ویروسی است که بیش تر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال می یابد. بیش از ۱۰۰ نوع مختلف از HPV وجود دارد. ویروس پاپیلومای انسانی به عنوان عاملی در بیماری های مقاربتی بسیار کم مورد مطالعه قرار گرفته است و مکانیسم های دقیق انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر هنوز شناخته نشده است. با این حال، عواقب ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی می تواند منجر به آسیب جدی، از جمله سرطان گردن رحم باشد. نتایج تحقیق پژوهشگران دانشگاه آکسفورد که در نشریه سرطان شناسی بالینی منتشر شده نشان می دهد که بیش از یک سوم موارد سرطان گلو و دهان ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که از راه تماس جنسی دهانی منتقل می شوداکثر مردان و زنانی که دچار این عفونت هستند از این موضوع بی اطلاع می باشند، زیرا در بدن آنها علائم یا مشکلات بهداشتی ایجاد نمی شود. اما در برخی از موارد، انواع خاصی از HPV می توانند در قسمت های مختلف بدن باعث ایجاد زگیل (توده غیرطبیعی و غیر سرطانی بر روی پوست) یا زگیل تناسلی بشوند. در موارد دیگر، انواع خاصی از HPV می توانند ضایعات پیش سرطانی (یعنی نواحی دارای بافت های غیرطبیعی) یا سرطان ایجاد نمایند.
درمان زگیل دهانی
تقریبا به صورت کلی انواع زگیل ها از جمله زگیل دهانی نیز پس از گذشت یک مدت طولانی به طور خود به خودی ناپدید می شوند، ولی بعضی از زگیل ها به دلیل موقعیت حساس خود در ناحیه دهان و گلو نیاز به مراقبت و درمان جدی دارند زیرا احتمال انتشار آن به سایر نقاط بدن زیاد می باشد.
برای درمان زگیل ها می توان از روش های خانگی بهره مند شد، البته طول درمان با این روش ها بیشتر طول میکشد و دیرتر علایم درمان را نشان می دهد. هرچند که برای تشخیص نوع ویروس و زگیل باید حتما به متخصص بیماری های دهان مراجعه کنید تا از عدم وجود هرگونه بیماری خطرناک اطمینان حاصل کنید.
برای مثال می توان با ریختن مقدار کمی از روغن درخت چای یا له کردن یک حبه سیر خام و قرار دادن بر روی زگیل دهانی بهبود آن را تا حدودی سرعت بخشید. برای درمان زگیل دهانی بهترین کار مراجعه به یک متخصص و گرفتن مشاوره برای کاهش درد ناشی از زگیل یا برداشتن آن با جراحی موضعی می باشد.
نکات مهم در رابطه با زگیل دهانی
زگیل دهانی یکی از خطرناک ترین انواع زگیل می باشد زیرا احتمال بروز و شیوع سرطان های ناحیه دهان و گلو را به صورت معنا داری افزایش می دهد. در این بین مصرف دخانیات و همچنین مصرف مشروبات الکلی زمینه را برای بروز و گسترش زگیل دهانی و بیماری های مرتبط را افزایش میدهد. رعایت این نکات در رابطه با مردان بسیار مهم می باشد زیرا احتمال بروز زگیل دهانی از نوع تناسلی در جنس مذکر شیوع بیشتری داشته است. خوشبختانه امروز واکسن های مخصوصی برای جلوگیری از ویروس HPV ایجاد شده اند که افراد را در مقابل چند نوع خطرناک این ویروس ایمن می کند. یکی از این واکسن ها گارداسیل می باشد که از بروز 6 نوع زگیل تناسلی عامل سرطان جلوگیری می کند.
کنترل زگیل دهانی در دندانپزشکی
دندانپزشک، متخصص ارتودنسی و دستیاران و همکاران آنها آموزش های لازم در خصوص مواجهه با انواع بیماری های واگیردار را قبل از شروع به کار می گذرانند. همچنین قبل انجام خدمات دندانپزشکی و ارتودنسی بیماران توسط پزشک غربال می شوند. بیمارانی که مشکوک به زگیل دهانی و یا هرگونه بیماری خطرناک مسری می باشند به متخصص بیماری های دهان ارجاع داده می شوند.
روش های استریل و پاکسازی وسایل دندانپزشکی به نحوی است که از انتقال هرگونه آلودگی از بیماری به بیمار دیگر جلوگیری می شود. بنابراین انتخاب یک کلینیک ارتودنسی مدرن، به روز و منظم این اطمینان را به شما می دهد که نگرانی بابت ابتلا به بیماری های واگیردار نداشته باشید.
سرطان های مرتبط با زگیل تناسلی دهانی
سرطان دهان : ویروس HPV می تواند در زنان و در مردان باعث ایجاد سرطان زبان و دهان و سرطان حلق دهانی (حلق دهان یا قسمت میانی گلو که از لوزه ها تا نوک حنجره ادامه دارد) بشود. این سرطان های مرتبط با HPV پیوسته در مردان افزایش می یابد. در واقع طبق یافته های مطالعه ای که اخیرا صورت گرفته است، اینک این ویروس به اندازه استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی باعث ایجاد سرطان های قسمت بالایی گلو می شود. شاید تغییر در رفتار جنسی، از جمله افزایش در آمیزش از راه دهان یکی از دلایل این افزایش باشد.
سرطان گردنه رحم : اصولا، تمام سرطان های گردنه رحم در اثر عفونت HPV ایجاد می شود. اینکه آیا زنی که به این ویروس آلوده است دچار سرطان گردنه رحم خواهد شد به تعدادی از عوامل از جمله نوع این ویروس بستگی دارد. در زنانی که به این ویروس آلوده هستند، سیگار کشیدن خطر تبدیل آن به سرطان گردنه رحم را افزایش می دهد. گرچه تقریبا تمام سرطان های گردنه رحم توسط اچ پی وی ایجاد می شود، به یاد داشتن این نکته اهمیت دارد که اکثر عفونت های پاپیلومای تناسلی باعث ایجاد سرطان نمی شوند.
سرطان های دیگر : ویروس HPV با سرطان هایی که شیوع کم تری دارند هم مرتبط می باشند. تقریبا نیمی از موارد سرطان فرج با اچ پی وی ارتباط دارد. انواعی از این ویروس که باعث ایجاد سرطان گردنه رحم می شوند با سرطان مقعد هم مرتبط می باشند. انواع پرخطر ویروس اچ پی وی با سرطان مهبل و سرطان آلت تناسلی مردانه هم ارتباط دارند.