از اصلی ترین موضوعاتی که اغلب افراد در زمینه اختلالات دفعی با آن مواجه هستند بیان آن است. بسیاری از افراد با باور به قبیح بودن بیان مشکلات دفعی نظیر اختلال دفع ادرار، هموروئید، بواسیر و یا بی اختیاری مدفوع از درمان آن ها سرباز می زنند. به گونه ای که حاضر به تحمل درد ناشی از این عوارض بوده، اما حاضر به بیان و درمان آن نیستند. این افراد گاها با مشکلات اجتماعی مثل عدم حضور در محافل و یا ترس خارج شدن از منزل را نیز دارند. اما باید توجه داشته باشید در صورت ابتلا به هر یک از بیماری های لگنی می بایست برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تاثیر گذاری بر دیگر ارگان های بدن به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کرده و اقدامالات لازم را انجام دهید.
اختلالات دفع به دودسته بی اختیاری ادرار و بی اختیاری دفع تقسیم می شود. این بیماری از کودکی یا نوجوانی شروع می شود. شخص ممکن است دچار بی اختیاری ادرار شود و در مکان های نامناسب ادرار کند. یکی از علائم آن ممکن است شب ادراری باشد. در حالت دوم شخص در دفع مدفوع دچار بی اختیاری شده و در مکان های نامناسب دفع می کند. در برخی از این بیماران هر دو اختلال با هم ظاهر می شوند.
علت های اختلال دفع مدفوع
بیشترین علت را در این زمینه می توان به بارداری، اختلالت غدد درون ریز، دیابت و تیروئید کم کار دانست.اما دیگر دلایل این اختلالا عبارت اند از :
- بیماری های عصبی نظیر: بیماری های روده، سکته مغزی، ام اس و پارکینسون
- برخی علل یبوست مربوط به دارو هایی است که افراد استفاده می کنند مثل دارو های ضد افسردگی و داروی بیماری های معده
- گاهی نیز علت یبوست مشکل در اندام های داخلی است مانند: هموروئید، چسبندگی در ناحیه روده، افتادگی لگن و … .\
مشکلات دفع مدفوع
در نگاه عامه تمامی مشکلات مقعدی با عناوین هموروئید و بواسیر شناخته می شود، اما تمامی بیماری های مقعدی در این دو نوع خلاصه نمی شود، چه بسا که درد های ناحیه مقعد می تواند به علت شقاق ( فیشر)، فیستول مقعدی، تنگی، افتادگی روده، شل شدگی کف لگن، آسیب اسفنگترو یا اعصاب روده باشد. تمامی این بیماری ها با یبوست همراه بوده که به اشتباه آن ها را در یک بیماری به نام هموروئید و یا بواسیر جای می دهند.
برای اینکه از یبوست جلوگیری کنید می بایست یکسری فعالیت ها را انجام دهید تا از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنید از جمله این اقدامات عبارتند از:
- سعی کنید که در وعده های غذایی خود حبوبات، میوه، سبزیجات و همچنین نان سبوس دار را نیز فراموش نکنید.
- ساعت مشخصی را برای صرف غذا بگذارید.
- ورزش کردن را به هیچ وجه فراموش نکیند و حتما در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- اگر عادت به مصرف چای و نوشیدنی هایی مثل قهوه دارید حتما مصرف آن را قطع کنید.
اگر تمامی موارد گفته شده را به درستی انجام دهید می توان گفت که مشکلات یبوست و دفع در شما برطرف می شود.
علاوه بر بزرگسالان که ممکن است در دفع خود دچار مشکل شوند کودکان نیز دچار این عارضه می شوند که باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد. همانطور که می دانید نوع رفتار کودکان با بزرگسالان کاملا متفاوت است یعنی در دفع مدفوع خود دچار مشکلاتی چون اجتناب از انجام این کار، بی اختیاری در ادرار و مدفوع همچنین درد دارند.
تشخیص اختلالات دفع مدفوع
زمانی که به برای اختلال دفع مدفوع به پزشک مراجعه می کنید، باید در توضیح مشکل دفع خود بسیار دقیق باشید، تا پزشک بتواند بهترین روش درمانی را به شما ارائه دهد. برای شرح مشکل دفعی خود می توانید از موارد زیر استفاده کنید:
- احساس درد سوزش
- خونریزی
- شکل مدفوع ( نرمی ، سفتی و… )
- فواصل زمانی دفع مدفوع
- میزان زمان برای دفع مدفوع
- خارج کردن مدفوع با دست
- خارج کردن مدفوع از راه واژن
- تبلی روده
- تغذیه نامناسب
- شل شدگی کف لگن و در نتیجه فشار زیاد در خارج نمودن مدفوع
درمان اختلالات دفعی
علت اغلب اختلالات دفعی داشتن سبک زندگی نامناسب است. استفاده از مواد غذایی نامناسب و اشتباهات رایج در اجابت مزاج می تواند موجب ایجاد این اختلالات شود. بنابراین اصلاح این موارد می تواند در بهبودی وضع بیمار بسیار کمک کننده باشد.
- دفع قبل از خوردن صبحانه و همچنین دفع قبل از خواب می تواند در جلوگیری از اختلالات دفعی موثر باشد.
- پیاده روی و ورزش نیز در درمان اختلالات دفعی تاثیرگذار بوده و همچنین از اختلالات کف لگنی از جلوگیری کرده و یا در صورت ابتلا پیشرفت روند بیماری را کند خواهد کرد.
- در صورتی که بیماری قدری پیشرفت کرده باشد باید با استفاده از لاپاراسکوپی افتادگی رحم را درمان کرد.
- جراحی رکتوسل نیز از دیگر راه های درمان برای اختلالات دفعی و کف لگنی است.
- نکته آخر و مهم درباره این بیماری مراجعه به پزشک با تجربه است، تا در صورت پیشرفت بیماری بتواند تشخیص درست و به هنگام را داده و درمان مناسبی را ارائه دهد.
طب سنتی در درمان اختلالات دفعی
فرهنگ استفاده از طب سنتی در درمان بیماری ها سالیان زیادی است که بین ایرانی ها رواج یافته است. اغلب افراد درمان بیماری های خود را بین شیشه ها عطاری جستجو می کنند. اما آیا این باور به درمان گیاهی برای انواع بیماری ها تا چه اندازه قابل توجیه است؟
باید بگوییم که طب سنتی می تواند به عنوان روشی تکمیلی در کنار درمان های اصلی قرار گیرد. نقش مکمل برای طب سنتی شاید بهترین عنوان برای معرفی جایگاه آن در علوم پزشکی باشد. بنابرای بهتر است در مراجعه به عطاری برای درمان بیماری های خود، قدری منطق را چاشنی کنیم، تا به علت از دست دادن زمان، در فرآیند درمانی دچار مشکل نشویم. البته لازم به ذکر است که گروهی از درمان ها به روش طب سنتی توانسته به میزان قابل توجهی نتیجه دهی مثبت را به بار آورد، اما به تنهایی و بدون حضور علوم پزشکی و روش های درمانی آن نمی تواند به عنوان درمان قطعی شناخته شود.