التهاب روده چیست؟

  شنبه، 11 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 4 دقیقه
التهاب روده چیست؟
ورم روده عبارتی است که برای یک مجموعه از بیماری‌هایی که باعث بروز التهاب و تورم، قرمزی و گاهی اوقات درد در دستگاه گوارش می‌شوند به کار برده می‌شود. شایع ترین نوع ورم روده کولیت اولسراتیو و بیماری کرون است که علائم و نشانه‌های مشابهی از قبیل اسهال و درد شکمی و تب را به وجود می‌آورد.

بیماری التهابی روده یا التهاب مزمن دستگاه گوارش یکی از بیماری هایی است که متخصص گوارش درمان می کند. التهاب روده ای (IBD: Inflammatory Bowel Disease) یک بیماری است که در آن به دلایلی مختلف، روده ها دچار التهاب می شوند. این بیماری گاهی در طول زمان شدید شده و یا بهبود می یابد. گاهی هم این بیماری مدتی خاموش می ماند.

بیماری التهابی روده یا IBD به گروهی از بیماری ها گفته می شود که سبب التهاب جدار روده بزرگ و روده باریک می گردند. شایع ترین این بیماری ها عبارت اند از: بیماری کولیت زخمی و بیماری کرون.

برای آنکه تصمیم بگیرید درمان التهاب روده چیست باید ابتدا علائم التهاب روده ای را بشناسید. در ادامه با رایج ترین نشانه های التهاب روده ای آشنا می شوید.

علل بروز ورم روده چیست؟

محققان به طور صحیح نمی دانند که علت اصلی بیماری ورم روده چیست. این احتمال وجود دارد که سیستم ایمنی بدن باعث بروز بیماری التهابی روده شود. معمولا سیستم ایمنی از بدن در برابر عفونت های حاصل از باکتری یا ویروس محافظت می کند. پس از آنکه عفونت از بین رفت آن قسمت از سیستم ایمنی به حالت خاموش در می آید تا دوباره در صورت لزوم فعال شود. اما در افرادی که دچار ورم روده هستند ممکن است سیستم ایمنی بدن به یک باکتری معمولی در دستگاه گوارش بیش از حد واکنش نشان دهد. به محض آن که سیستم ایمنی بدن فعال شد در زمانی که باید خاموش شود غیر فعال نخواهد شد. این امر با گذر زمان باعث بروز التهاب می شود و به دستگاه گوارش آسیب می رساند. اگرچه محققان نمی دانند علت بروز ورم روده چیست تحقیقات نشان داده که ریسک بیماری بروز بیماری ورم روده در زنانی که از داروهای آنتی بیوتیک، قرص ضد بارداری یا داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل آسپرین یا ایبوپروفن استفاده می کنند بیشتر است. استرس باعث بروز بیماری ورم روده نمی شود اما می تواند باعث بدتر شدن علائم و نشانه های آن شود.

بیماری التهابی روده چگونه زنان را درگیر می کند؟

بیماری ورم روده به اشکال خاصی زنان را درگیر می کند و می تواند باعث بروز موارد زیر شود:

  • در زنانی که دچار ورم روده هستند احتمال آن که دچار علائم و نشانه های پیش از قاعدگی از قبیل سردرد و درد حاصل از پریود شوند وجود دارد. اسهال، درد شکمی و سایر علائم و نشانه های ورم روده می تواند قبل و در دوران پریود بدتر شود. شما باید همه علائم و نشانه هایی که دارید را ثبت کنید تا بتوانید با پزشک خود در خصوص نحوه کنترل آن ها صحبت کنید.
  • ریسک بروز کم خونی ناشی از فقر آهن در زنانی که دچار ورم روده هستند در مقایسه با زنانی که این اختلال در آن وجود ندارد بیشتر است. اگر شما دچار بیماری روده هستید بدن نمی تواند به خوبی به جذب آهن بپردازد و ریسک بروز خونریزی در دستگاه گوارش افزایش خواهد یافت.
  • در هنگام شعله ور شدن علائم و نشانه های بیماری ورم روده شما برای باردار شدن دچار مشکل خواهید شد.

بیماری التهابی روده

انواع مختلف بیماری های التهابی روده شامل چه مواردی است؟

شایع ترین بیماری های التهابی روده کولیت اولسراتیو و بیماری کرون است. این بیماری ها شبیه هم هستند اما بر نقاط مختلفی از دستگاه گوارش تاثیر می گذارند.

  • بیماری کولیت اولسراتیو بر روده بزرگ و رکتوم تاثیر می گذارد. این بیماری باعث بروز تورم و زخم های باز کوچک روی سطح دیواره روده بزرگ یا رکتوم می شود. زخم های ایجاد شده می توانند باعث خونریزی و عفونت شوند. در این بیماری در روده بزرگ و رکتوم آسیب های ممتد به جای آسیب دیدگی های منقطع به وجود می آید.
  • بیماری کرون می تواند هر نقطه از دستگاه گوارش را از ناحیه دهان تا مقعد درگیر کند. التهاب حاصل از بیماری کرون اغلب در نقاط مختلف دستگاه گوارش از قبیل معده یا روده به وجود می آید. در این بیماری بافت های کنار نواحی ملتهب سالم هستند و برخی از نقاط آن آسیب دیده است.

مشکلات و عوارض التهاب روده (IBD)

بیماری التهاب روده می تواند با مشکلات جدی در سلامتی روده ها همراه باشد:

  • خون ریزی فراوان از زخم ها (اولسرها)ی روده ای؛
  • سوراخ شدگی یا پارگی روده؛
  • تنگ شدن روده (stricture) و مسدود شدن روده، که در بیماری کرون دیده می شود؛
  • فیستول (مجرای خروجی ناهنجار) و بیماری های اطراف مقعد (بیماری هایی که بافت اطراف مقعد را درگیر می کند)؛ این مشکل بیشتر در بیماری کرون دیده می شود تا در کولیت اولسراتیو؛
  • روده ی متسع سمی (مگاکولون سمی) که به اتساع بیش از اندازه ی روده ی بزرگ گفته می شود که می تواند زندگی فرد را تهدید کند. این حالت بیشتر در کولیت اولسراتیو دیده می شود تا در بیماری کرون؛
  • سوءِتغذیه.

بیماری های التهابی روده، به خصوص کولیت اولسراتیو، خطر ابتلا به سرطان روده ی بزرگ را افزایش می دهند. IBD همچنین می تواند روی دیگر اندام بدن اثر بگذارد؛ برای مثال، فرد مبتلا به بیماری های التهاب روده ممکن است دچار التهاب مفاصل (آرتریت)، مشکلات پوستی، التهاب چشم، اختلالات و بیماری های کلیوی و کبد یا از دست دادن بافت استخوانی شود. مشکلات مفصلی، چشمی و پوستی اغلب در کنار یکدیگر بروز پیدا می کنند.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر