180 گونه قارچ مختلف در پاها وجود دارند
پاشنه و انگشتان پا بیشترین انواع قارچ را در خود جای داده اند.پژوهشگران دریافتند که حدود 40 گونه قارچ مختلف روی ناخن های پا، 60 گونه بین انگشتان و 80 گونه در انتهای پاشنه ی پا به طور متراکم قرار گرفته اند.جولی سگر، متخصص ژنتیک و یکی از اعضای این گروه از مۆسسه ی ملی تحقیقات ژنوم انسانی در مریلند می گوید که این موجودات زنده ی کوچک نشان داده اند که در سرتاسر پوست انسان قرار دارند، اما تنها پاها می توانند چنین تنوع گروهی از مهاجران را با خود حمل کنند.این مطالعه، نخستین سرشماری از تعداد قارچ های موجود روی پوست است.با کمک شناسایی تفاوت های بین قارچ های سالم و ناسالم می توان روزی به درمان هایی برای پاهای ورزشکاران یا عفونت های ناخن دست یافت.
پاها بیشترین تنوع قارچی را دربردارند، زیرا پاها از سایر قسمت های بدن سردتر هستند و قارچ ها نیز گرما را دوست ندارندمارتین بلسر، پزشک و میکروبیولوژیستی از دانشکده پزشکی نیویورک می گوید: این مطالعه توجه مردم را به خود جلب کرده است، چرا که پژوهشگران عموما روی هم نشینان باکتریایی ما متمرکز شده اند نه هم نشینان قارچی
هایدی کنگ، متخصص پوست از مرکز ملی سرطان در مریلند و عضوی از این گروه بیان می کند که بر خلاف باکتری ها، رشد قارچ ها در محیط آزمایشگاه دشوار است. کشت قارچ از یک ناخن عفونی ممکن است هفته ها به طول انجامد.کنگ، سگر و همکاران آن ها به جای افزایش میکروب های مختلف پوست از طریق رشد آن در آزمایشگاه، به سراغ دی ان ای قارچی رفته اند.
بهنوشته تارنمای انجمن فیزیک، این گروه از 13 قسمت پوست (به علاوه ناخن های پا) 10 داوطلب سالم با کمک سنبه جراحی نمونه گیری به عمل آوردند و دی ان ای موجود در آن ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند تا گونه های قارچی را که در آن جا زندگی می کنند، پیدا کنند.این پژوهشگران با استفاده از برچسب های مولکولی که تنها به دی ان ای قارچی می چسبند، توانستند نمونه ی مورد نظر خود را از میان مواد ژنتیکی سایر موجودات زنده نظیر باکتری ها، ویروس ها و غیره جدا کنند.
در همه نواحی به جز پاها یک گونه ی قارچی به نام مالاسزیا (Malassezia) تمایل دارد بر گونه های مختلف دیگری که در نواحی نظیر پیشانی، چین پشت گوش یا ساعد هستند، غالب شود.با این وجود پاها بیشترین تنوع قارچی را دربردارند، زیرا پاها از سایر قسمت های بدن سردتر هستند و قارچ ها نیز گرما را دوست ندارند.قارچ ها هم چنین با سطوح قارچ پسندی مانند جوراب های عرقی و کف اتاق های رختکن مالش پیدا می کنند.
علائم عفونت قارچی لای انگشتان پا
این عفونت بیشتر لای انگشتان چهارم و پنجم پاها ایجاد می شود و باعث بروز علائم زیر می شود :
- سوزش ، خارش و ترک دار شدن پوست ناحیه مبتلا
- پوسته پوسته شدن ، سفید شدن و مرطوب شدن پوست ناحیه مبتلا
گاهی اوقات عفونت به کف پا و یا روی پا هم گسترش پیدا نموده و ممکن است ناخن ها را هم مبتلا سازد .
در این مواقع ناخن ها زرد رنگ ضخیم و شکننده می شوند.
افرادی که دچار عفونت قارچی لای انگشتان پا هستند مستعد ابتلا به عفونت های قارچی در سایر نقاط بدن مثل کشاله ران نیز می باشند .
نحوه درمان عفونت قارچی لای انگشتان پا
موارد ساده و خفیف عفونت قارچی لای انگشتان پا را می توان با کرم ها یا پمادهای ضد قارچ کلوتریمازول درمان نمود .پوست باید تمیز و خشک نگه داشته شود اگر تاول هایی بر روی پوست وجود دارد پزشک ممکن است توصیه نماید که قبل از استفاده از کرم ضد قارچ ، پاها چند دقیقه در آب خیس بخورند .عفونت های شدیدتر قارچی نیاز به تجویز داروهای ضد قارچ خوراکی دارند که ممکن است دارای عوارض جانبی هم باشند .برای کنترل و پیشگیری از عفونت قارچی لایه انگشتان پا اهمیت زیادی دارد که پاها را به طور روزانه شسته ، تمیز نموده و خشک نمایید به خصوص لای انگشتان پا .باید از جوراب های نخی استفاده شود و آنها را به طور مرتب باید عوض نمود .در آب و هوای گرم باید از کفش های صندل استفاده شود .از پوشیدن کفشهای تنگ خودداری نمایید در خانه پابرهنه نباشید .
فاکتورهای بالا رفتن ریسک عفونت و قارچ انگشتان پا
زمینه ژنتیکی
فاکتور ژنتیک نقش مهمی رادر بروز قارچ های عفونی دارد، اگر این مشکل در خانواده تان رایج است شما هم ممکن است در معرض ان قرار بگیرید.
آماس پوست
آماس پوست شرایطی است که پوست خارش می گیرد و وقتی می خارانید بیشتر می شود و بیشتر در معرض عفونت های قارچی قرار میگیرد.
تعرق زیاد
افراد بسیاری هستندکه به علت داشتن غدد فعال عرق زیاد می کنند عرق زیاد خطر ابتلا به قارچهای انگشتی را بالا میبرددر بسیاری از مواقع علت تعرق زیاد ناشناخته می ماند اما شرایطی مثل یائسگی ،بیماری قلب، عصبانیت، سرطان و تیروئید بالا تعرق رازیاد میکند.
سیستم ایمنی ضعیف
بیماری های جدی مثل ایدز ایمنی بدن را ضعیف می کند و فرد بیشتر در معرض آسیب های همچون قارچ انگشتان پا قرار می گیرد.
مشکلات گردش خون
اگر مشکل در گردش خون پا داریدکه ممکن است بدلیل دیابت گرفتگی عروق باشد بیشتر در معرض قارچ انگشتی قرار می گیرید
ورزش های خاص
ورزش هایی مثل شنا دو که باعث می شود در محیط های مرطوب باشید شانس قارچ های انگشتی را بالا میبرد
نوع کفشی که می پوشید
افرادی که برای مدت طولانی کفش میپوشند بدون اینکه تهویه صورت گیردمثل بوتین و چکمه بیشتر در معرض ابتلا به قارچ انگشتان پا هستند.
توصیه هایی برای درمان قارچ انگشتان پا
کرم و پودر های ضد قارچی که در فروشگاه ها قابل دسترس است و همین طور مالیدن محصولات طبیعی مثل سیر و روغن درخت چای روی موضع که اگر با این روش های پیشنهادی بعد از 2 تا 4 هفته خوب نشد باید به پزشک مراجعه کنید.