سندروم پاهای سنگین چیست؟

  شنبه، 08 خرداد 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
سندروم پاهای سنگین چیست؟
احساس سنگینی پاها بعد از ورزش امری طبیعی و مورد انتظار است. اما زمانی که بدون هیچ دلیل مشخصی احساس وزن، سفتی و خستگی در پاهای خود می‌کنید، ممکن است نشانه‌ای از بیماری باشد که روی رگ‌ها تأثیر می‌گذارد.

فعالیت های روزانه می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت ما داشته باشد. احساس خستگی پس از چند ساعت ایستادن عادی است. با این وجود اگر این احساس پایدار باشد، ممکن است به سندرم پاهای سنگین مبتلا باشید که شرایطی شایع تر از آن چیزی است که شاید فکرش را بکنید.سندرم پاهای سنگین ۲۰ تا ۳۰ درصد از جمعیت بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. این شرایط می تواند ۵۰ درصد از افرادی بالای ۵۰ سال را تحت تاثیر قرار دهد و در زنان نسبت به مردان پنج برابر شایع تر است. همچنین، سندرم پاهای سنگین در افراد چاق، آنهایی که کم تحرک هستند یا زمان زیادی را در حالت ایستاده سپری می کنند بیشتر شایع است.متاسفانه، در بسیاری از موارد، این مشکل سلامت به طور مستقیم با شغل و حرفه فرد مرتبط است. گذراندن چندین ساعت در حالت ایستاده یا نشسته می تواند اثر منفی بر سلامت کلی و سلامت پاهای شما داشته باشد.

سندرم پاهای سنگین چیست؟

به دلیل روند طبیعی پیری سلولی، اندازه دیواره سلول ها افزایش می یابد. این موجب می شود رگ های خونی که از سلول های زیادی تشکیل شده اند شکننده تر شده و کارایی کمتری داشته باشند.عملکرد سیاهرگ ها جمع آوری خون از سراسر بدن و برگرداندن آن به قلب است. در مورد سیستم سیاهرگی پاها، برای این که خون به سمت بالا و خلاف جهت گرانش زمین حرکت کند، سیاهرگ ها به دریچه های کوچکی مجهز هستند که از عقب رفتن خون پیشگیری می کنند و همچنین لایه عضلانی به پمپاژ خون کمک می کند.زمانی که ضعفی در بازگشت خون وجود داشته باشد، چه به دلیل نقص در پمپاژ یا به دلیل راکد ماندن خون، نخستین علائم ظاهر می شوند که ممکن است شامل سنگینی، خستگی و تورم در پاها باشند. این شرایط زمانی رخ می دهد که مایع از سیاهرگ ها به بافت ها نشت می کند.

در صورت تداوم این شرایط، به واسطه فشار بیش از حد بر دیواره های سیاهرگی، آنها توانایی خود برای حفظ خون در خود را از دست می دهند. این زمانی است که سیاهرگ های واریسی و بیماری عروقی رایج که به نام نارسایی مزمن سیاهرگی شناخته می شود، ظاهر می شوند.

دلایل سندروم پاهای سنگین

احساس سنگینی در پاها در اثر دلایل مختلفی از جمله اختلالات سیاهرگ ها ایجاد می شود و به ارزیابی و درمان توسط پزشک متخصص نیاز دارد.

بیماری واریس

در اثر بیماری واریس سیاهرگ ها بزرگ و متورم شده و به رنگ بنفش در می آیند. واریس در اثر ضعیف شدن دریچه های داخل سیاهرگ ها ایجاد می شود. تجمع خون و جریان ضعیف خون می تواند باعث ایجاد احساس سنگینی و خستگی در پاها شود.

 واریس پا

نارسایی مزمن وریدی (سیاهرگی)

جریان ضعیف خون که به ویژه در اثر عارضه نارسایی مزمن سیاهرگ ایجاد می شود، می تواند باعث ایجاد احساس سنگینی در پاها شود. در حالت عادی، سیاهرگ ها خون را از اندام های تحتانی به قلب باز می گردانند. انقباض ایجاد شده در پاها در زمان حرکت جهت مقابله با جاذبه به این روند کمک می کند. دریچه های داخل سیاهرگ ها از برگشت خون جلوگیری می کنند.

در عارضه نارسایی مزمن سیاهرگ، این دریچه ها به درستی عمل نمی کنند. در این حالت امکان دارد خون در پاها تجمع پیدا کند. در نتیجه احساس سنگینی در پاها ایجاد می شود.

40 درصد از افراد به نارسایی مزمن سیاهرگ دچار هستند. ورزش منظم می تواند از بروز این عارضه جلوگیری کند.

پزشک می تواند احساس سنگینی در پاها در اثر نارسایی مزمن سیاهرگ را تشخیص دهد. در صورت وجود این عارضه، درمان بر اساس علائم، وضعیت سلامتی و شدت عارضه انجام خواهد شد.

چاقی

در صورت وجود اضافه وزن، فشار بیشتری بر عضلات، مفاصل و تاندون ها پا وارد می شود. این فشار در زمان ایستادن برای مدت طولانی بیشتر می شود. همچنین در صورتی که چاقی در اثر عدم تحرک ایجاد شده باشد، ضعیف شدن جریان خون می تواند باعث ایجاد احساس خستگی و سنگینی در پاها شود.

پاهای سنگین در دوران بارداری

سنگینی پاها معمولا در دوران بارداری شایع است. که می تواند به دلیل وزن اضافی باشد که پاها باید تحمل کنند و تغییرات هورمونی که یک زن در حین بارداری متحمل می شود. تغییر سطح هورمون ممکن است باعث افزایش احتباس آب شود و در عین حال خاصیت ارتجاعی رگ ها را نیز کاهش دهد.

درمان های خانگی ممکن است به تسکین علائم کمک کنند. در بیشتر موارد ، این علائم پس از بارداری کم رنگ می شوند.

افرادی که باید توجه زیادی به سنگین بودن پاها داشته باشند شامل زنان بارداری هستند که:

  • اضافه وزن دارند.
  • سبک زندگی کم تحرکی داشته اند.
  • سابقه خانوادگی مشکلات وریدی دارند.
  • در حین بارداری به سختی کار می کنند.

بیماری سرخرگ محیطی

بیماری سرخرگ محیطی یک بیماری قلبی عروقی است که بر سیاهرگ ها و سرخرگ ها تأثیر می گذارد. با تجمع چربی در سرخرگ ها، خون نمی تواند در سیاهرگ ها به راحتی جریان پیدا کند و در نتیجه علائم این عارضه ایجاد می شود.

بروز بیماری سرخرگ محیطی در پاها شایع می باشد و می تواند منجر به آهسته شدن یا قطع شدن جزئی جریان خون در پاها شده و سبب ایجاد احساس سنگینی و خستگی در پاها شود. عوامل مؤثر در افزایش احتمال بروز این بیماری شامل مصرف سیگار، کلسترول و فشار خون بالا و دیابت می باشند.

سندرم پای بی قرار

سندرم پای بی قرار باعث بروز احساس لرزش غیر قابل کنترل، بی حسی و نیاز به حرکت در شخص می شود. علاوه بر بی قراری در بسیاری از افراد احساس سنگینی در پاها نیز ایجاد می شود.

معمولاً حرکت دادن پاها یا تغییر وضعیت بدن باعث تسکین موقتی علائم می شود..

علائم سندورم پاهای سنگین

افزون بر حس سنگینی در پا ، نشانه هایی هم هستند که گفتن آنها در تشخیص بهتر مشکل کمک می کند

  • خستگی یا بی حسی در پاها
  • سوزش و درد در یک یا هر دو پا
  • احساس سردی یا سوزن سوزن شدن در پاها
  • مشکل در راه رفتن یا ایستادن که با نزدیک شدن به ساعات پایانی روز تشدید می شود
  • ورم
  • رگهای عنکبوتی
  • تغییر رنگ در یک قسمت پا مثل رنگ پریدگی یا آبی رنگ شدن

راهکارهایی برای بهبود سندروم پاهای سنگین

خستگی پا ها یک علامت نسبتا رایج در بسیاری از مشکلات زمینه ای است. عواملی همچون زن بودن، اضافه وزن یا پیری می توانند خطر ابتلا به این علامت را افزایش دهند. علاوه بر این، افرادی که به مدت های طولانی نشسته یا می ایستند بیشتر به این علامت دچار می شوند. در ادامه راهکارهایی برای بهبود سنگینی پا ارائه می شود.

کم کردن وزن

در افراد با وزن اضافه می تواند اولین راه حل در رفع مشکل باشد. چاقی باعث ابتلا به واریس ودیابت می شود و در ضمن خطر ایجاد پلاک چربی در شریانها را بالا می برد

ترک سیگار

سیگاربا بسیاری از عوامل خطر منجر به سنگینی پا در ارتباط است. سیگار کشیدن به سیستم گردش خون آسیب می زند و ترک سیگار اثرات مثبتی در کم شدن یا جلوگیری از سنگینی پا دارد.

دوری از دوش آب گرم

استحمام با آب گرم باعث گشادی رگها و در نهایت عدم توانایی در برگرداندن خون به سمت قلب شود. قرار دادن پاها در آب در برخی افراد با حس سبکی و راحتی همراه است و در برخی موارد علایم سنگینی پا را تشدید می کند.

حفظ تعادل در فعالیت بدنی

داشتن فعالیت بدنی منظم برای سیستم گردش خون مفید است . دوچرخه سواری، شنا و پیاده روی می تواند به پمپاژ بهتر خون کمک کند . اما نباید ورزش بیش از حد توان بدنی باشد ورزش شدید می تواند آسیب های جدی را به دنبال داشته باشد .
بهتر است جانب تعادل و احتیاط در ورزش رعایت شود.

کم کردن نمک

برای کاهش میزان ورم توصیه به کاهش مقدار نمک مصرفی است . اینکار حس سنگینی پاها را کم می کند.

جوراب واریس

پوشیدن جوراب واریس می تواند حس سنگینی پاها را کم کند. بخصوص برای افراد با مشاغل ایستاده این جورابها خیلی خوب اثر می کنند.

تغییر وضعیت

یک شکل یکجا ننشینید و یا نایستید . تغییر وضعیت به گردش خون کمک می کند. برای اینکار می توانید نرمشهای ساده ایی را یاد بگیرید که به گردش خون سالم در پاها کمک می کند. یکی از روش های درمان واریس ، درمان واریس با ورزش است. حتما سعی کنید روزانه ورزش های مخصوص پیشگیری از واریس را انجام دهید.

بالا گذاشتن پاها

وقتی پاها بالاتر از سطح قلب قرار می گیرند ( بین ۱۲ تا ۲۵ سانتی متر بالاتر از سطح بدن) به گردش خون به سمت قلب کمک می شود و احساس فشار و خستگی پاها بهبود می یابد.

تکان دادن انگشتان پا

حرکت انگشتان پا در زمانیکه برای مثال در سمیناری نشسته اید و امکان حرکت و جابجایی نیست باعث جریان بهتر خون در پا می شود .

با توجه به مطالب فوق تیم سلامت ساعد نیوز در صدد آن است که مطالبی در مورد سندروم پاهای سنگین و نکات مهم در مورد آن ارائه دهد . با ما همراه باشید .


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها