دوره دانشجویی شور و هیجان زیادی دارد و دانشجویان از اینکه در کنار همکلاسی ها و دوستان خود هستند و می توانند همچنان برای یک آینده عالی نقشه بکشند خوشحال هستند. خبر اینجاست که برخی از دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی مدتی افسردگی را تجربه می کنند شاید به این علت که دیگر نمی توانند همکلاسی های خود را ببینند یا فشارهای ناشی از پیدا کردن شغل و… ذهن آنها را به خود مشغول می کند. اگر این اتفاق برای شما بعد از فارغ التحصیلی افتاده است نگران نباشید. در مقاله امروز با ما همراه باشید تا راهکارهای غلبه بر افسردگی بعد از فارغ التحصیلی را بیاموزید.
افسردگی بعد از فارغ التحصیلی
خیلی از افراد بعد از اتمام تحصیلات در دوره دانشگاهی خود و گرفتن مدرک، اين سوال برایشان مطرح می شود که اکنون که دیگر در دانشگاه حضور ندارند بعد از فارغ التحصیلی باید کجا بروند و چه کاری پیدا کنند؟ آیا در آن کار موفق می شوند یا خیر؟ اینها برخی از سوالاتی هستند که به نوجوانان را درگیر می کند. این فشارهای روانی اگر مراقبت نشود می تواند زمینه ساز آسیب های بعدی شود. گاهی بعضی از افراد بعد از فارغ التحصیلی فکر می کنند که هنوز مهارت ها و دوره های لازم را نگذرانده اند و یا در آن کاری که باید وارد شوند نمی توانند به اهدافشان برسند. غم، تنهایی، استرس و نگرانی احساساتی است که خیلی ها آن را تجربه می کنند.
عواملی که می توانند منجر به افسردگی پس از فارغ التحصیلی شوند
- انتقال شامل تغییر در برنامه زندگی روزمره دانشجویان ، روال کار و تغییر کلی ذهنیت از دانشجو به بزرگسال شاغل است.
- سهولت ارتباط با دوستان و همسالان در دانشگاه و دشواری های انجام این کار پس از فارغ التحصیلی.
- مشکلات سازگاری با زندگی در جریان اصلی.
علائم افسردگی پس از فارغ التحصیلی چیست؟
علائم افسردگی پس از فارغ التحصیلی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تنهایی
- غمگینی
- کاهش انگیزه
- از دست دادن علاقه به چیزهای لذت بخش
- احساس بی نظمی
- احساس عمومی ناامیدی
دلایل افسردگی بعد از فارغ التحصیلی
بعد از دوران دانشجویی دیگر از آن خوشی های جمع شدن با دوستان یا شب بیداری ها برای امتحان خبری نیست. بعد از فارغ التحصیلی ممکن است مدتی با خود فکر کنید که از سختی های دوران دانشجویی هم راحت شده اید اما بعد از مدتی ماندن در خانه حوصله مان سر میرود و و شاید حس بی هویتی پیدا کنید اینکه من کیستم و چه کاری باید انجام دهم.
از عمده ترین دلایلی که باعث میشود جوانان بعد از فارغ التحصیلی دچار افسردگی شوند شامل موارد زیر است:
ترس از آینده
یکی از دلایل افسردگی در دانشجویان ترس از آینده نامعلوم میباشد. خیلی از آنها نمی دانند که چه سرنوشتی در انتظار آنها است و ممکن است نوعی حس گمگشتگی و آشوب را در درونشان تجربه کنند. گاهی احتمال دارد شما بعد از فارغ التحصیلی خودتان را با جوانان دیگر که فکر می کنید از شما موفق تر هستند از نظر مالی یا دیگر شرایط زندگی مقایسه کنید. طبيعتا این نوع مقايسه ها حال فعلی تان را بدتر می کند و به احساسات غم و افسردگی شما دامن می زند. حتی شاید برایتان این سوال پیش بیاید که آیا رشته ای که گذرانده اید و مدرکش را گرفته اید دوست دارید یا خیر؟ ترجیح می دهید دوباره برای مقطع بعدی درس بخوانید یا بلافاصله وارد بازار کار شوید؟ این سوالات تا زمانی که جوابی برای آنها پیدا نکنید شما را رها نمی کند. ممکن است تنش ها و اضطراب یا ناامیدی هم باعث افسردگی شما شود.
مقایسه کردن
متاسفانه یکی از کارهایی که روزها جوانان انجام می دهند این است که خودشان را با افراد دیگری مقایسه می کنند. امروزه به دلیل آن که فضای مجازی کاملا در دسترس است شما می توانید جوانان زیادی را پیدا کنید که با سنین کمتر بلافاصله وارد بازار کار شدند و به دستاوردهای مالی شگفت انگیزی رسیدند. حتی گاهی خانواده ها شما را با دیگران مقایسه میکنند. آنچه اهمیت دارد این است که بتوانید تمرکزتان را بر روی خودتان داشته باشید و نه بر روی زندگی دیگران.
ترس از طرد شدن
یکی دیگر از دلایل افسردگی بعد از فارغ التحصیلی این است که برخی ها برای پیدا کردن شغل جاهای زیادی می روند و ممکن است است بعد از چندین بار مصاحبه از سمت مدير یا رئیس فلان شرکت پذیرفته نشوند به علت آنکه سابقه کاری لازم را ندارند. اين نوع تحقیر شدن ها و طرد شدن ها به تدریج می تواند در اعتماد به نفس و روحیه شما تاثیر منفی بگذارد. گاهی دانشجویانی که در شهر دیگری مشغول به تحصیل بودند تصمیم می گیرند در همان شهر هم سراغ کار بروند و حتی اگر کاری هم پیدا کنند ممکن است باز هم نگران اجاره خانه و… شوند.
از دست دادن دوستان صمیمی
دوران بعد از دانشجویی اینگونه است که برخی ها تصمیم میگیرند برای ادامه تحصیل خود به کشور دیگری بروند، برخی دیگر از دوستانتان به شهر خودشان برمی گردند، بعضي ها تصمیم می گیرند ازدواج کنند و عده اي هم مسیر دیگری را طی می کنند. به هر حال حال شما حلقه دوستان صمیمی خود را بعد از فارغ التحصیلی از دست میدهید و دیگر نمی توانید آن جمع های همیشگی و دوستانه خود را حفظ کنید. این عوامل می تواند سبب انزوا و افسردگی در شما شوند. اگر بتوانید بعد از فارغ التحصیلی با شرکت در باشگاه های ورزشی یا سایر کلاس های آموزشی یا حتی رفتن به سرکار دوستان دیگری پیدا کنید می توانید تا حد زیادی بر احساسات افسردگی خود غلبه کنید.
چه راه هایی برای مقابله افسردگی پس از فارغ التحصیلی وجود دارد؟
راه های مختلفی برای درمان افسردگی بعد از فارغ التحصیلی وجود دارد ابتدا بهتر است بدانید که افسردگی دارای سطوح مختلفی است افسردگی خفیف، شدید و متوسط نمونه های مختلفی از افسردگی در این دسته از افراد است کارهایی که در زیر اشاره می کنیم تکنیک های موثری برای مقابله با این مشکلات و این نواع از افسردگی می باشند که به آن ها اشاره می کنیم.
فردی فعال باشید
به محض فارغ النحصیل شدن نباید زندگی روزمره خود را ترک کنید و از آن کناره گیری کنید بسیاری از افراد در خانه می نشینند و گذر زمان را تماشا می کنن در صورتی که می توانند از این زمان ها به بهترین شکل ممکن استفاده کنند عادت کنید که در خانه نمانید و فعالیت های اجتماعی مفید داشته باشید. پیاده روی کردن و باشگاه رفتن از مهم ترین فعالیت هایی هستند که می تواند به شما انرژی دهند.
زندگی اجتماعی خود را گسترش دهید
زمانی که از دوستان خود جدا می شوید و هنوز به کاری مشغول نشده اید نباید از محیط های اجتماعی دور شوید سعی کنید جمع های دوستانه داشته باشید گروه های دوستانه که دارای فعالیت های اجتماعی هستند بسیار نقش مهمی در زندگی افراد خواهند داشت. قرنطینه کردن خود در خانه و انزوا می تواند شما را از گروه های دوستانه دور کند ممکن است فعالیت های شما مختل شود و دوستان خود را کمتر ملاقات کنید بنابراین باید به این موارد توجه داشته باشید.
یافتن شغل مناسب
شغل مناسب نیز می تواند نقش مهمی در دوری شما از انزوا داشته باشد بنابراین بهتر است شغل مناسبی پیدا کنید و در شغل مناسب فعالیت داشته باشد بسیاری از افراد استرس زیادی برای یافتن مسیر شغلی خود تحمل می کنند این استرس موجب می شود تا فرد دچار استرس شود. بی انگیزه شدن فرد در پی یافتن شغل موجب می شود تا فرد دیگر تلاش خود را برای یافتن شغل کم کند افراد ممکن است در مصاحبه های شغلی ناامید شوند و این موضوع در سطح اعتماد به نفس آن تاثیر زیادی خواهد داشت.
برنامه ریزی
افسردگی بعد از فارع التحصیلی با برنامه ریزی کردن قابل کنترل است برنامه ریزی می تواند به زندگی شما نظم دهد و موجب کاهش استرس می شود تکنیک های موثر برنامه ریزی در این زمینه موثر هستند. کاهش اضطراب با این موارد بسیار مفید و موثر می باشد.
- به دنبال کشف مسائل جدید در زندگی باشید.
- رزومه ای برای خود تهیه کنید.
- مهارت های مصاحبه را بیاموزید.
- دروه های کارآموزی را شرکت کنید.
این تکنیک ها از اهمیت زیادی برخوردار هستند و می توانند در کنترل افسردگی شما نقش زیادی داشته باشند شما بعد از خارج شدن از دانشگاه باید روحیه خودتان را حفظ کنید و فعالیت های مفید و موثر را فراموش نکنید.