به هم ساییدن و فشار دادن دندان ها به هم به صورت ارادی یا غیرارادی را بروکسیم یا دندان قروچه می گویند .بروکسیم ،دندان ها را خم یا خرد می کند، اکثر مردم نمی دانند که این کار را انجام می دهند چرا که برخی افراد دندان هایشان را فقط در طول خواب بهم می سایند که این مورد را "بروکسیم شبانه" یا "بروکسیم در طول خواب" می نامند ، دیگران نیز دندان های خود را در طول روز دچار سایش می کنند، اینگونه تصور می شود که اینکار مربوط به استرس یا اضطراب میباشد.
استرس می تواند به دلایل بسیاری رخ دهد، از جمله وقایع غم انگیز و دردناک مانند مرگ یک دوست و یا از دست دادن یک شغل ؛ همچنین می تواند از وقایع شاد مانند کار جدید یا تولد یک کودک نیز رخ دهد
علت دندان قروچه چه چیزی است؟
علت دندان قروچه هنوز نامشخص است، اما ممکن است چندین عامل در ایجاد آن دخیل باشند. در کودکان، سایش دندان معمولا پس از اولین دندان و بار دیگر هنگامی که دندان دائمی ظاهر می شود، اتفاق می افتد و معمولا هنگامی که دندان های دائمی به طور کامل در می آیند، متوقف می شود. سایش و فشردن معمولا در زمان استرس، هنگام خشم، نگرانی و تمرکز اتفاق می افتد. تحقیقات نشان داده است که فعالیت مغز و ضربان قلب ممکن است قبل از یک دوره دندان قروچه افزایش یابد، که نشان می دهد سیستم عصبی مرکزی (CNS) نقش مهمی در این اتفاق دارد.دلیل دندان قروچه هنوز نامشخص است، اما ممکن است چندین عامل در ایجاد آن دخیل باشند.دندان قروچه ممکن است با یک ناهنجاری غیر طبیعی مرتبط باشد:یک از این اختلالات این است که دندان ها هنگام بسته شدن فک، درست به یکدیگر نرسند. اگر دندان های بالا و پایین به درستی به یکدیگر نرسند، بیمار مبتلا به اختلال جفت شدن (Occlusal) است. با این حال، طبق آکادمی پزشکی دهان آمریکا (AAOM)، تحقیقات علمی ارتباط این اختلال با آن را ثابت نکرده اند.
گرفتگی عضلات: در برخی افراد، عضلات صورت در طول خواب دچار گرفتگی می شود.
اختلالات دندان و فک: داشتن دندان هایی که افتاده اند یا کشیده شده اند نیز از جمله اختلالاتی است که می تواند باعث آن شود و آزردگی ناشی از آن می تواند یک عامل باشد.
دارو ها: دندان قروچه می تواند اثر جانبی داروهای خاص، از جمله برخی از داروهای ضد افسردگی و آنتی سایکوتیک و آمفتامین باشد.
بیماری ها: بیماری های اعصاب مانند بیماری هانتینگتون یا بیماری پارکینسون نیز می تواند باعث ایجاد آن شود.
علائم بروز دندان قروچه:
در صورت داشتن علائم زیر، ممکن است شما در معرض بروز دندان قروچه باشید.
- دردهای شدید و طولانی مدت در فک و صورت
- انقباض عضلات فک
- سردرد و گوش درد
- خراب شدن دندان های پرشده
- شکستن یا خراب شدن دندان های سالم
- لق شدن دندان ها
- تورم و خونریزی لثه ها
- متورم شدن فک پایین
- حساسیت دندان ها به گرما و سرما
- صدای زیاد به هم ساییدن دندان ها در طول شب که اطرافیان متوجه آن می شوند
دندان قروچه در دراز مدت چه اثری خواهد گذاشت؟
غالباً دندان قروچه قابل درمان است و آسیب های بعدی به دندان ها با یادگیری تکنیک های مقابله با استرس قابل پیشگیری است. فرد با روش های گوناگونی همچون مشاوره و تراپی، ورزش و انجام روش های مدیتیشن می تواند سطح اضطراب و نگرانی های زندگی را کم کند. حتی بعد از درمان کامل دندان قروچه فرد باید مرتب توسط دندان پزشک معاینه شود. پزشک نشانه های بروز دوباره ی این مشکل را پیش از اینکه فرد متوجه شود، شناسایی می کند.