به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ارزهای مجازی دیجیتال در ماه های اخیر به لحاظ استفاده از فناوری های نوین مورد توجه مسؤولان بانکی و ارتباطی کشور قرار گرفته اند. در صدر ارزهای دیجیتال، بیت کوین قرار دارد که از افراد معمولی با مصرف برق خانگی تا شرکت هایی با مصرف برق صنعتی را به خود مشغول کرده است؛ با یک جست وجو در فضای اینترنت می توان به سایت هایی رسید که نسبت به فروش دستگاه های استخراج ارز با عنوان ماینر و خرید و فروش ارز دیجیتالی اقدام می کنند.
ارز دیجیتال یا Cryptocurrency یک فرم از پول الکترونیکی است که به منظور امنیت بیش تر، حذف واسطه ها و ناشناس بودن طراحی شد. ارزهای دیجیتال از یک فناوری غیرمتمرکز استفاده می کنند که به کاربران امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون نیاز به ثبت نام یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسطه می دهند. یعنی برای انتقال این ارز نیازی به بانک نیست و افراد می توانند مستقیماً این ارزها را به یکدیگر منتقل کنند.
اکثر ارزهای دیجیتال روی پایگاه داده توزیع شده ای به نام بلاک چین اجرا می شوند و بیش تر واحدهای اصلی آن توسط یک فرآیند به نام استخراج یا ماین تولید می شوند. نخستین و معروف ترین ارز دیجیتال، بیت کوین است که در سال ۲۰۰۹ ایجاد شد.
بیت کوین و طلا، به عنوان واحد های ارزش کمیابی که در سطح جهان در دسترس هستند، از لحاظ بنیادی مشابه اند. ولی مشکلات عرضه طلا در این اواخر، تفاوت های مهمی را بین این دو دارایی نشان داد. چالش های اخیر بازار طلا، برتری خاص بیت کوین را نسبت به این فلز ارزشمند مشخص می کند. بیت کوین به زنجیره های ضعیف تامین فیزیکی متکی نیست و در سطح جهان در دسترس است.
کوین بیس در مقاله ای که در وبلاگ رسمی خود منتشر کرده، اثبات کرده است که چرا بازار بیت کوین نسبت به طلا برتری دارد.
کرونا و اختلال در زنجیره تامین کالاها
با گسترش بیماری کووید-۱۹ در سرتاسر جهان، بسیاری از زنجیره های تامین که نیاز به روندهای فیزیکی گسترده دارند، با اختلال مواجه شده اند. در این میان طلا نیز از آسیب مصون نمانده است و تامین و نقل و انتقال آن به شدت با مشکل مواجه شده است.
ال ای تایمز (LA Times) در ۲۴ مارس (۵ فروردین) مدعی شد:
بازار طلا در نیویورک با فشاری تاریخی رو به رو است؛ زیرا در زمانی که سرمایه گذاران به این فلز به عنوان پناه گاهی امن روی آورده اند، همه گیری جهانی کرونا مسیر های تجارت فیزیکی را متوقف کرده است.
در حالی که اکثر صنایع از جمله خطوط هوایی، پالایشگاه ها و مراکز توزیع با بحران ناشی از ویروس کرونا دست وپنجه نرم می کنند، بازار های طلا نیز به شدت با مشکل مواجه شده اند. وال استریت ژورنال نیز در این باره می گوید:
با همه گیری ویروس کرونا، سرمایه گذاران و بانک داران با کمبود شدید شمش و سکه طلا مواجه شده اند. فروشندگان ذخیره طلای خود را تمام کرده اند یا برای مدت زمانی تعطیل شده اند.
در روز های اخیر، قیمت جهانی طلا در نتیجه ی عملکرد ضعیف زنجیره های تامین، به طور مداوم منقطع بوده است و در برخی از ساعات روز قیمتی برای طلا گزارش نمی شود. رویترز در این باره نوشت:
با ادامه تعطیلی زنجیره ها و مسیر های تامین و کاهش معاملات بانک ها و کار گزارانی که نسبت به شکاف قیمت محتاط هستند، هزینه پریمیوم طلا در گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو (CME) نسبت به مبادلات نقدی طلای لندن، در روز ۷ آوریل (۱۹ فروردین) به شدت افزایش یافت.
هزینه پریمیوم به درصدی که توسط فروشنده به ارزش ذاتی طلا افزوده می شود، می گویند.
منحنی جهانی ویروس کرونا مسطح شده و اوضاع در حال بهتر شدن است. خوشبختانه بی ثباتی بازار موقتی است. در این شرایط، تمایزات بیت کوین و طلا مورد توجه قرار گرفته است
سردرگمی در وضعیت قیمت و زنجیره تامین طلا باعث شده است که در این اواخر، شمش های طلا فاصله ی ۱۱٬۰۰۰ مایلی تا نیویورک را با پرواز طی می کنند تا فشار وارده بر زنجیره تامین کاهش یابد. با وجود اینکه فعالیت تصفیه کنندگان طلا، معدن کاران و زنجیره های تامین طلا مختل شده است، پروتکل هسته ی بیت کوین همچنان به عملکردی که برایش طراحی شده است، ادامه می دهد. به طور متوسط، همچنان در هر ده دقیقه ۶.۲۵ واحد بیت کوین به ماینر ها تعلق می گیرد و شبکه ی بیت کوین به مرز ۲۱ میلیونی خود نزدیک تر می شود. با وقوع سومین هاوینگ بیت کوین که در می ۲۰۲۰ (اردیبهشت ۹۹) رخ داد، کمیابی بیت کوین بیشتر شد و حالا شاخص انباشت به جریان آن تقریبا با طلا برابر است، در حالیکه دسترسی به آن بسیار آسان تر از طلاست.
هم اکنون، نرخ عرضه ی بیت کوین های جدید حدوداً برابر ۱.۷ درصد به ازای هر سال است. در شرایطی که کار معدنچیان طلا متوقف شده است، طبق برآوردها از نرخ هش شبکه بیت کوین (هش ریت) در روز های اخیر، اکو سیستم جهانی استخراج بیت کوین منعطف به نظر می رسد و بدون هیچ مشکلی به فعالیت خود ادامه می دهد. براساس اطلاعات کوین متریکس (CoinMetrics)، در تاریخ ۳۰ آوریل (۱۱ اردیبهشت)، نرخ هش بیت کوین به حدود ۱۱۵ میلیون ترا هش بر ثانیه (TH/S) رسید که نزدیک به بیشترین سطح تاریخی نرخ هش این شبکه است.
قيمت بيت كوين نيز طی نوسانات اخير بازار، منعطف بوده است. به لحاظ بازدهی در سال ۲۰۲۰، بیت کوین اگر چه به طور قابل توجهی بی ثبات بوده ولی در حال حاضر از طلا و S&P500 عملکرد بهتری داشته است. بازده بیت کوین، طلا و S&P500 از ابتدای سال تا ۱۳ می (۲۴ اردیبهشت)، به ترتیب ۴۱+ درصد، ۱۲+ درصد و ۱۱- درصد است.
تولید طلا و بیت کوین از لحاظ شفافیت هزینه ی تولید نیز با یکدیگر متفاوت هستند. با وجود اینکه هزینه های انرژی لازم برای استخراج و پالایش طلا مبهم و در عین حال گزاف بوده و محاسبه ی آن در مقیاس اقتصاد کلان دشوار است، هزینه ی انرژی لازم برای استخراج بیت کوین نسبتاً شفاف است و می توان به راحتی آن را محاسبه کرد. دانشگاه کمبریج، با استفاده از شاخصی برای تخمین مصرف انرژی بیت کوین و با در نظر گرفتن عواملی چون هش ریت استخراج، بهره وری تجهیزات ماینینگ و هزینه ی متوسط برق، این امر را به طور واقع بینانه ای بررسی کرده است.
علاوه بر این و با در نظر گرفتن بازار جهانی، بیت کوین شاهدی از یک روش انتقال جهانی و یکپارچه است. این ارز با ارائه جفت ارزهای معاملاتی با دلار آمریکا در هفت صرافی جهانی، به گونه ای عمل کرده است که قیمت آن در تمام این صرافی ها تقریبا به طور کامل بر هم منطبق بوده است. تنها مورد غیر عادی، صرافی بیتمکس (Bitmex) بود که قیمت بیت کوین را به طور موقت حدود ۵۰۰ دلار پایین تر از دیگر صرافی ها نشان می داد و به سرعت به برابری با سایرین رسید.