درست مثل دندان های شیری، دندان های دائمی نیز در خطر لق شدن قرار دارند. لق شدن دندان برای هیچ کس جالب نیست و می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی باشد. خبر خوب این است که همه ی دندان های لق قرار نیست که بیفتند یا کشیده شوند. خوشبختانه در بعضی موارد می توان دندان دائمی لق شده را دوباره سفت کرد و دندان طبیعی را حفظ نمود. دلایل متعددی برای لق شدن دندان های دائمی وجود دارد. دندان قروچه، بیماری لثه، تغذیه نامناسب، تروما، پوکی استخوان، پوسیدگی دندان و بهداشت ضعیف دهان و دندان بیشترین تاثیر را در لق شدن دندان ها دارند. اما رایج ترین علت لق شدن دندان ناشی از ضربه به دهان و بیماری لثه می باشد.
علل لق شدن دندان ها
شرایط متعددی در خصوص بهداشت دهان و دندان وجود دارد که هر کدام می تواند منجر به لق شدن دندان ها گردد.
بیماری لثه
بیماری های پریودنتال (التهاب لثه) نه تنها لثه ها را درگیر می کند، بلکه استخوان های اطراف دندان ها را نیز تحت تأثیر قرار می دهد، استخوان ها در حمایت از دندان های ما نقش مؤثری ایفا می کنند. بیماری های مربوط به لثه ها، یکی از شایع ترین علل شل شدن دندان ها و انحراف آن ها می باشد. این فرایند از آنجایی شروع می شود که پلاک های میکروبی موجود بر روی دندان ها، در اطراف لثه ها سخت تر شده و تبدیل به جرم های دندانی می شوند. جرم های دندانی به دلیل مسواک نزدن کافی و استفاده نکردن از نخ دندان ایجاد می شوند. هنگامی که جرم های دندانی شکل می گیرند، پلاک های میکروبی بیشتری بر روی آن ها رسوب خواهند کرد که شامل سموم باکتریایی نیز می باشد. در نتیجه لثه ها ملتهب گشته، دچار خونریزی شده و تحلیل می روند. تحلیل لثه می تواند باعث عمیق تر شدن شکاف لثه در اطراف دندان شود، این امر باعث می شود باکتری ها و سموم آن ها در عمق شکاف لثه ها نفوذ پیدا کنند. این امر می تواند باعث ضعیف شدن بافت استخوان و بافت همبند اطراف دندان ها شود، این بافت ها دندان را محکم در جای خود نگه می دارند.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری
سطح بالای پروژسترون و استروژن در دوران بارداری می تواند لیگامان و استخوان های اطراف دندان های شما را شل کند، در نتیجه ممکن است دندان ها لق شوند. خوشبختانه، معمولاً این حالت موقتی است و منجر به از دست رفتن دندان ها نمی شود، مگر آنکه عوارض دیگری مانند بیماری های لثه نیز گریبان گیر مادر شده باشد. زمان را از دست ندهید، اگر در دوران بارداری دچار لقی دندان شدید، با پزشک خود به مشورت بپردازید.
پوکی استخوان
مردان و زنان ممکن است به بیماری پوکی استخوان مبتلا گردند، در این بیماری تراکم استخوان ها کاهش یافته و بیمار در معرض شکستگی های استخوانی قرار می گیرد. زمانی که تراکم استخوان های اطراف دندان ها کاهش یابد، ممکن است دندان ها شل گردند. به گفته موسسه ملی بهداشت امریکا، زنان مبتلا به پوکی استخوان نسبت به زنان سالم، سه برابر بیشتر دچار لقی دندان می شوند. توصیه می شود در خصوص داروهای مصرفی خود در خصوص پوکی استخوان با پزشک خود به مشورت بپردازید. احتمال آن کم است، اما برخی از داروهای ضد پوکی استخوان می تواند با برخی از درمان های دندان پزشکی تداخل داشته باشند. ممکن است این داروها شرایطی را ایجاد کنند که به آن” استئونکروز” می گویند، که می تواند به شل شدن دندان ها منجر گردد.
نیروهای ناشی از ضربه
اگر نیروی زیادی بر دندان ها وارد شود، لیگامان ها (رباط ها) و بافت های همبند اطراف دندان ها که دندان را در جایگاه خود تثبیت می کنند، ممکن است دچار کشیدگی شوند. زمانی که لیگامان ها کشیده شوند، ممکن است دندان افراد لق شود. این اتفاق می تواند در اثر مواردی همچون دندان قروچه مداوم در شب، قفل شدن فک و یا تراز نبودن دندان ها، ایجاد شود. ضربه به دهان در اثر سقوط و یا تصادفات نیز، می تواند به رباط ها و استخوان های اطراف دندان ها آسیب برساند. هر گونه آسیب به ناحیه دهان خود را یک اورژانس دندانپزشکی در نظر بگیرید و به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
لق شدن دندان ها در اثر سن
کودکان معمولاً اولین دندان های خود را در حدود یک سالگی به دست می آورند و بین ۴ الی ۶ سالگی با لق شدن دندان شیری خود، آنها را از دست می دهند. با این حال، در موارد نادر، ممکن است نوزادان و یا کودکان نو پا ، دندان های جدید خود را از دست بدهند. در این صورت، باید به پزشک خود مراجعه نمایید.لق شدن دندان کودکان و نوزادان می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد.
علایم هشدار
اولین نشانه هایی که باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود، خونریزی های مکرر و درد لثه ها هنگام مسواک زدن است. بعضی از بیماران، مدت های طولانی دچار خونریزی لثه هستند، اما تا پیش از بروز درد یا آبسه بهدندان پزشک مراجعه نمی کنند.در مورد قرمزی و انقباض لثه ها نیز باید درمان مناسب انجام شود.استعمال دخانیات نیز علاوه بر عفونت لثه ها، می تواند نخستین علایم هشدار مانند خونریزی لثه را پنهان کند.عفونت لثه ها، بیماری موذی است که علایم آن واقعاً ناراحت کننده و دردناک است، اما زمانی بروز می کند که بیماری تا حد زیادی پیشرفت کرده است.
راههای پیشگیری از لق شدن دندان در بزرگسالی :
دندانهای لق همیشه قابل پیشگیری نیستند ، اما فرد می تواند برای کاهش خطر گام بردارد. نکاتی درباره سلامتی دندان و لثه شامل موارد زیر است:
- روزانه دو بار مسواک بزنید
- نخ دندان یک بار در روز
- خودداری از سیگار کشیدن
- معاینات دندانپزشکی هر چند وقت یکبار توصیه می شود
- پوشیدن یک محافظ دهان مناسب هنگام ورزش
- پوشیدن محافظ دندان ، هنگام دندان قروچه در شب
- برای کمک به جلوگیری از پوکی استخوان از پزشک در مورد مکمل کلسیم و ویتامین D سؤال کنید.
- نگه داشتن دیابت تحت کنترل، دیابت یک عامل خطر برای بیماری های لثه است.
- آگاهی از داروهایی که ممکن است روی دندانها تأثیر بگذارد.