بارداری تغییرات زیادی را در بدن مادر ایجاد می کند که از آن جمله می توان به تغییر در دهان و دندان ها اشاره کرد. تغییر کردن میزان هورمون ها دهان را در برابر پلاک و باکتری ها یعنی دو عاملی آسیب پذیرتر می کند که باعث حساس شدن لثه ها در دوران بارداری می شود. احتمال پوسیدگی دندان ها در دوران بارداری بالاتر است و مانند هر عارضه دیگری در دوران بارداری، آنچه بر مادر اثر می گذارد، جنین را نیز درگیر می کند. به همین دلیل است که مادران باید بیش از همیشه به فکر رعایت بهداشت دهان و دندان باشند. پیشگیری از بیماری لثه نیز بسیار مهم است، چون ابتلا به بیماری لثه در دوران بارداری احتمال زایمان زودرس یا مرگ نوزاد را افزایش می دهد. برخی بانوان نیز نگران تاثیر عکس برداری از صورت و دهان بر جنین هستند. البته در کلینیک های تخصصی ارتودنسی وسایل حفاظتی مخصوصی وجود دارد که هنگام رادیوگرافی بر روی شکم بانوان قرار داده می شود تا جنین در معرض اشعه قرار نگیرد.
1- در دورانی که باردار نیستند از سالم بودن دندانهای خود اطمینان یابند. واضح است که درد نداشتن دندانها دلیل سالم بودن آنها نیست. آنها تنها هنگامی می توانند از سالم بودن دندانهایشان مطمئن شوند که یک دندانپزشک پس از معاینه کامل سلامتی آنها را تأئید کند.
۲- ضمن مراجعه به دندانپزشک روش صحیح مسواک کردن و نخ زدن و رعایت دستورات بهداشتی را بیاموزند. در صورت لزوم دندانپزشک می تواند خانم حامله را نزد یک متخصص بهداشت بفرستد تا او نیز دستورات لازم بهداشتی و دندان پزشکی پیشگیری را در اختیارش قرار دهد. آموزش لازم در مورد رژیم غذایی نیز در همین مرحله انجام می شود. خانمهای باردار باید بدانند که رعایت این دستورات در دوران بارداری بسیار ضروری تر از مواقع دیگر است چرا که سهل انگاری در ایام بارداری زیانهای فراوانی را به دنبال خواهد داشت آنها باید به یاد داشته باشند که با رعایت بهداشت دهان خود الگوی بسیار خوبی برای فرزندان آینده خود خواهند بود.
3- حتی بدون اینکه از دندان های خود ناراحتی داشته باشند هر شش ماه یک بار جهت معاینه و بررسی دندانها به دندانپزشک مراجعه نمایند تا در صورت وجود پوسیدگی با درمان به موقع از پیشرفت آن جلوگیری شود.
مشکلات لثه:
اگر در دوران بارداری به مشکل لثه برخورد کردید قبل از تولد فرزندتان آن ها را بررسی کنید زیرا اکثر مشکلات لثه از هورمون های بارداری پس از تولد برطرف می شوند، تعداد کمی از زنان دارای سطح عمیق تری از بیماری لثه هستند که پس از بارداری به درمان نیاز خواهند داشت.
استفراغ باعث آسیب رساندن به دندان میشود:
ریفلاکس معده (برگشت غذا یا نوشیدنی) یا استفراغ همراه با تهوع صبحگاهی می تواند دندان های شما را با اسیدهای معده قوی بپوشاند. و به سطح دندان (مینا) آسیب برساند و خطر پوسیدگی را افزایش دهد.
اگر که دچار استفراغ میشوید کارهای زیر را انجام دهید:
دهان خود را با آب بشویید.
از دهانشویه های حاوی فلوراید استفاده کنید.
اگر دهانشویه ای حاوی فلوراید ندارید ، یک قطعه خمیر دندان حاوی فلوراید را روی انگشت خود قرار دهید و آن را روی دندان های خود بمالید. کاملاً با آب بشویید.
خم شدن هنگام مسواک زدن:
از مسواکی با سر نرم و کوچک که برای کودکان نوپا مورد استفاده است، استفاده کنید. وقت بگذارید هنگام مسواک زدن به آرامی مسواک بزنید. گوش دادن به موسیقی را امتحان کنید. اگر طعم و مزه خمیردندان شما را اذیت کرد ، برند دیگری را امتحان کنید. یا دندان های خود را با آب مسواک زده و سپس از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید. هرچه سریعتر به مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید برگردید.
ویار در دوران بارداری:
بعضی از خانمها در دوران بارداری ولع مصرف غیرمعمول دارند. اگر به خوردن میان وعده های شیرین اشتیاق دارید ، بهتر است از آنها خودداری کنید زیرا ممکن است خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. به جای آن سعی کنید میان وعده های غذایی کم قند اضافه کنید.
اگر چیزی جز شیرینی اشتیاق شما را برآورده نمی کند ، سعی کنید گاهی گزینه های سالم تری مانند میوه های تازه را انتخاب کنید. دهان خود را با دهان شویه حاوی فلوراید بشویید یا بعد از خوردن میان وعده های شیرین دندان های خود را مسواک بزنید.
کلسیم خود را در دوران بارداری افزایش دهید:
در دوران بارداری برای محافظت از استخوان ها و نیازهای کودک در حال رشد باید مقدار کلسیم مصرفی یا نوشیدنی خود را افزایش دهید.
شیر ، پنیر و ماست ساده یا ماست میوه ای بدون شکر، اگر نمی توانید لبنیات داشته باشید ، سویا غنی شده با کلسیم ، بادام یا انواع دیگر شیر ، پنیر و ماست (محصولات کم قند اضافه شده را انتخاب کنید) و برخی انواع مغزها مانند بادام منابع خوب کلسیم هستند.
در دوران بارداری ویتامین دی خود را افزایش دهید:
ویتامین دی به بدن در استفاده از کلسیم کمک می کند. و مراقب باشید تا زیاد در معرض آفتاب قرار نگیرید.
منابع غذایی خوب ویتامین دی شامل موارد زیر است:
ماهی های چرب ، مانند ماهی آزاد ، شاه ماهی و ماهی خالخالی (با پزشک خود مشورت کنید که چه مقدار از ماهی هایی را که می توانید با خیال راحت در دوران بارداری داشته باشید) تخم مرغ ، مارگارین، شیر غنی شده با ویتامین D (و گزینه های جایگزین)، نان و غلات را مصرف کنید.