به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هنردرمانی شیوه ای از درمان است که به مدد آن، فرد وارد فرایند خلق اثر هنری می شود و ضمن این تجربه ی تازه، از نظر جسمی، روحی و عاطفی بهبود می یابد. با ورود به فرایند خلاق تولید اثر هنری، فرد شروع به ابراز ابعاد هنرمندانه ی خود می کند و از این طریق می تواند رفتارها و احساساتش را تحت کنترل درآورد، از استرس ها بکاهد و خودآگاهی و عزت نفسش را بهبود ببخشد.برای استفاده از هنردرمانی نباید حتما استعداد هنری زیادی داشته باشید. کافی ست تا به کمک هنر احساسات و درونیات فروخورده ی خود را ابراز کنید. در این فرایند، متخصصان و افراد حرفه ای می توانند شما را هدایت و پیام های پنهان در آثارتان را معنا کنند.
همه می توانند از هنردرمانی استفاده کنند. با وجود درمان های مختلفی که برای رفع انواع مشکلات روانی و جسمانی کشف و طرح شده است، هنردرمانی چیز دیگری است.
تفاوت عمده هنردرمانی با سایر روش ها در این است که به ما امکان ابراز احساسات و برقراری ارتباط با محیط اطراف مان را با روشی به جز استفاده از کلمات و جمله ها میسر می کند. کلمات و عبارات محدود هستند و نمی توانند حق مطلب را در ارتباطات به طور تمام و کمال ادا کنند.
هر چند بیشتر از قالب های سنتی هنر مانند نقاشی، طراحی، عکاسی، مجسمه سازی و… در هنردرمانی استفاده می شود اما امکان استفاده از سایر شکل های هنر مانند هنرهای اجرایی و… نیز راهی مناسب برای ابراز درونیات افراد است. درواقع، دنیای هنر بسیار گسترده است
هنر درمانی برای سالمندان چطور کار می کند؟
در بسیاری از جلسات هنر درمانی، تمرکز روی تجربه و احساس درونی فرد است، عواطف، ادراک و تخیل. در حالی که هنر درمانی شامل یادگیری مهارت ها و تکنیک های هنری است، تاکید به طور کلی روی خلق تصویری است که از درون فرد می آید، به جای آنکه چیزی کشیده یا خلق شود که فرد در دنیای بیرون می بیند. بنابراین، در حالی که در کلاس های سنتی هنر از هنرجو خواسته می شود چیزی را با استفاده از قوه تخیل خود بکشد، در هنر درمانی جهان درون، احساسات، افکار و ایده ها منبع اصلی الهام هنرجو هستند.
مزایای روانی هنر درمانی برای سالمندان چیست؟
مهم نیست سطح مهارت فرد چقدر است، مزایای روانی حاصل از هنر درمانی برای سالمندان بیشتر از ارزش چیزی است که خلق شده است.
کاهش استرس:
هر کسی که در برنامه های هنر درمانی برای سالمندان شرکت کرده باشد، می تواند اثرات آرامش بخشی آن را تایید کند. اخیرا کتاب های رنگ آمیزی جای خود را در بین بزرگسالان نیز باز کرده اند. تمرکز بر فعالیت لذت بخشی مانند رنگ کردن می توانند به کاهش استرس و اضطراب در فرد کمک کند.
تعامل اجتماعی:
انسان موجودی اجتماعی است که به تعامل و حرف زدن با دیگران نیاز دارد. سالمندان به دلیل صرف زمان بیشتر در خانه و رفتن فرزندان از خانه بیشتر از دیگران در معرض تنهایی قرار دارند. رفتن به محیط های اجتماعی و کلاس های هنری به بهبود روابط اجتماعی آنان کمک می کند.
عزت نفس:
کار کردن در یک فضای غیر رقابتی و آرام به سالمند کمک می کند که دستاوردهای فردی بهتری داشته باشد. این امر عزت نفس او را تقویت می کند. این به خصوص برای افرادی که دچار ناتوانی یا تجربه تروما هستند اهمیت زیادی دارد.
کاهش درد:
بسیاری از سالمندان از دردهای مزمن مانند آرتروز و فشار خون رنج می برند. از آنجا که استرس و تنهایی می تواند شرایط آنها را تشدید کند، هنر درمانی برای سالمندان به بهبود خلق و خو و کاهش دردهای روان تنی کمک می کند.
به علاوه، استفاده از دردها به نرم شدن مفاصل، کاهش التهاب و افزایش مهارت های ظریف کمک می کند.
بیان احساسات:
اگر فرد سالمند در زندگی خود دچار احساس غم، فقدان، بیماری مزمن یا سوگواری است، گم کردن شخصیت واقعی خود امر عجیبی نیست. در پی گذشت سالیان هویت فرد در عناوینی مانند بیوه، مطلقه، بیمار یا ناتوان جسمی گم می شود. هنر درمانی برای سالمندان به آنها یادآوری می کند که آنها فردی هستند که هنوز می توانند برای دنیا مفید باشند و امکان ابراز خویشتن از طریق طراحی و خلاقیت را به آنها می دهد.
کنار آمدن با تروما:
هنر درمانی برای سالمندان به کنار آمدن با تروما کمک می کند. این روش به آنها کمک می کند که احساس خود را نسبت به عزیز از دست رفته، یک بیماری جدی یا مهاجرت یکی از نزدیکان به تصویر بکشند.
هدفمندی در زندگی:
گذر از سال های فعالیت اجتماعی و کاری و رسیدن به دوره بازنشستگی باعث می شود که بسیاری از سالمندان حس هدفمندی را که زمانی در زندگی داشتند گم کنند. هنر درمانی روش خوبی برای پر کردن این خلاء است. بسیاری از سالمندان گزارش کرده اند که پس از شرکت در کلاس های هنری، حس معنادار بودن زندگی و داشتن هدف در زندگی را تجربه کرده اند و آن را در آثار خود انعکاس داده اند.
فعالیت مغزی:
طراحی و نقاشی دو نیمکره مغز را فعال می کند. بهبود فعالیت مغزی به مبارزه با آلزایمر و زوال عقل کمک می کند.
هوش عاطفی:
عواطف بخشی از جهان خلاقی است که همه ما درون خود داریم. بیدار کردن این عواطف به ایجاد هماهنگی بیشتر بین قلب و ذهن کمک می کند. آگاهی و هوشیاری بیشتر نسبت به هوش عاطفی به ایجاد تعادل در زندگی روانی فرد کمک می کند.
شروع هنر درمانی برای سالمندان در خانه:
هنر درمانی برای سالمندان می تواند مانند دیگر چیزها در زندگی آنها متفاوت برگزار شود. بهترین بخش آن این است که لزومی به بردن سالمند به جای خاصی نیست، هر چند بهتر است برای رسیدن به منافع روانی فعالیت اجتماعی او را ترغیب کنید که در کلاس شرکت کند. هر چند بهتر است سالمند در کنار دیگر همسالان خود و زیر نظر مربی کار کند، اما اگر علاقه ای به بیرون رفتن از خانه ندارد یا توان آن را ندارد، می توانید خلاقیت او را در خانه به چالش بکشید. همه آن چه می خواهید چند وسیله ساده، کمی خلاقیت، مقداری تمایل برای فعالیت و شروع این سفر به سمت سلامت روانی بهتر است. در این سفر درمانی، عزیز خود را همراهی کنید.