هر چند دندان ها عضو محکمی از بدن هستند اما ممکن است دچار شکستگی هم بشوند. شکستگی دندان ممکن است بر اساس یک حادثه رخ دهد، برای مثال در هنگام بازی، افتادن از ارتفاع، جویدن غذای سفت و یا حتی گرمی و سردی غذا که به مینای دندان آسیب وارد می کند و ممکن است در دراز مدت این ترک ها به شکستگی تبدیل شوند. زمانی که دندان شما دچار ترک و گاهی شکستگی می شوند ممکن است درد زیادی را احساس نکنید به جز اینکه به طور ناخودآگاه زبان شما به این قسمت تیز و شکسته گهگاهی برخورد خواهد کرد. البته این در صورتی است که شکستگی جزئی باشد اما اگر قسمت بزرگی از دندان شکسته شود اعصاب موجود در آن ناحیه تحریک می شوند و وقتی در معرض غذای گرم و سرد قرار می گیرند و یا وقتی هوای سرد وارد فضای دهان می شود واکنش نشان خواهند داد. درد دندان شکسته ممکن است بازه ای باشد اما بیشتر اوقات این درد زمانی که فرد غذا می خورد بیشتر می شود. جدای از تمام این موارد در ادامه قصد داریم انواع شکستگی دندان و راه هایی که برای ترمیم دندان شکسته وجود دارد را بررسی کنیم.دندان ها با قرار گرفتن در معرض یک فشار تصادفی یا گرمی و سردی غذا ممکن است دچار ترک و شکستگی شوند.
کمک های اولیه برای آسیب ها و شکستگی های دندان
اگر شما یا یکی از همراهانتان دچار آسیب یا شکستگی دندان شدید، حتماً باید از یک متخصص کمک بگیرید.در صورتی که مصدوم هوشیاری خود را از دست داده یا به خاطر تورم یا خونریزی از نظر تنفسی دچار هر گونه مشکلی شده باشد، باید با اورژانس تماس بگیرید. در غیر صورت، فوراً با یک دندانپزشک تماس بگیرید. البته اگر حادثه خارج از ساعات کاری اتفاق افتاده، باید با یک دندانپزشک یا کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تماس گرفته یا به اورژانس نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.
اگر دندانتان کنده شده، سعی کنید اقدامات زیر را انجام دهید.
- سعی کنید ریشه دندان را لمس نکنید؛ بهتر است دندان را از طرف تاج آن (یعنی قسمت سفید دندان که بیرون از لثه رشد می کند) بگیرد.
- در صورت امکان، دندان را در حفره آن (سر جایش) قرار دهید. به این کار کاشت مجدد گفته می شود. اگر دندان کثیف شده آن را به آرامی با شیر یا آب سرد تنها آبکشی کنید، نباید دندان را بسایید. سعی کنید دندان را درست سر جایش قرار دهید، البته نباید زیاد نگران این موضوع باشید زیرا دندانپزشک می تواند آن را تنظیم کند. مهم این است که آن را هر چه سریعتر سر جایش بگذارید.
- برای آنکه دندان در حفره بماند، یک دستمال تمیز را به آرامی گاز بگیرد و آن در همان حالت نگه دارید.
- اگر نمی توانید دندان را سر جایش قرار دهید، تا زمان رسیدن به مطب دندانپزشک دندان را در شیر یا بزاقتان قرار داده (برای این کار، درون یک ظرف تف کرده و دندان را در آن قرار دهید) یا آن را در دهانتان، بین گونه و لثه ، نگه دارید.
- اگر تمام دندان را پیدا نکردید، سعی نکنید دندان شکسته را در دهانتان قرار دهید. آن را در یک ظرف حاوی شیر یا بزاق قرار دهید، شاید دندانپزشک بتواند آن را دوباره سر جایش قرار دهد.
- حتی اگر مطمئن نیستید که دندانتان شکسته، بهتر است فوراً به یک دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است زیر خط لثه، که شما قادر به دیدن آن نیستید، دچار آسیب شده باشد.
عصب کشی و تاج برای ترمیم دندان
عصب کشی دندان از اصلی ترین روش برای ترمیم شکستگی دندان است، اگر پوسیدگی و التهاب به وجود آمده حاد باشد معمولا این روش مورد استفاده قرار می گیرد. ریشه ی دندان در عصب کشی ترمیم می شود و تاجی بر روی دندان قرار داده می شود که بتواند فشارهای به وجود آمده را تحمل کند. عصب کشی در چندین جلسه انجام می شود. استفاده از تاج به ویژه بر روی دندان های جویدنی بسیار معمول است. با به کار بردن تاج می توان از دندان برای مدت طولانی مراقبت کرد و همچنین ظاهری زیبا به آن بخشید. روش های مطرح شده برای ترمیم شکستگی دندان هر کدام دارای مزیت ها و هزینه های مختلفی است و در بیشتر اوقات نوع شکستگی مشخص می کند که کدام روش می تواند تاثیر گذاری بهتری داشته باشد. زمانی که دندان بنا به هر دلیلی دچار شکستگی می شود بلافاصله اقدامات لازم برای ترمیم آن را انجام دهید زیرا در غیر این صورت آسیب به وجود آمده تشدید می یابد و ممکن است سبب ایجاد دردهای مزمن نیز گردد. هزینه ی درمان دندان های آسیب دیده که با گذر زمان تشدید یافته اند به مراتب بیشتر خواهد بود.