطالعات نشان داده اند که بلغور جو دوسر حاوی ترکیباتی به نام فنل است که آنتی اکسیدان و ضد التهاب قوی است و علاوه بر آن مرطوب کننده، تسکین دهنده و محافظت پوست نیز می باشد.
برای استفاده از این درمان خانگی مراحل زیر را انجام دهید:
- ۲ قاشق غذاخوری بلغور جو دوسر،۱ قاشق چای خوری عسل خام و مقداری آب را با هم مخلوط کرده و به شکل خمیر در آورید.
- خمیر را به کف دست مالیده و آن را مالش دهید.
- ده دقیقه صبر کنید و سپس دست ها را با آب گرم بشویید.
- استفاده از این مخلوط را ۱ الی ۲ بار در هفته برای کاهش خارش کف دست و درمان بیماری ها پوستی ناشی از خشکی، استفاده کنید.
آلوئه ورا نیز یک درمان خانگی خوب و طبیعی برای درمان هر نوع بیماری پوستی، از جمله خارش کف دست ناشی از خشکی پوست است. اثر ضد التهابی عصاره آلوئه ورا بر روی پوست، یک درمان عالی برای کمک به توقف خارش دست می باشد. ژل آلوئه ورا را از گیاه خارج کرده و آن را به طور مستقیم به کف دست بمالید و پس از ۱۰ دقیقه آن را شستو دهید. این کار را ۲ الی ۳ بار در هفته انجام دهید.